Вівторок, 16 квітня 2024, 10:24
Повна версія сайту
;

Представляємо голів ще двох громад

12:21 18.06.2018    Коментарі  
 

37 об’єднаних територіальних громад працюють в області.

Хто не побоявся підключитися до нової справи і очолив громади? За що їх лають? Чи все виходить? «Вісник» розповість про кожного голову громади. Почали у минулих номерах.

«П'яті в Україні за територією»

Сновськ (колишній Щорс) — єдина в області громада, до складу якої увійшов весь район. Голова ОТГ — Олександр Медведьов.До цього займав посаду мера.

— Легше, коли один район, одна громада?

— Альтернативи не було. Хоч зараз ми на п’ятому місці за територією, що становить 1287 квадратних кілометрів, але проживає у громаді 23700 жителів. Дотацію на розвиток інфраструктури держава виділяє не за територію, а за кількістю жителів. Тому ми тут не виграємо.

У нашому районі немає великих селищ, таких, як Березна у Менському. Найбільше село — Кучинівка — 1100 чоловік. Та воно під Сновськом. У віддалених точках селам об’єднуватись просто ні з ким. Далі — Росія. Відстань від Сновська до віддалених сіл є і по 50 кілометрів. Тихоновичі, Гута Студенецька — дуже далеко.

Керувати і вирішувати деякі питання на відстані не завжди виходить. Мені чи заступникам треба бути там хоча б раз на тиждень, знати їх проблеми. Але так поки що не виходить. Зі старостами не завжди є навіть мобільний зв’язок.

Голова відмовився від посади, керує секретар

До складу Мринської об’єднаної територіальної громади увійшло сім сіл: Мрин, Киселівка, Лихачів, Плоске, Селище, Роздольне, Хотинівка. 4657 душ населення.

11 грудня 2016 року головою громади був обраний 37-річний Олександр Ругаль. Але вже через 5 місяців написав заяву на звільнення. На 7 сесії Мринської сільської ради просив депутатів підтримати його рішення про дострокове складення повноважень. Пояснював свою відставку тим, що «не склалися обставини згуртувати колектив» і «не виходить співпрацювати з цим секретарем».

Депутати більшістю голосів підтримали Олександра Ругаля в його бажанні залишити посаду. Звільнився 1 червня 2017 року.

Зараз колишній голова Мринської об’єднаної територіальної громади перебуває під слідством.

Підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 191 Кримінального кодексу України. Підозрюють, що, зловживаючи службовим становищем, заволодів 11321,16 грн — коштами сільської ради. На виклики слідчого Головного управління Національної поліції в Чернігівській області не з’являвся, через що 15 січня 2017 року його було оголошено у розшук. ЗО травня цього року навіть було клопотання до Новозаводського районного суду Чернігова про взяття підозрюваного під варту. Суд клопотання не задовольнив, проте зобов’язав підозрюваного не відлучатися з місця реєстрації та прибувати до суду, слідчого чи прокурора за першою вимогою.

Ругаля звинувачують у тому, що призначав собі премію в розмірі спочатку 100, а потім 150 відсотків посадового окладу, не виносячи це питання на сесію сільської ради.

Олександр Анатолійович народився в селі Селище. Тепер мешканець Києва. Працював у Київській міській державній адміністрації. Очолював відділ реклами. Був головним спеціалістом юридичного відділу Департаменту суспільних комунікацій. Був членом асоціації ріелторів України.

Стосунки з колективом у новообраного голови не склалися з самого початку. Колишні голови приєднаних сільрад образилися, що обіцяв, але не взяв на посади діловодів їх колишніх секретарів. Прийняв на посаду секретаря виконкому свою колишню однокласницю, якій довіряв. Рідко навідувався на роботу в сільську раду.

У Мрині зараз кажуть: «Пройшло, й забули. Людина київська, хай і працює в Києві».

Уже рік виконує обов’язки голови громади 52-річна Ніна Сіренко, секретар Мринської сільради.

— Ніно Миколаївно, ви більше року фактично очолюєте Мринську громаду, балотуватися на голову ОТГ будете? Коли наступні вибори?

— Коли голови громади нема, секретар його заміщає. І так я з 6 червня 2017 року виконую обов’язки голови Мринської сільської ради. І не знаю, до яких пір ще буду виконувати. Висувати свою кандидатуру не буду. Коли вибори, ще невідомо, але я вже їх чекаю не дочекаюсь. Щоб зняти з себе цю відповідальність. Дуже вдячна, що до нас прийшов працювати заступником з виконавчої діяльності Іван Пугач, який був раніше головою Носівської міської ради.

— Як вирішили питання зі звільненими секретарями?

— Усіх повернули на місця, тепер працюють діловодами. Ще до звільнення Ругаля. Відстояли, за це піднялися і депутати, і виконуючі обов’язки старост (колишні сільські голови, які потім були обрані старостами). Крім Лихачова — там обраний новий староста (не колишній голова сільради), він вирішив залишити нового діловода.

Робимо дороги. Звичайно, робить держава, але ми клопочемо про це. До Селища, Лихачова і від Плоского до Мрина відремонтували. За рахунок громади — ділянка дороги в селі Плоске. Поміняли котельні на твердопаливні. Переводимо на тверде паливо школу в Мрині, вже є проект. Поставили нові вікна у школі, дитсадку. Поміняли дах будинку культури і частково школи. Купили нові плити в їдальню дитячого садка, холодильник, пральні машини. Двері міняли. Підлогу ремонтували. У Лихачівській школі замінили проводку. Провели освітлення по селах.

Бюджет Мринської ОТГ за 2017 рік становив 35 мільйонів 169 тисяч гривень. З них власні надходження — 15 мільйонів 945 тисяч гривень. Решта — субвенція. Медичні заклади залишилися на районному забезпеченні. Найбільше податків до бюджету громади приносять філія УМГ «Київтрансгаз» (Мринське підземне сховище газу), ПП «Агропрогрес», агрофірма «Маяк», АП «Ніжинський лісгосп», агропромисловий комплекс «Носівка-Агро».


Автор: Юлія Семенець, Олена Гобанова, тижневик «Вісник Ч» №24 (1675), 14 червня 2018 року, gorod.cn.ua
Коментарів ще немає