Субота, 27 квітня 2024, 05:14
Повна версія сайту
;

Представляємо голів громад: Геннадій Примаков, Ірина Мартинюк, Олександр Шевчик

14:54 03.07.2018    Коментарі  
 

37 об’єднаних територіальних громад працюють в області.

Хто не побоявся підключитися до нової справи і очолив громади? За що їх лають? Чи все виходить? «Вісник» розповість про кожного голову громади. Почали у минулих номерах.

Геннадій Примаков подав апеляцію і шукає приміщення

До Менської ОТГ входять: Мена, Макошине, Остапівна, Бірківка, Блистова, Дерепівка, Величківка, Вільне, Дягова, Киселівка, Комарівка, Прогрес, Куковичі, Загорівка, Овчарівка, Куковицьке, Ліски, Луки, Майське, Максаки, Осьмаки, Садове, Нові Броди, Семенівка, Синявка, Слобідка, Стольне, Дмитрівна, Лазарівка, Чорногорці, Ушня, Дібрівка, Феськівка.

Міський голова Мени, він же очільник Менської ОТГ, подав апеляцію на вирок Менського районного суду від п’ятого травня. Рішенням суду його визнано винним у отриманні неправомірної вигоди (по-старому — хабар) тисячі доларів. Разом з колишнім депутатом райради Валерієм Гайдукевичем.

Покарання — 5 років ув’язнення з позбавленням права обіймати посади до трьох років та конфіскацією.

— Я вже подав апеляцію, бо не винний. Грошей в руках не тримав, — каже 42-річний Геннадій Примаков. — Ми найбільша громада за кількістю населення в області — 25113 осіб. Ми об’єдналися, думали, буде рай. Інфраструктурну дотацію держава дає напряму. За розрахунком, нам мали дати після об’єднання 28 мільйонів гривень. А тоді сказали: «Не за перспективним планом об’єдналися — нічого не буде». Так минув рік. У наступному дали лише близько восьми мільйонів.

— Геннадію Анатолійовичу, суди завадили вирішити питання з приміщенням колишнього райкому партії для працівників Менської ОТГ?

— Я відчуваю постійний тиск з боку районної влади.

Менська РДА вивела свої відділи у населені пункти, які не увійшли до ОТГ. Тепер вони платять податки туди. Землі резерву і запасу пороздавали на десятки років в оренду, і такого ще багато.

Децентралізація і адмінреформа для чого? Для людей. Щоб людина прийшла, зайшла в одні двері і отримала всі послуги. Ми просили у району те приміщення, де нині вітер гуляє на трьох поверхах. Будівля утримується за кошти районного бюджету, в тому числі й ОТГ. До того ж у РДА скорочені 25 посад, ще більше площі вивільнюється. Лист написав. І відповідь отримав: у них немає вільного місця. А у нас в ОТГ — 30 вакансій спеціалістів різних відділів тільки тому, що їх нікуди посадити. Приміщення міськради маленьке. В кожному невеличкому кабінеті, розрахованому на одну людину, сидить по двоє, троє, четверо. Четверо співробітників вимушені працювати в актовій залі. Надивилися двоповерхову порожню будівлю колишньої насіннєвої інспекції. Теж глухо.

Уже на п’ятдесят відсотків зробили вуличне освітлення у Мені. Почалася реконструкція парку: поставимо нові атракціони, працюватиме фонтан. Ремонт і оновлення заплановано для двох міських шкіл та у Макошиному і Феськівці. Вирішуємо питання водопостачання і водовідведення. Планується, що у Мені наш земляк Олександр Сова (ювелірний дім «Сова»), відкриє сучасний спортивний комплекс. В кінці червня нам передадуть нарешті землі. Проведемо інвентаризацію. І будемо розпоряджатися ними по справедливості. Спочатку даватимемо їх жителям громади.

Срібнянська громада без голови. Обов'язки виконує Ірина Мартинюк

Срібнянська об’єднана територіальна громада включає, крім Срібного, населені пункти Дігтярі, Гнатівка, Іванківці, Артеменків, Никонівка, Горобіївка, Точене, Гриціївка, Галка, Лозове, Побочіївка, Гурбинці, Дейманівка, Тростянець, Калюжниці, Карпилівка, Лебединці, - Олексинці, Васюків, Антішки, Поділ, Кути, Поетин, Савинці, Хукалівка, Сокиринці, Харитонівка.

Громадою керує 49-річна секретар Ірина Мартинюк, вона з 17 листопада 2017 року виконує обов’язки голови ОТГ.

Обраний головою громади Олег Куделя, самовисуванець, набрав 57 відсотків голосів. На посаді голови ОТГ пробув менше дня. Повноваження достроково припинені. Депутати селищної ради вбачили конфлікт інтересів. Олег Куделя несвоєчасно передав корпоративні права у ТОВ «Срібнянський райагробуд».

— Є рішення сесії про дострокове припинення повноважень голови. Згідно із законом, у таких випадках обов’язки голови виконує секретар, — говорить Ірина Мартинюк. — Є рішення судів по визнанню моїх повноважень як секретаря.

— Плануєте балотуватися на посаду селищного голови? Під час позачергових виборів, якщо вони будуть, або на планових у 2020 році?

— Я навіть не обдумувала це питання. На минулі вибори не балотувалася.

— Що вдалося досягти на посаді очільниці громади?

— Прийнята програма розвитку. Ми її дотримуємось. Включає ремонт доріг, вуличне освітлення, благоустрій. У повному обсязі фінансуються всі видатки соціальної сфери. Діє програма «Турбота». Приходять люди, яким ні до кого звернутися. І з особистих проблем, і з суспільних.

— Річний бюджет Срібнянської громади...

— 67 мільйонів гривень. З них власні — 40, державні — 27 мільйонів гривень.

— Буває незадоволення об’єднанням. Купити бензопилку, фарбу на паркани, одяг танцюристам із клубу — гроші треба просити. А дають не завжди.

— У нас скарг нема (принаймні, не надходили. — Авт.). Намагаємося бачити проблеми. Матеріально-технічну базу, яку прийняли, проаналізували і стараємося вдосконалити.

Першими в області порушили кордони районів

До складу Холминської селищної ОТГ Корюківського району увійшли п’ять колишніх сільрад: Камківська, Жуклянська, Козилівська (і села Бобрик, Борок, Дачне, Довжик, Тихонівське, Уріччя), Холминська (і села Ченчики, Олешня, Кучугури) і Радомська (з селом Березова Роща) Семенівського району.

Проект Холминської об’єднаної громади до обласної ради подали ще у 2016 році. На той час не було прописано в законодавстві зміну меж районів у зв’язку з формуванням громад. Почекали до листопаду 2017 року і зробили, як запланували. Головою громади був обраний директор Холминської загальноосвітньої школи Олександр Шевчик. В школі з 1985 року. Працював учителем біології та хімії (закінчив природничий факультет ніжинського педінституту). Був головою профспілки в школі, заступником директора з виховної роботи, а з 2000 по 2017-й — директором. Звільнився 1 листопада 2017 року.

— Не жалкуєте, що у це вв’язалися?

— Звичайно, очолювати громаду важко. Але входимо у колію.

Офіційно населення громади — 5100 чоловік. Думаю, вже набагато менше. Бо народжуваність низька, а смертність велика.

Бюджет на 2018 рік — 27 мільйонів. Це з державними субвенціями і базовою дотацією. З цього заплановані власні надходження — 11 мільйонів.

Перші труднощі виникли з підбором спеціалістів: економіст, юрист, землевпорядник, спеціаліст по комунальному майну. В мене досі нема заступника, але знайшов кандидата. Місцевого, молодого. Досить, що я тут старий (Олександру Івановичу 59 років). Залишилось затвердити кандидатуру на сесії.

Трохи пізніше, коли буде передача землі громаді, шукатиму ще одного землевпорядника, і є вакансія (притримуємо на осінь) фіскальника (спеціаліста, що добре розбирається в податковому законодавстві). Нам потрібно знати, хто скільки податків у сільраду має платити. Щоб краще наповнювався бюджет. Податкова дає дані, але... Ось у цьому місяці ледь вистачило коштів на зарплату. Потрібна людина, яка б стежила, щоб підприємці, інші структури працювали на наповнення бюджету. Бо точно знаю, недоплачують.

Найбільші платники податків у нас — Холминський держлісгосп, Агрохолдинг «Урожай», Орлівський психоневрологічний диспансер (на території Козилівського старостинського округу. Фінансування там державне, дуже добре). Працює Холминський спиртозавод, але на сьогодні суд заблокував рахунки концерну «Укрспирт» (спиртозавод — його підрозділ). І вони не можуть робити проплати.

Громада сформована з сіл, що належали до двох районів. Зараз частина служб міститься в Корюківському, частина — у Семенівському. Військкомат, поліція, міграційна служба. Щоб створити свої єдині служби в громаді, потрібні гроші.

Про вибори в 2020 році не думаю і нічого не планую. Вранці прокинувся — це вже добре. А зробив для людей щось хороше — прекрасно.


Автор: Валентина Остерська, Тамара Кравченко, Олена Гобанова, тижневик «Вісник Ч» №26 (1677), 28 червня 2018 року, gorod.cn.ua
Коментарів ще немає