П'ятниця, 19 квітня 2024, 20:44
Повна версія сайту
;

Чернігівщина подала Мінрегіону пропозиції щодо будівництва 21 сільської амбулаторії

08:15 17.07.2018    Коментарі  
 

– Ми рухаємося визначеною маршрутною картою із впровадження ініціативи Президента України про розвиток якісної медицини в сільській місцевості. Розроблені і затверджені технічні вимоги до проектів амбулаторій з класом енергоефективності, перелік необхідного медичного обладнання, сформована медична мережа, прийняті Урядом відповідні постанови щодо розподілу коштів. Регіони вже презентували об’єкти первинки, що фінансуватимуться у рамках мережі, – зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко минулого тижня під час розгляду проектів, спрямованих на розвиток медицини у сільській місцевості.

Від Чернігівщини в обговоренні питання створення мережі закладів первинної медичної допомоги взяла участь делегація на чолі із заступником голови облдержадміністрації Сергієм Сергієнком.

Так, на розгляд комісії Мінрегіону подані пропозиції щодо будівництва 21 амбулаторії в сільських населених пунктах області.

– Першочергова вимога до проектів – нова якість медичних послуг і впровадження телемедицини на селі. В рамках реалізації субвенції регіонами вже запропоновано будівництво 506 медзакладів первинки на суму понад 3 мільярди гривень. Це заклади моно-практики з 1 або 2 лікарями (305 об’єктів) та групової практики на 3-7 лікарів (201) з житлом і без житла. Якісна первинка – це ще й оптимальна інфраструктура навколо. І, насамперед, це стосується якісного швидкісного Інтернету не лише в амбулаторіях, а й в усіх соціальних об`єктах. І це відповідальність органів місцевого самоврядування, — наголосив Геннадій Зубко.

Урядовець підкреслив, що сьогодні регіони вже рухаються до створення комунікаційного інтерфейсу, мета якого — обмін даними та консультації між сільським лікарем та фахівцем другої ланки. Також найближчим часом МОЗ має надати розроблені критерії щодо закупівлі транспорту для об’єктів первинки.

Нагадаємо, за ініціативи Президента України Петра Порошенка парламентом був проголосований закон щодо розвитку первинної допомоги у сільській місцевості. Імплементація закону полягає не тільки у запровадженні сучасних підходів до приміщень і медичного обладнання, а в першу чергу – новітніх методів, телемедицини, які можуть записувати дані, передавати їх на вторинний рівень і отримувати дуже швидку консультацію від фахових лікарів з вузькопрофільних питань.


Автор: За інформацією Прес-служби Віце-прем’єр-міністра України та Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації
Коментарів ще немає