Субота, 20 квітня 2024, 03:21
Повна версія сайту
;

Дружина голови Менської РДА отримує субсидію, а сам голова їздить на іномарці

11:54 09.07.2018    Коментарі  
 

У рубриці «Чернігівщини» «Під мікроскопом» ми продовжуємо досліджувати декларації чиновників. Цього разу в полі зору – голова Менської райдержадміністрації Валерій Щукін, котрий, як і більшість його колег, небайдужий до землі та був фігурантом корупційних скандалів. Виходячи з декларації, живе очільник Менської РДА не бідно, а от його дружина – навпаки, скромно. Минулого року Ірина Щукіна задекларувала компенсацію за невикористану субсидію. Як воно – бути керманичем району, що складається з декількох сіл?

50-річний уродженець села Феськівка, діючий голова Менської райдержадміністрації Валерій Миколайович Щукін – голова з окрайцем району! Керівник виконавчої гілки влади представляє державу всього в дев’яти населених пунктах, котрі не увійшли до новоутвореної Менської об’єднаної територіальної громади. Згідно з перспективним планом, восени чотири з них мають пристати до Мени, а п’ять сіл увійдуть до Березнянської ОТГ. Менський район як такий перестане існувати де-юре, а поки що його представляє Валерій Щукін.

Все життя Валерій Миколайович не полишав чиновницьких крісел. У часи Януковича, з 2010 по 2012 роки, – начальник управління праці та соціального захисту населення Менської районної державної адміністрації. З 2012 по 2015 роки – перший заступник начальника Державної інспекції сільського господарства в Чернігівській області. Жодна люстрація не зачепила стійкого і впевненого в собі бюрократа. Ба більше – він пішов на підвищення! З 19-го листопада 2015 року Щукін – перший заступник голови Менської районної державної адміністрації, через місяць – виконуючий обов’язки голови Менської РДА. 29 квітня 2016 року розпорядженням Президента України №191 Валерій Миколайович Щукін призначений головою Менської районної державної адміністрації.

Декларація менського чиновника – небагатослівна. У відкритому доступі, вочевидь, не вся інформація, але і її достатньо для того, щоб оцінити рівень життя пана Щукіна. Починаючи з 2005 року, Валерій Щукін активно взявся за землю. Перші свої 10 соток у райцентрі Мена він оформив у власність якраз після Помаранчевої Революції. Ще 25 соток – у рідній Феськівці. До них додалися 70 соток і 54 сотки, оформлені у 2009 році.

У 2006 році Валерій Щукін оформив свої перші гектари – 2,58 та 2,7 гектара у Феськівці та ще дві ділянки по 30 соток кожна – в Осьмаках.

Не відстає від чоловіка і законна дружина. Так, у 2012 році Ірина Щукіна оформила у власність 10 соток землі в райцентрі Мена, у 2015 році – 2 гектари в селі Покровське, у тому ж році – ще 10 соток, теж у Мені.

У 2006 році Ірина Олександрівна стає щасливою власницею житлового будинку площею 88 квадратів. Вартість будинку Щукіни оцінили в 193 тисячі 744 гривні. Інформацію про місце розташування об’єкту нерухомості чиновник засекретив. А от інформацію про сільську нерухомість пан Щукін не приховує. У 2005 році Валерій Щукін став власником просторого будинку в рідній Феськівці площею 91,8 квадратних метра.

З рухомого майна у власності голови РДА іномарка «KIA SORENTO» 2007 року випуску та причіп «Одіссей 5». Цей причіп призначений для перевезення човнів, однак човна у декларації чиновника немає, як немає, напевно, і багато чого іншого.

Порівняно з головами Борзнянської та Талалаївської райдержадміністрацій, декларації яких ми аналізували у попередніх номерах «Чернігівщини», Валерій Щукін отримує доволі скромну, як для чиновника такого рангу, зарплату.

Так, у 2016 році за основним місцем роботи пан Щукін отримав 157 тисяч 717 гривень. Ще 7906 гривень чиновник задекларував як дохід від надання в оренду майна. Якого саме – не зазначив! Його дружина, Ірина Олександрівна, задекларувала трохи більше 25 тисяч гривень доходу, працюючи на посаді в Менському районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Ще майже 19 тисяч гривень вона отримала як страхові виплати з районного центру зайнятості. Що ж? Доволі скромні суми, зважаючи на вартість об’єктів задекларованих рухомого та нерухомого майна родини Щукіних.

У 2017 році ситуація із доходами змінилася для них на краще: 176 тисяч гривень Валерій Щукін задекларував як зарплату за основним місцем роботи, 9700 гривень – дохід від оренди, 373 гривні – винагорода до почесної грамоти, наданої Чернігівською облрадою.

Дружина ж отримала 3825 гривень страхових виплат і майже 27 тисяч гривень як працівниця відділу освіти Менської РДА. Разом з тим Ірина Щукіна задекларувала 696 гривень як монетизацію субсидії. І таке буває – чоловік роз’їжджає на іномарці, а дружина декларує субсидію. До речі, про відділ освіти Менської РДА, де віднедавна працює дружина голови адміністрації: у грудні 2016 року Валерій Щукін потрапив у корупційний скандал разом із керівником відділу освіти РДА Віктором Ємцем. Тоді чиновників звинуватили в корупції при закупівлі ноутбуків, однак подальшого ходу справа так і не отримала.

Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту Менської райдержадміністрації продовжує активно проводити тендери. Один із останніх – закупівля 350 тонн кам’яного вугілля для навчальних закладів району. Компанія, яка виграла тендер, постачатиме паливо за ціною 2099 гривень за тонну, на загальну суму 734 тисячі 650 гривень. Начебто й недорого, однак не зовсім зрозуміло, чому чиновники погоджуються купувати вугілля сумнівного походження і якості, коли під боком є торф місцевого виробництва із двох торфозаводів Чернігівщини за ціною всього 1300 гривень за тонну. Чи підтримка місцевого товаровиробника – не в прерогативі державних службовців? Зрештою, схеми при закупівлях – це окрема тема, яку ми обов’язково дослідимо!


Автор: Віталій Назаренко, "Чернігівщина" №27 (688) від 5 липня 2018, gorod.cn.ua
Коментарів ще немає