П'ятниця, 29 березня 2024, 09:54
Повна версія сайту
;

Чи потрапить Чернігівщина до Списку спадщини ЮНЕСКО?

08:10 03.07.2018    Коментарі  
 

Втрапити до Списку спадщини ЮНЕСКО – не просте завдання, але сповна реальне. На цьому 2 липня зробили акцент учасники засідання робочої групи з підготовки номінаційного досьє для включення культурної спадщини Чернігівщини до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, створеної розпорядженням голови обласної ради від 15 вересня 2017 року. Вони заслухали та обговорили звіт делегації, яка повернулася з відрядження до Чернівців та Кам'янець-Подільського, де вивчала тамтешній досвід з підготовки документів до вищезгаданого номінаційного досьє.

Провели засідання перший заступник голови обласної ради, керівник робочої групи Валентин Мельничук та його співголова Тамара Петрова разом із заступником голови обласної держадміністрації Наталією Романовою.

Звітували ж за поїздку: генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь, заступник начальника управління туризму та охорони культурної спадщини, начальник відділу охорони культурної спадщини Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації Людмила Замай, історик - краєзнавець Ігор Ігнатенко, головний спеціаліст управління культури Чернігівської міської ради Лариса Данилова, кандидат історичних наук, член Міжнародної ради з охорони пам'яток та історичних місць України (ІКОМОС), доцент кафедри археології, етнології та краєзнавчо-туристичної роботи Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка Олена Черненко.

А ось в обговоренні їх звітів та внесенні пропозицій щодо подальших дій взяли майже всі члени робочої групи та запрошені на її засідання профільні спеціалісти і представники громадських організацій. Адже інформація прозвучала не лише просто цікава, але й багато в чому повчальна. Приміром, Кам'янець-Подільська місцева влада, взявши за основу так звану міську ландшафтну номінацію та «впершись» в певні труднощі по її втіленню, згодом поміняла її на іншу - «Каньйон річки Мотрич». Що було набагато логічніше, адже цей живописний природний об'єкт входить до складу Національного природного парку «Подільські Товтри».І справа пішла вперед набагато швидше. Та головне в цій роботі - вести постійний діалог і співпрацю із заінтересованими сторонами. І не тільки з вітчизняними, але й зарубіжними і, що важливо, із представниками ЮНЕСКО.

В цьому напрямку ефективно і злагоджено спрацювали у Чернівцях, де місцевий Національний університет зуміли внести до Списку всесвітньої спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (в абревіатурі – ЮНЕСКО) протягом чотирьох років. І це, як було наголошено, - порівняно із іншими претендентами і кандидатами, які бажають увійти до престижного переліку всесвітньої культурної спадщини, швидкий варіант. В основному ж, цей шлях до планетарного визнання набагато довший. І завжди там, де обласна влада і громадськість - «за», а місцева, об'єкти якої висуваються до Списку всесвітньої культурної спадщини, дивляться на потуги робочої групи з підготовки номінаційного досьє для включення культурної спадщини Чернігівщини до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, як було сказано, байдужим поглядом.

Як результат, в ході обговорення згаданої звітності було озвучено немало цікавих думок. Та все ж, виважений акцент учасники зібрання зробили на основних напрямах подальшої діяльності робочої групи. Озвучили та узагальнили їх спікери засідання, які наголосили, що без належного підключення міської влади до вирішення порушеного питання, працювати в заданому напрямі буде нелегко.

Зокрема, підсумовуючи обговорення, заступник голови обласної держадміністрації Наталія Романова зазначила, що запропонована робочою групою та підтримана міською радою номінація «Культурний ландшафт» міста Чернігова, повинна пройти в чотири етапи.

В їх числі: найперший – включення вищезгаданої номінації до попереднього Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. І це треба зробити до жовтня поточного року. А далі – підготовка номінаційного досьє та його схвалення Центром всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Подальше завдання – отримати висновки експертів Міжнародної ради з питань збереження пам'яток і пам'ятних місць (ІКОМОС) та профільного Українського національного комітету цієї організації, які повинні бути зроблені в результаті безпосереднього обстеження номінованого об'єкту та буферної зони. Ну і четвертий крок – вирішення питання щодо затвердження вищезгаданої номінації на сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Проте шлях до визнання - нелегкий і не дешевий: лише на оформлення номінаційного досьє, зазначали промовці, потрібно майже чотири мільйони гривень. Але й вони, як не прикро, не дають гарантій втрапити до омріяного бренду – номінанта всесвітньої культурно-історичної спадщини, присвоєння якого може сприяти «припливу» сотень тисяч туристів, завдяки чому у місцевий та обласний бюджети прийдуть солідні доходи.

Це нормальний задум, говорили учасники засідання, і його треба поступово впроваджувати в реальність.

В результаті, було прийнято рішення: до 15 жовтня подати у відповідні структури заявку на зміну застарілої номінації на, вже згадану, нову. І це, як наголосив Юрій Соболь, - реальна справа. А ще – провести додатковий спеціальний круглий стіл, на який слід запросити не лише місцевих, але і професіоналів із столиці та інших куточків України, а також, по можливості, закордонних партнерів.

А головний проміжний висновок від нинішнього обговорення наступний. В порушеному питанні повинні бути зацікавленими всі гілки як представницької, так і виконавчої влади: обласна рада та облдержадміністрація разом із Навчально-науковим інститутом історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка та Національним архітектурно-історичним заповідником «Чернігів стародавній», громадські фундації, за участю науковців та профільних спеціалістів. Вони зобов'язані провести вже у вересні поточного року спеціалізований круглий стіл; приурочити вирішення даного питання до чергового пленарного засідання Чернігівської міської ради з метою прийняття нею профільного рішення; запросити міжнародних експертів щодо оцінки обраної номінації і в разі їх позитивного схвалення - шукати шляхи фінансування розробки документів і подальшого просування досьє до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

На завершення засідання на адресу робочої групи від Громадської ради при облдержадміністрації було подано звернення, в якому озвучено заклик щодо пришвидшення діяльності в заданому профільному напрямі.

Як зазначив на завершення засідання перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, всі зауваження і пропозиції висловленні учасниками сьогоднішнього заходу, будуть враховані в подальшій діяльності робочої групи групи з підготовки номінаційного досьє для включення культурної спадщини Чернігівщини до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а звернення Громадської ради при облдержадміністрації повинно бути розглянуте депутатським корпусом обласної ради.

З усіх обговорених питань прийняті відповідні протокольні рішення.


Автор: Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
Коментарів ще немає