П'ятниця, 26 квітня 2024, 21:14
Повна версія сайту
;

Маєток Лизогубів у селищі Седнів потребує термінової реставрації

13:06 13.07.2018    Коментарі  
 

Автентичний будинок, в якому гостювали письменники й митці Тарас Шевченко, Леонід Глібов, Борис Грінченко, Лев Жемчужников та інші, не опалюється, стеля протікає, а стіни руйнуються. Тетяна Луговська, завідуюча філією Чернігівського історичного музею ім. Василя Тарновського «Садиба родини Лизогубів»,  розпочинає незвичну екскурсію маєтком Лизогубів у Седневі. За радянських часів тут зробили школу. У 2014 році приміщення передали на баланс Чернігівського історичного музею імені Василя Тарновського. Нині це об’єкт культурної спадщини національного значення. Завідувачка філії показує, у якому він стані: «У цьому класі був кабінет директора. Зараз ми бачимо, що він руйнується, як і інші кімнати. Школа вже з 2012 року не опалюється, на це не виділяються кошти.  Ось місце, де відбувається підтік води і руйнування.  Уже два роки, як стеля впала, оцей кусочок, що ми бачимо. Він там вщент уже прогнив, ми не маємо зараз змоги його від реставрувати, бо це повинні робити спеціалісти».

Продовжує Сергій Лаєвський, директор Чернігівського історичного музею ім. Василя Тарновського: «Ми не маємо права робити там жодних ремонтів, оскільки законодавство вимагає роботу на пам’ятці національного значення виключно реставраторів, виключно організації, яка має відповідні рівні допуску до цього. Оскільки немає фінансування, ми можемо тільки намагатися якимось чином мінімізувати ці втрати, локалізувати ці джерела руйнації.  Починаючи буквально з першого року, коли ми приблизно обрахували необхідну кількість коштів для реставрації, ми постійно звертаємо на це увагу, але, на жаль, жодного разу це не було задоволено і жодної копійки ми на це не отримали».

Проектно-кошторисну  документацію на реставрацію маєтку розрахували у 2015 року. За тодішніми цінами це коштувало приблизно 1 млн. 300 тис. гривень. Щоб почати пошук інвесторів, потрібно зробити новий проект – у ньому буде оновлений обсяг робіт і сума.

Відколи садибу передали на баланс музею, Сергій Лаєвський звертався до департаменту культури, щоб допомогли знайти гроші на відновлення приміщення.

Олександр Левочко, директор департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, пояснює: « Ми в минулому році писали звернення на депутатів, народних депутатів, для того, щоб профінансувати все це, і виготовлення проектно-кошторисної документації, і виділення коштів.  Розпочалась війна і, відверто кажучи, не до ремонтів в цей час.»

Чекаючи своєї черги, автентичний будинок родини Лизогубів руйнується. У такому вигляді надбання української культури відвідують туристи з усього світу.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає