П'ятниця, 26 квітня 2024, 16:57
Повна версія сайту
;

Мільйонери та земельні магнати Менщини: що задекларували депутати міськради?

08:04 11.07.2018    Коментарі  
 

3 мільйонери, 2 депутати-безхатченки та подружжя депутатів, що не декларують статки один одного - такий результат моніторингу е-декларацій депутатів Менської ОТГ, проведений ГО “Агенція міських ініціатив”.

Земельні магнати

Серед депутатів Менської міської ради є 5 землевласників, у власності кожного понад 10 га землі. Найбільшим землевласником згідно декларації є депутат Менської міської ОТГ Сергій Костючок (Блок Петра Порошенка “Солідарність”). Він має у власності 39,423 га землі. Згідно даних youcontrol його дружина Ніна Костючок  є керівником і кінцевим бенефіціарним власником Командитного сільськогосподарського товариства “Дружба”.

На другому місці за розмірами землеволодіння - Володимир Булавка, депутат від партії “Наш край” - 29,77 га землі. Він є співзасновником Менської пересувної шляхово-будівельною механізованою колоною агропромислового будівництва.

Його дружина Оксана Булавка, теж депутатка тієї ж ради, володіє 6 га землі. Що цікаво, чоловік не задекларував доходи і майно дружини в щорічній декларації, а дружина - не показала дохід і майно чоловіка, хоча в декларації в обох зазначено зв’язок подружжя. 

“Я дохід і майно чоловіка в своїй декларації не вказую. Чоловік окремо подав декларацію, я подала теж окремо. Це не заборонено. І це не тільки цього року. Я взагалі його не вказую. Я розумію, що згідно дії чинного законодавства я відношусь до тих категорій людей, які підлягають першочергової перевірки. Будь ласка. Я на це згодна”, - прокоментувала Оксана Булавка.

В ТОП - 3 землевласників депутатів Менської ОТГ увійшов і Дмитро Ковбаса від БПП “Солідарність” - 24,14 га.  З 2013 року є засновником і одноосібним керівником Фермерського господарства “Серп 2013” та співзасновником, разом зі членами своєї родини, Фермерського господарства Ковбаси Д.В.

Багатії та бідняки

Серед депутатів Менської міської ради є як мільйонери, так і депутати, які заробляють менше прожиткового мінімуму. Найбільше за минулий рік заробив депутат Володимир Булавка. Його річний дохід склав 4,3 млн. грн. Окрім цього, в декларації вказав готівкові кошти 150 тис. дол, VOLKSWAGEN TOUAREG 2013 та мотоцикл BAJAJ PULSAR 2016 року. Депутат вписав в декларацію багато різної спецтехніки.

Булавка є власником ТОВ "АГРОЛІДЕР МЕНА", має корпоративні права Менської пересувної шляхово-будівельної механізованої колони і зареєстрований, як фізична особа-підприємець.

Друге місце посів найбільший землевласник ради Сергій Костючок від БПП “Солідарність”, що в 2017 році заробив дещо більше 1 млн. грн.

Серед депутатів Менської міськради згідно декларацій за 2017 рік найбіднішим виявився Віктор Остапенко (Аграрна партія України). Він задекларував 10 193 грн доходу від надання майна в оренду. При цьому зазначив, що в 2017 році набув права власності на житловий будинок без зазначення оціночної вартості цього будинку.

“Я придбав будинок у 2017 році? Ні, у мене є будинок, який ми будували ще з 1990 року. То якась помилка. Я пенсіонер з 2011 року і отримую пенсію 1700 грн. А чому пенсія не задекларована - я не знаю”, - здивовано відповів Віктор Остапенко.

Жодної копійчини не заробив за 2017 рік і Сергій Фесенко, депутат від Радикальної партії Олега Ляшка. Натомість його дружина має 2 магазини, володіє 9,4 га землі, їздить на Mitsubishi Outlender 2010 року випуску та заробила в минулому році 142,4 тис. грн.

Роздав фірми - пішов в депутати

Майже нічого не заробляє, проте має чималі заощадження депутат від Радикальної партії Олега Ляшка - Валерій Гайдукевич. За 2017 рік він заробив лише 37,2 тис. грн, а за 2016 рік - 8 255 грн. При цьому задекларував 4 млн грн готівкою.

“Я бізнесмен, шановні. У мене два сільгосппідприємства здоровенних, у мене ресторан, приватні автошколи. Тільки вони оформлені не на мене, а на інших. Я потім їх пораздавав і на цьому залишився з цими грошима.  Я ж не шоколадками торгував на ринку. Ви ж пойміть у нас зразу ж депутатами не стають, будучи уборщиками мусора.  Воно держиться у мене ця сума грошей вже довгий час,” - розповідає Валерій Гайдукевич. 

За словами депутата свої заощадження в декларацію він вписав чесно.  

“Да, я не бідна людина, я  їжджу на дорогій машині. У мене всі їздять на таких машинах,” - наголосив депутат.

Втім в декларації депутат вказав авто ГАЗ 3307 1993 року. А задекларована Тайота PAV 4.2 2012 року знаходиться у власності дружини Валерія Гайдукевича.

Варто зауважити, що 5 травня 2018 року рішенням Менського районного суду Гайдукевича  було визнано винними у вчиненні злочину  і призначили покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна по справі про підозру міського голови Геннадія Примакова та депутата міськради Валерія Гайдукевича в одержанні неправомірної вигоди (хабара). Наразі очільник Менської ОТГ Примаков подав апеляцію на вирок Менського районного суду.

Кримінальна історія у цій справі тягнеться ще з липня 2016 року. Валерія Гайдукевича і Геннадія Примакова обвинувачують в отриманні неправомірної вигоди в сумі 1 000 доларів США за сприяння у виділенні земельної ділянки в центрі Мени особі, яка проживає зовсім в іншій області. До матеріалів кримінальної справи суд долучив уже 4 томи доказів причетності обох чиновників до корупції. Про це повідомляє сайт otg.cn.ua.

Депутати-безхатчинки

Депутат від Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” Андрій Титаренко, вчитель фізичної культури не вказав у декларації жодних житлових приміщень.

Так само не вказала жодну житлову площу Надія Абдрахімова від Радикальної партії Олега Ляшка.

“У мене зйомне житло, власного житла у нас немає”. 

Слід зазначити, що за правилами подання е-декларації необхідно вказувати все майно, яке є не тільки на праві власності, але й у користуванні.  Тобто всі депутати, які не вказали житло, але не живуть на вулиці зробили помилки. З правилами подання можна ознайомитись на сайті Національного агенства з питань запобігання корупції

***

Слід зазначити, що на сайті Менської міської ради вказані контактні дані не всіх депутатів. В приймальні міськради відсутність відповідної інформації пояснити не змогли.


Автор: Громадська організація “Агенція міських ініціатив”
Коментарів ще немає