Четвер, 28 березня 2024, 13:06
Повна версія сайту
;

Депутати облради розглянуть майже три десятки питань

08:01 04.07.2018    Коментарі  
 

У переддень проведення чотирнадцятої сесії обласної ради сьомого скликання, 3 липня, члени президії, серед яких голови постійних комісій та керівники депутатських фракцій, традиційно обговорили і узгодили остаточний порядок денний пленарного засідання.

Роботі дорадчого органу, як і раніше, передували засідання постійних комісій, під час яких депутати проаналізували основні аспекти запропонованих до розгляду проектів рішень, висловили свої зауваження, доповнення та пропозиції до їх змісту.

У засіданні президії, яке провів голова обласної ради Ігор Вдовенко, взяли участь перший заступник та заступник очільника представницького органу Валентин Мельничук та Арсен Дідур відповідно, голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, керівники профільних департаментів та управлінь ОДА, які розробили та подали на розгляд сесії проекти рішень, а також відповідальні працівники виконавчого апарату обласної ради, громадськість.

Розпочалася робота дорадчого органу із хвилини мовчання, якою присутні вшанували світлу пам’ять учасника операції об’єднаних сил, військовослужбовця-контрактника Олександра Божка, який напередодні помер поблизу м.Рубіжне Луганської області, а також віддали данину поваги усім загиблим героям Чернігівщини.

Після цього члени президії надали слово депутату обласної ради Дмитру Блаушу, який закликав колег надати благодійну допомогу постраждалим від стихійного лиха жителям м. Чернігова, використавши для цього кошти, які передбачені на виконання депутатських повноважень, та озвучив пропозицію залучити до цього процесу КП «Чернігівоблагроліс» обласної ради. У ході обговорення члени президії зійшлися на думці, що перш за все необхідно дочекатися відповідного реагування Чернігівської міської ради і, у разі необхідності, долучитися до підтримки людей, які опинилися у скруті через негоду.

Далі народні обранці розпочали безпосередню роботу над виробленням порядку денного чергової сесії.

Першим питанням, яке депутати одностайно погодились внести на розгляд, стало надання згоди на прийняття до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області автомобілів швидкої допомоги.У рамках реалізації Угоди між Урядом України та Урядом Китайської Народної Республіки про надання Міністерству охорони здоров’я України обладнання для оснащення бригад швидкої допомоги для Чернігівщини передбачено два автомобілі JACBrand, які будуть закріплені на праві оперативного управління за лікувально-профілактичним закладом «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Чернігівської обласної ради.

Далі представники депутатського корпусу підтримали проект рішення, яким надається згода на безоплатну передачу у державну власність нерухомого майна, а саме приміщення в місті Чернігові, розташованого в будівлі за адресою: проспект Миру, 20, що наразі використовується для розміщення Господарського суду Чернігівської області.

Погодили члени президії і виключення з Переліку об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, що підлягають приватизації у 2018 році, комплексу дитячого табору «Юний технік» разом із земельною ділянкою» у відповідності до Закону України «Про освіту».

Підтримку серед депутатів знайшов проект рішення, що стосується збільшення статутного капіталу комунальному навчальному закладу «Чернігівський обласний навчально-виробничий центр», який здійснює підготовку водіїв автотранспортних засобів та трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва,на 552 тис. 250 грн. за рахунок коштів обласного бюджету. Це дозволить спрямувати додаткові кошти на належне матеріально-технічне забезпечення закладу та проведення його капітального ремонту. Крім того, було схвалено передачу автомобіля ВАЗ-21099 в господарське відання згаданому закладу.

Не викликала жодних заперечень серед депутатів пропозиція щодо надання дозволу на безоплатну матеріальну допомогу Державному науково-випробувальному центру Збройних Сил України.

Постійна комісія з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності подала на розгляд сесії проекти рішень, які стосуються розподілу орендної плати комунальному лікувально-профілактичному закладу «Чернігівський обласний онкологічний диспансер», продовження терміну дії договору купівлі-продажу з товариством з обмеженою відповідальністю лікувально-профілактичний заклад «СімМед», що були підтримані членами президії. Після цього депутати схвалили включення до порядку денного пленарного засідання питання щодо встановлення зменшеного розміру орендної плати фізичній особі-підприємцю Дідовцю Олександру Миколайовичу.

А от питання стосовно передачі у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області цілісного майнового комплексу державного підприємства «Чернігівторф» спершу викликало певне непорозуміння і занепокоєння у керівника філії «Смолинський торфозавод» Державного підприємства «Чернігівторф» Валентини Огієнко, яка була присутня на засіданні президії. За словами очільниці, трудовий колектив був переконаний, що Смолинський торфозавод буде переданий до сфери управління Гончарівської ОТГ. Проте депутати запевнили, що для того, аби зараз взагалі не втратити провідне підприємство Придесення, потрібно спочатку порушити клопотання щодо передачі заводу із державної у спільну власність громади Чернігівщини.

Погодились депутати і вжити невідкладних заходів щодо запобігання руйнації, укріплення та збереження схилу навколо пам’ятки національного значення «Альтанка» у смт Седнів Чернігівської області. Водночас була підтримана пропозиція не залишати поза увагою і долю Болдиної гори та схилів стародавнього Дитинцю у місті Чернігові, які суттєво постраждали через сильні зливи останніми вихідними. Хоча безперечно основний тягар відповідальності за відновлення цих об’єктів лягає на плечі міської ради та НАІЗ «Чернігів стародавній».

Підтримку серед членів президії знайшов і проект рішення «Про затвердження передавального акта комунального закладу «Городнянський навчально-реабілітаційний центр» Чернігівської обласної ради». Прийняття цього документу дасть змогу завершити процедуру припинення згаданого вище закладу, забезпечивши функціонування у структурі комунального закладу «Городнянська спеціалізована школа-інтернат I-III ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів» цього структурного підрозділу (інтернату). Водночас це дозволить, відповідно до Закону України «Про загальну середню освіту», змінити тип та назву правонаступника на комунальний заклад «Городнянський ліцей» Чернігівської обласної ради. Окрім того, депутати погодили безоплатну передачу у комунальну власність Городнянської міської ради комплексу нежилих будівель та споруд, що розташовані за адресою: Городнянський район, м. Городня, вул. Чумака, 14. Зазначені приміщення перебувають на обліку КЗ «Городнянська спеціалізована школа-інтернат I-III ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів», проте подальше їх використання закладом є недоцільним та фінансово збитковим. Надалі, згідно із пропозицією, викладеною у проекті рішення, зазначене майно буде використовуватися для розміщення закладів та установ відділу освіти Городнянської ОТГ. Подальшої долі згаданого вище інтернатного закладу стосувався ще один проект рішення, схвалений президією, яким надається згода на розробку технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки.

Розгляд питання щодо внесення змін до Програми розвитку інвестиційної, зовнішньоекономічної та виставково-ярмаркової діяльності Чернігівської області на 2016 – 2020 роки «Чернігівщина – конкурентоспроможний регіон» викликанепроведенням Першого форуму регіонів України та Республіки Білорусь у жовтні поточного року у м. Гомель. Запропоновані корективи передбачають збільшення фінансування напрямків «Зовнішні зносини та міжрегіональне співробітництво» та «Виставково-ярмаркові заходи», проте не тягнуть за собою залучення додаткових коштів, оскільки забезпечуватимуться за рахунок зменшення обсягів фінансового забезпечення заходів напрямку «Інвестиційна діяльність».

У блоці питань щодо використання природних ресурсів народні обранці погодили внесення змін до Положення про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області у зв’язку із змінами в структурі ОДА та утворенням Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації.

Сім питань на розгляд сесії підготовлені і внесені постійною комісією обласної ради з питань агропромислового комплексу, екології, природокористування та земельних відносин згідно із Земельним кодексом України. П’ять проектів рішень з цього блоку передбачають надання згоди на розроблення технічної документації із землеустрою Чернігівоблагролісу, історико-меморіальному музею-заповіднику Пантелеймона Куліша «Ганнина Пустинь», Городнянській спеціалізованій школі-інтернату, обласній лікарні та Городнянському психоневрологічному інтернату. Також народні обранці підтримали пропозицію надати в постійне користування комунальному підприємству «Діловий центр» Чернігівської обласної ради земельну ділянку за адресою: м.Чернігів, проспект Миру, 18, а також дозволити довгострокову оренду земельної ділянки товариству з обмеженою відповідальністю лікувально-профілактичному закладу «СІММЕД».

Проект рішення, яким пропонується відмінити Звернення депутатів Чернігівської обласної ради щодо тиску на органи місцевого самоврядування викликало бурхливе обговорення серед членів президії. Частина народних обранців, зокрема депутат обласної ради Сергій Пащенко, який вніс згадане вище звернення на розгляд минулої сесії, наполягали на недоцільності прийняття такого рішення. Водночас низка членів президії наголошувала на більш виваженому і відповідальному підході до підготовки і голосування за депутатські звернення, аби уникнути подібних непорозумінь. Врешті-решт, присутні вирішили винести на розгляд пленарного засідання сесії запропонований проект рішення і остаточно визначитись шляхом голосування.

За пропозицією голови обласної ради Ігоря Вдовенка депутатами було прийнято рішення винести на сесію клопотання щодо присудження щорічної Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування голові Чернігівського відділення Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Федерація дебатів України» Вікторії Журавель.

Цього разу на розгляд сесії було запропоновано внесення лише одного звернення, адресованого Кабінету Міністрів України та Державному агентству з енергоефективності та енергозбереження України, стосовно внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті, для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження.

Депутатські запити, які погодили члени президії для розгляд на пленарному засіданні сесії, стосуються виконання капітального ремонту дороги з твердим покриттям у селі Прохори Комарівської сільської ради ОТГ Борзнянського району та автошляху між селами Змітнів та Конятин Сосницького району.

Наостанок депутати заслухали першого заступника голови Громадської ради при обласній державній адміністрації Тамару Петрову та очільника ради ветеранів АТО, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) воїнів при Чернігівській міській раді Андрія Требуха, які передали членам президії звернення щодо створення «Центру реабілітації учасників АТО» та відповідної робочої групи за участю представників зацікавлених сторін для вирішення організаційних питань його діяльності.

Ігор Вдовенко запевнив представників громадськості, що обласна рада усвідомлює важливість вирішення питання забезпечення належної психологічної і фізичної реабілітації воїнів Сіверщини, відстоювання їх інтересів і висловив готовність у найближчий час своїм розпорядженням утворити зазначену спільну робочу групу.

Після обговорення усіх проектів рішень, поданих на розгляд сесії, депутат обласної ради Віктор Кияновський зазначив, що на сьогоднішньому засіданні очолюваної ним постійної комісії  з питань агропромислового комплексу, екології, природокористування та земельних відносин було розглянуто чергове звернення про передачу Семенівського районного дочірнього агролісгосподарського спеціалізованого підприємства «Семенівкарайагролісгосп» до комунальної власності району або ОТГ. Позицію місцевої влади з цього питання членам президії озвучив голова районної ради Василь Малкович. У підсумку бурхливого обговорення Валерій Куліч наголосив, що наразі в області ще не завершився процес децентралізації, триває остаточне формування складу ОТГ. До того моменту, поки процес реформування адміністративно територіального устрою не добіг свого логічного кінця, не вироблений єдиний механізм і справедливий підхід до розподілу лісових ресурсів громадам відповідно до норм чинного законодавства, не доречно здійснювати такі необдумані кроки.Враховуючи те, що більшість депутатів підтримали позицію керівництва області, це питання не було включено до порядку денного пленарного засідання.

За підсумками напруженої роботи депутатського корпусу під час засідань постійних комісій та президії перелік проектів рішень, які виносяться на розгляд пленарного засідання 14 сесії обласної ради, що відбудеться завтра об 11 годині в будинку засідань представницького органу Чернігівщини, наразі складає 29 питань.


Автор: Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
Коментарів ще немає