Четвер, 18 квітня 2024, 07:46
Повна версія сайту
;

Представляємо голів громад – Сергія Гаруса та Юрія Величко

12:00 16.07.2018    Коментарі 2  
 

37 об’єднаних територіальних громад працюють в області.

Хто не побоявся підключитися до нової справи і очолив громади? За що їх лають? Чи все виходить? «Вісник» розповість про кожного голову громади. Почали у минулих номерах.

Сергій Гарус: «Я не боюся ні нарікань, ні критики»

Чернігівець 42-річний Сергій Гарус очолив Іванівську громаду Чернігівського району 18 грудня 2016 року. До того був помічником народного депутата, нині мера обласного центру, Владислава Атрошенка, працював начальником комунального підприємства «Паркування та ринок» Чернігівської міськради.

На посаді голови громади Гаруса і хвалили, і критикували. Обговорювали кількість земельних ділянок у його власності. Дуже вже в ласому вони місці. Від Іванівки до Чернігова — всього 14 кілометрів.

Відкриваю електронну декларацію, рахую.

— Більше 20 ділянок, — говорить Сергій Гарус, спілкуємося по телефону. — Це землі для ведення особистого селянського господарства. Купував, укладав нотаріальні договори. Як використовую? Ніяк. Деякі придбані раніше, ніж я почав працювати головою громади. До кризи, коли ще долар був по 8 гривень, хотів будувати котеджі. Купив під інвестиційні програми. Але криза плани знівечила.

— Іванівська ОТГ одержала землі за межами населених пунктів, 2370 гектарів. Вони були підпорядковані Держгеокадастру. Вже проводите тендери на оренду?

— Право власності реально починається з моменту державної реєстрації земельної ділянки. Поки що цей процес триває.

— Клумба, або острівець безпеки, в Іванівці для штучного обмеження швидкості у рамках пілотного проекту в Україні. Деякі водії досі нарікають на нього.

— Я не боюся ні нарікань, ні критики. Встановлювали перепону не ми — це повноваження облавтодору. Я особисто вважаю, що острівці безпеки виправдані. Вони є за кордоном, у Білорусі.

— За що вас не критикували, а хвалили? Що вважаєте досягненням на посаді голови ОТГ?

— Зробили ямковий ремонт на шляхах. Дві нові дороги. Кілометр 120 метрів в Іванівці і кілометр у Ладинці. Придбали два нових трактори, причіп, насадки, щоб чистити дорогу. Два нові шкільні автобуси. Нову комп’ютерну техніку для шкіл. Замінили вікна на 700 тисяч гривень і замінили котли, газові на твердопаливні, на 500 тисяч гривень. Та головне навіть не це. Головне, що у нас у громаді є бачення розвитку. Розвиток — це створення бізнес-потенціалу. Щоб люди заробляли і платили податки в громаду. Відкрите питання — податки на доходи фізичних осіб, які живуть в селах нашої громади, а працюють у Чернігові. Вони наповнюють міський бюджет. Ця проблема не врегульована законодавчо.

До складу Іванівської ОТГ входять Іванівка, Количівка, Ягідне, Буди, Красне, Золотинка, Скорінець, Ладинка, Друцьке, Слободап, Вікторівка, Драчівщина. Населення громади — 8438 чоловік.

«Треба не жаліти, а працювати»

54-річний Юрій Величко — голова Талалаївської об’єднаної територіальної громади.

До складу Талалаївської ОТГ входять населені пункти: Талалаївка, Корінецьке, Мигурів, Красний Колядин, Глинське, Зелений Гай, Левівщина, Липове, Березовиця, Жолобок, Скороходове, Понори.

— Вибори у нашій громаді пройшли у жовтні 2017 року, — говорить Юрій Величко. Юрій Євгенович попередньо з 2010 року був головою Талалаївської селищної ради. Ще раніше 25 років працював у газовому господарстві. — Процес об’єднання проходив складнувато. Люди не знали, куди вони йдуть, що буде. Та у будь-якому разі майбутнє за громадами. І процес об’єднання не зупинити. Тож раз люди довірили, треба не жаліти, а працювати.

Щодо бюджету громади, то наразі він становить близько 44 мільйонів. З яких 25 — це власні надходження. До об’єднання бюджет селищної ради становив до п’яти мільйонів. Як бачите, надходження, звісно, додались. Але й витрати зросли. Адже ми максимально намагалися зберегти інфраструктуру у селищі та селах. Школи, дитячі садочки, чому приділяємо велику увагу. Клуби, які з нового року перейшли на баланс громади, тощо.

Дороги потребують великих затрат. Коштів на їх ремонт не вистачає. Друге — це водопостачання. А також вуличне освітлення. Якщо у самій Талалаївці 95 відсотків охоплено вуличним освітленням, то по селах ситуація інша. Так, у Скороходовому немає жодної лампочки, у Липовому тільки одна вулиця освітлена. Будемо працювати над цим питанням.

Як добро людям зробиш, то вже легше. А як пообіцяв і не можеш зробити, тоді переживаю.


Автор: Тамара Кравченко, Марина Забіян, тижневик «Вісник Ч» №28 (1679),12 липня 2018 року, gorod.cn.ua
Гість alekc 2018-07-16 12:17:43

..................Більше 20 ділянок, — говорить Сергій Гарус, спілкуємося по телефону. — Це землі для ведення особистого селянського господарства. Купував, ...Запрет продавать и покупать сельхозземли был введен еще в 2002 году

Гість атрон 2018-07-16 17:27:37

у гаруса в голові як у ракушки, вміє тільки голоси скуповувати за гроші атрона