П'ятниця, 26 квітня 2024, 07:57
Повна версія сайту
;

Чернігівська поліція вирахувала шахрая, який під приводом подзвонити видурив у жінки телефон

15:53 05.07.2018    Коментарі  
 

7,5 тисяч гривень заявниця заплатила за мобільний телефон останньої моделі відомої марки. Та вона й гадки не мала, що чоловік, який попросить подзвонити, схопить її гаджет і зникне. Утім, співробітники Чернігівського відділу поліції вийшли на слід шахрая.

Як розповіла поліцейським заявниця, біля будинку близько сьомої вечора до неї звернувся чоловік, якому було конче потрібно подзвонити. Удавши з себе жертву обставин, що якомога швидше має вийти на зв’язок, йому таки вдалося взяти дорогий гаджет в руки. Далі – сценарій банальний: спочатку зловмисник робить вигляд, що набирає номер телефону, а потім – стрімголов біжить геть.

У ході проведення оперативно-розшукових заходів співробітники відділу кримінальної поліції встановили особу шахрая. Ним виявився безробітний молодик 1990 року народження, що вже мав судимість.

Інформація про подію внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України – шахрайство. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

З початку місяця до Чернігівського відділу поліції звернулося з десяток осіб, які потрапили на гачок пройдисвітів. Це люди різного віку, статі, соціального статусу і достатку. Так, у ніч вівторка клієнт служби таксі ошукав водія, попросивши його за власний кошт поповнити рахунок на понад 600 гривень. Отримавши гроші, чоловік перестав брати слухавку.

У середу до поліції звернулася 52-річна жінка, яка робить ремонт. Вона власноруч віддала 1,4 тисячі гривень невідомому чоловіку, якій запевнив її, що встановить металопластикові віка. Ще одна група шахраїв «заробила» 18 тисяч гривень на родині, яка планувала придбати цеглу. Звісно, що шахраї зникли, адже жодних підтверджуючих документів про факт передачі передплати немає.

23-річний хлопець з Чернігівщини в обласному центрі планував придбати трактор у лізинг. Однак його планам завадили особи, які представилися співробітникам товариства з обмеженою відповідальністю, забрали 56 тисяч гривень і перестали виходити на зв’язок.

Ще один шахрай подзвонив до 29-річної жертви та представився директором престижного ресторану Чернігова, попросив передплату та зник. Зауважимо, що невідома особа для переказу коштів вказала навіть не банківський рахунок, а номер мобільного телефону, що є першою ознакою шахрайства.

Поліція Чернігова радить не спокушатися на занизьку ціну та сумнівних продавців чи надавачів послуг. Запам’ятайте, що усі фінансові операції мають супроводжуватися документами. Інакше – є ризик стати жертвою шахрайства.


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає