Четвер, 18 квітня 2024, 10:29
Повна версія сайту
;

Через борги за трансляцію припинено аналогове мовлення UA:Перший у Чернігові

15:49 18.06.2018    Коментарі  
 

Сьогодні, 18 червня, Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ) призупинив аналогову трансляцію телеканалу UA:Перший у дев’яти містах через несплату за трансляції зі сторони НСТУ.

Про це йдеться у заяві НСТУ, оприлюдненій на сайті.

Зокрема, трансляцію припинено у містах Білопілля, Вінниця, Дніпро, Ізюм, Київ, Ковель, Одеса, Тернопіль та Чернігів.

“З квітня 2018 року грошей на оплату трансляції в бюджеті, виділеному Верховною Радою Суспільному, не передбачено зовсім. Це призвело до появи заборгованості перед РРТ у сумі 75,12 млн грн. У розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік зазначено, що фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України становить лише 776 563,1 грн, що вдвічі менше від суми, гарантованої Законом України “Про суспільне телебачення і радіомовлення України”. Урізане вдвічі фінансування не передбачає необхідних коштів на оплату трансляцій”, – йдеться у заяві.

Як зазначає телеканал, для оплати всіх трансляцій НСТУ необхідно 340 млн грн на рік, проте виділено і передбачено в паспорті бюджетної програми лише 51 млн грн.

НСТУ неодноразово зверталася до уряду з приводу критичної ситуації через незаконне недофінансування та попереджала, що це може призвести до відключення аналогового мовлення.

“Наразі правління ПАТ “НСТУ” змушене констатувати небажання влади профінансувати суспільне мовлення, що спричинило призупинення аналогової трансляції телеканалу UA:Перший. Концерн РРТ поінформував НСТУ, що призупинення аналогової трансляції UA:Перший відбуватиметься щоденно з 6:00 ранку до 18:00 вечора й триватиме до моменту погашення боргу”, – зазначили на каналі.

Як зазначає НСТУ, від відключення аналогових трансляцій найбільше постраждають глядачі у невеликих населених пунктах – маленьких містах та селах, адже там не представлено мережі кабельних операторів.

До відновлення аналогового мовлення глядачі, які проживають у зазначених областях, зможуть дивитися UA:Перший виключно в цифровому форматі (DVB-T2), а також у кабельних телемережах та в інтернеті на офіційному сайті.

Як повідомляв ІМІ, 7 грудня 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект №7000“Про державний бюджет України на 2018 рік”, у якому на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії закладено 776 млн грн, що вдвічі менше, ніж передбачає Закон “Про суспільне телебачення та радіомовлення України”.

4 грудня 2017 року Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради доопрацьований до другого читання проект закону про державний бюджет на 2018 рік, який передбачав 990 млн грн на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України. Це на 213,5 млн грн більше, ніж пропонував у проекті до першого читання. Але це все одно менше гарантованої законом для суспільного мовника суми, яка у 2018 році мала б становити 1,5 млрд грн.

http://imi.org.ua


Автор: За інформацією ІМІ
Коментарів ще немає