Четвер, 25 квітня 2024, 03:45
Повна версія сайту
;

Перші плоди поштового експерименту: звільнені листоноші, невдоволені селяни, падіння тиражів газет

15:21 20.07.2018    Коментарі  
 

Поштовий експеримент, відповідно до якого стаціонарні відділення в селах планують замінити на пересувні, викликав реальне обурення у газетярів, представників влади, керівників громад і, що найважливіше, в більшості селян. Дирекція ПАТ «Укрпошта» обрала Чернігівщину як пілотний регіон. Наразі в трьох районах області – Куликівському, Чернігівському та Ріпкинському – проходить обкатка на практиці майбутньої реформи. Її перші плоди виявились невтішними.

«Хай би їх погибель забрала…»

У Салтиковій Дівиці на Куликівщині – кількасотметрова черга до автомобіля «Укрпошти». Селяни вишикувалися, аби заплатити комунальні платежі. Раніше вони це робили у сільському поштовому відділенні, яке працювало щоденно. Тепер змушені стояти в черзі до пересувного на вулиці, яке обслуговує їх двічі на тиждень всього по дві години. Такий графік! Він не влаштовує нікого, але керівництво Чернігівської дирекції не реагує на пропозиції ні селян, ні місцевої та обласної влади.

«Хай би їх погибель забрала, що вони зробили отаке нещасним людям. Падлюки! – не добирає слів Катерина Баглай. – Ми роботою забиті, а вони у середу і п’ятницю приїжджають – хоч удавись, а треба бігти, займати чергу, – скаржиться Катерина Яківна. – Ну, нехай одну поштарку скоротили, хай би дві їздили, але завідуючу треба залишити. І взагалі, поштарів скорочувати не можна!».

Мешканка Салтикової Дівиці Любов Кулініч теж скаржиться на роботу пересувного відділення. Каже, з трьох листонош скоротили завідуючу поштового відділення.

«Приїхали машиною, сказали почекати 20 хвилин, самі зачинились на пошті. Мало того, що вони приїхали із запізненням на цілу годину, так їх ще чекали більше години, – обурюється селянка. – Я-то встигла заплатити, але промаринувалась на жарі. Раніше, звісно, було значно краще. Я так по квитанціях мо й не все розумію, так мені на пошті все пояснять і я спокійно заплачу, коли мені зручно. Тепер у кого питати? Одне рахувало гроші, друге на машинці клацало, а наша завідуюча пошти їх ще і підучувала. Все для людей! Для кого вони цей експеримент придумали? Явно не для нас!»

91-річному Івану Кулінічу і пенсії, і газети поки що приносять, як зазвичай. Іван Максимович – інвалід першої групи, без ніг. Каже, поштарка для нього – це можливість не тільки вчасно отримати пенсію, але й поговорити про життя.

«Чув, що будуть робити пересувні відділення і скоротять наших поштарок – це якесь знущання. Що це – реформа така? Куди я в 91 рік без ніг поїду? Дурня якась! Що це вони там замислили? Як мені пенсію получить? Я ж не виїду зимою. Що, мені з голоду здихати?», – у розпачі закурює цигарку.

«Щоб вона без ума поїхала, та машина! – додає 81-річна Олександра Дмитрук. – Всі люди проти! Аби хто ходив із тими бумажками, так ми б підписали. То, бува, помаленьку дошкутильгаєш до пошти, а тут треба бігти і в черзі стояти. Он, сто душ маринували до обіду по жарі, а як дощ піде, а взимку як? – запитує баба Саша. – Машини купили мільйонерські, а як для села щось зробити, то не можна. Знущання та й годі! Як нам тепер без поштарів? Це ж шахраї активізуються. Це спеціально робиться, щоб загнітити людей».

Люди вголос жалкують про те, що передплатили періодичні видання, оскільки з початком поштового експерименту почали отримувати їх із значним запізненням або ж не отримувати і взагалі!

Селяни і поштарі вказують на недолугість експерименту

Баба Параска із Ковчина, як і всі, м’яко кажучи, невдоволена реформою «Укрпошти».

«У нас всі про це говорять, – каже пенсіонерка. – Таке зробили, що на голову не налазить. Як так можна, щоб скоротити поштаря? Дадуть карточки, як нам їздити у Куликівку знімати пенсію? Як оце йти в центр по ту газету, що робити з платіжкою? Так це влітку, а як бути взимку?»

Мешканка Ковчина Наталія Тищенко не так давно працювала листоношею.

«Я також працювала на пошті і можу сказати, що зробили вони це не для простих людей, – каже жінка. – Люди шкодують, що передплатили газети до нового року і не знають, що тепер робити».

Її сусідка Олександра Григорівна, яка 25 років відпрацювала медичною сестрою, іронічно запитує: «Всі проти, а хто нас слухає? Пів-України проти медичної реформи, ну і що?».

Листоношу Ольгу Бороденчик планують скоротити вже з наступного місяця, тож приховувати жінці немає чого, говорить, як є.

«Відпрацювала на пошті майже рік, тепер от сказали, що скорочують, – журиться поштарка. – Разом зі мною скоротять начальницю поштового відділення. Наша листоноша не встигає все зробити. Село в нас велике, і вона фізично не справляється».

Поштова реформа дискредитує ідею децентралізації

Представники об’єднаної територіальної громади також не в захваті від запропонованих змін.

Куликівський селищний голова Наталія Халімон: «Я прихильник реформації у цілому, але суть реформи полягає в тому, що ми повинні покращити надання послуг, а не навпаки. Ми з самого початку були не в захваті від реформи. Проаналізувавши запропоноване, ми застерігали керівництво дирекції про негативні наслідки. Це ще навіть немає зими. Транспорт банально не доїде до багатьох осель, почастішають випадки шахрайства. Це те, з чим нам ще доведеться зіштовхнутись. З іншого боку, бабуся в селі звикла до свого поштаря, довіряє йому, а зараз почнуть ходити чужі люди. Але це добре, якщо ще почнуть ходити, бо наразі пенсіонери мусять іти в центр, багато таких, що просто не можуть дійти. І ці проблеми ще не засвітилися. Як бачимо, вже перший місяць впровадження реформи продемонстрував негатив, і це ще ж не реформа, бо нова і стара система працюють паралельно. Обурення змінами є в кожному селі. Значна соціальна напруга є в таких селах як Горбове, Салтикова Дівиця, Ковчин, Вересоч, Гарбівка. В жодному селі немає такої людини, яка була б задоволена тими змінами, що пропонує керівництво «Укрпошти». В жодному! Крайня ситуація в Ковчині: приїхали поштарі з пересувного відділення, люди зібралися, 130 тисяч гривень пенсії так і не роздали, кинули ці гроші листоноші і поїхали. Та була просто шокована. Видзвонювала родичів і кого тільки могла, передавала чужим людям – хіба це припустимо? Найгірше те, що це не поодинокі випадки, а практика. Такі дії викликають соціальну напругу і впливають на наш імідж також. Люди питають: чому не привозять газети? Ті агітують не виписувати газет, бо вони їм не цікаві. Наразі впали тиражі районки по всіх селах. Такі дії керівництва «Укрпошти» дискредитують саму ідею децентралізації». 

Заступник голови Куликівської селищної ради Володимир Повозник значно категоричніший за Наталію Миколаївну: «Терпіння селян не безмежне, люди на межі бунту. На всі наші пропозиції приїхати у села та поспілкуватися з людьми реакція керівних поштарів нульова. Президент України заявив про категоричну неприпустимість закриття сільських поштових відділень. У відповідь керівник «Укрпошти» подав у відставку. Отже, своїх помилок не визнав. Але ми здаватися не збираємося. Цьому експерименту над людьми треба покласти край. І це якраз той випадок, коли будь-які методи доцільні».

Регіональні ЗМІ б’ють на сполох!

Представник Асоціації регіональних засобів масової інформації Олександр Назаренко: «Тиражі газет упали, хоча керівництво регіональної дирекції «Укрпошти» обіцяло їх утримати. Головний аргумент від листонош: а воно нам треба, нас все одно викидають на вулицю. Погано, що керівники «Укрпошти» не хочуть комунікувати з газетярами і спільно вирішувати проблеми. До речі, тут могла би бути мегаефективна співпраця. Але ж ні. Антикризові менеджери з районками не спілкуються. Не їхній рівень. Тому наразі телефонують з відділу передплати в районки і пред'являють такі претензії, що на голову просто не налазять».

До речі, як зазначалося раніше, в Асоціації регіональних ЗМІ заявили про подвійні стандарти «Укрпошти», вказавши на проблемні стосунки редакцій місцевих газет і поштарів. З урахуванням пропозицій, Асоціація направила відповідного листа до Комітету ВР з питань зв'язку. Очікується, що парламентський комітет розгляне на засіданні системні проблеми у стосунках редакцій газет та ПАТ «Укрпошта». За визначенням Асоціації, призначення менеджменту та членів Наглядової ради ПАТ «Укрпошта» відбувалося без вимог щодо врахування потреб населення і преси. В Асоціації вважають незаконним підвищення тарифів ПАТ «Укрпошта» на монопольних ринках і демпінг на конкурентних ринках.


Автор: Віталій Назаренко, "Чернігівщина" №29 (690) від 19 липня 2018, gorod.cn.ua
Коментарів ще немає