Вівторок, 23 квітня 2024, 23:56
Повна версія сайту
;

Довідку про місце проживання, що видається до айді-картки, можна зменшити. В індивідуальному порядку

10:56 25.06.2018    Коментарі  
 

Паспортів-книжечок не видають. З 21 березня 2018 року всі підрозділи міграційної служби оформлюють паспорти лише у вигляді ID-картки — це такий новий сучасний паспорт громадянина України, що на вигляд дуже схожий на водійські права.

На картці є чип. У нього заноситься інформація про особу: назва держави, документа, ім’я особи, стать, громадянство, дата народження і так далі — всього 15 обов’язкових пунктів. Ця інформація є на ID-картці в надрукованому вигляді. Також на чип можна ввести додаткову інформацію, наприклад, про дітей, за бажанням.

А от з місцем реєстрації — проблема.

Місце реєстрації людини друкованим текстом на саму картку не вноситься. Ця інформація є лише в чипі. Враховуючи, що не всі організації можуть зчитати чип, не мають необхідного обладнання до ID-картки, видається паперова довідка форматом А4.

Люди бісяться: незручно.

Чому б не зробити маленький охайний листочок, розміром як той, на якому написаний ідентифікаційний номер? Або ж взагалі такого ж розміру, як сама айді-карточка?

Бо носити маленьку картку розміром з водійські права, а до неї величезну довідку розміром А4 — це якась нісенітниця.

Реєстрацію місця проживання запитують достатньо часто, — розповідає начальник управління адміністративних послуг Микола Овсяник. — Куди не звернешся, скрізь потрібно.

У школу зараз приймають за місцем реєстрації, питають у лікарнях, банках. Всі соціальні пільги отримують за ним. Якщо будете отримувати допомогу на дитину, треба буде ваше місце реєстрації. Якщо оформлятися як суб’єкт господарської діяльності, теж може бути потрібна ця довідка.

Довідку видають одразу з айді-карткою, якщо людина отримує паспорт у нас, або, якщо людина отримує айді-картку в міграційній службі, довідка видається нами окремо.



Довідка про реєстрацію. Розміром А4. В 10 раз більша за саму ID-картку

Коли людина отримує айді-паспорт, їй обов’язково дають цю довідку, в постанові Кабінету Міністрів так і написано.

— Чи можна зробити цю довідку такого ж формату, як новий айді-паспорт і заламінувати її?

— Звісно, людина може заламінувати що завгодно. Але я видаю довідку безкоштовно. А якщо мені ще ламінувати, то на це потрібні додаткові бюджетні кошти. Тому держава навряд буде брати на себе додаткові витрати. До того ж прописка може змінюватися. Та й перша айді-карточка видається тільки на чотири роки. Тому ця довідка може видаватися не один раз.

Щодо розміру: існує 207 постанова Кабінету Міністрів. Там прописано, якою повинна бути ця довідка, її форма, реквізити. Ми не можемо давати того, що не встановлено законом.

Але у постанові не написано, що довідка повинна бути на якомусь певному форматі паперу — АЗ, А4 чи А5. Тому справді, якщо всі реквізити будуть вміщатися і читатися, ми можемо форму трошки стиснути, змінити/ зменшити шрифт і зробити вам довідку не на форматі А4, а, наприклад, на половинці від нього. Хоча мені здається, що якщо людина не буде довідку ламінувати, то формат А4 навіть зручніший, ніж половинка від нього. Тому що А4 можна звернути навпіл, текстом всередину, щоб текст, коли носиш таку довідку, наприклад, у брюках, не стирався.

Щодо ще меншого формату. І менший зробити можна. Тоді краще заламінувати самому.

Але ж ви розумієте, ми зробимо це хіба що в індивідуальному порядку. Тому що це ви маленьку довідку хочете. А старші люди скажуть: «Що ви тут мені дали? Я не можу прочитати». І у нас програма стоїть. Під кожну людину по-своєму форматувати — важко і довго. У нас сидить людей море, а так черга ще довша буде. Та, якщо чесно, ніхто, крім вас, про зменшення довідки про місце реєстрації не питав. Згортають листок, та і все.

Державний орган повинен не догоджати, а виконувати вимоги закону. Якщо закон прийнятий, ми не повинні його засуджувати, а повинні виконувати.

А для того, щоб закон поправили, люди повинні викликати народних депутатів і сказати: «Мені це незручно. Поправте, будь ласка».

До речі, в багатьох країнах айді-картка робиться простіше і дешевше. Можна було б просто на картці вказувати місце реєстрації, яке знімається легенько. Раз — поправив і знову набив інше. Щоб було так — з одного боку лицева частина картки, з іншого — така вставка, багаторазова, на якій можна міняти адресу.


Автор: Аліна Сіренко, тижневик «Вісник Ч» №25 (1676), 21 червня 2018 року, gorod.cn.ua
Коментарів ще немає