Середа, 24 квітня 2024, 05:13
Повна версія сайту
;

На вулиці Декабристів відновлять накопичувальне озеро

10:53 26.07.2018    Коментарі  
 

На вулиці Декабристів відновлять накопичувальне озеро.  Саме це радять зробити фахівці для дієвого запобігання підтопленням будинків і дворів на цій вулиці в Чернігові. Як відомо, саме вона є місцем, де підтоплення будинків під час злив – найбільші.

Озеро відновлять на земельній ділянці де зараз знаходиться автостоянка (вул. Декабристів, 1). Колись саме тут і знаходилося природне озеро, яке потім засипали.

Взагалі, вся вулиця Декабристів, а також частина вулиці Михайла Могилянського розташовані по дну природного Чорториївського яру. Враховуючи особливості рельєфу, площа водозбору цього яру – 800 га. І злива 30 червня обрушила на цю територію від 30 до 50 тисяч куб. м води. (Для порівняння: весь басейн ріки Стрижень разом із водосховищем у Ялівщині – це 300 тис. куб. м води, тобто всього у шість разів більше). І Декабристів-1  для всієї цієї води є найнижчою точкою на місцевості.

Рішення щодо відновлення озера вже прийняте і, враховуючи очевидні тенденції у зміні клімату і загрози нових підтоплень будинків на цих вулицях, буде реалізовуватися з усією можливою для таких робіт швидкістю. Проектні роботи вже замовлені й мають бути закінчені на початку вересня. Сьогодні там вже робиться топографічна зйомка та готується геологічне дослідження. Якщо всі процедури у підготовці проекту і публічних закупівлях пройдуть без затримок, то самі роботи зможуть розпочати вже на початку жовтня. У 2018-2018 роках спорудження накопичувального озера, з’єднаного  з системою подальшого відведення з нього набраної води, має бути завершене.

Юридичний статус ділянки

Як проінформував на міській нараді 24 липня начальник земельного управління Чернігівської міської ради Василь Дмитренко, земля під автостоянкою на Декабристів, 1 зараз знаходиться в постійному користуванні чернігівської обласної організації Всеукраїнської спілки автомобілістів. Чернігівський міський голова розповів, що особисто зустрічався з керівником цієї організації та переконав його піти назустріч місту, аби врятувати людей від підтоплень. Розуміючи, що місцина постійно опиняється під водою, той готовий відмовитися від користування ділянкою, про що надав у міську раду відповідний документ.

Процедура припинення права на постійне користування цією ділянкою через юридичні особливості займе деякий час і тому планується, що буде завершена рішенням на вересневій сесії міської ради.

Владислав Атрошенко доручив чітко контролювати цей процес.

-         Користувач планував зробити на цій ділянці штрафмайданчик. Я на зустрічі пояснив, що це буде дуже ризикований бізнес, тому що на штрафмайданчику автомобіль треба зберігати. А в разі підтоплення з’являться судові позови і сума відшкодування буде в 100 разів більшою ніж заробітки. Там дуже ризиковий і безперспективний майданчик для будь-якого використання. Крім, можливо, рис там вирощувати, - розповів він.

Не тільки озеро

Повністю план-графік дій по врегулюванню ситуації з підтоплення житлових будинків по вул. Декабристів  наступний:

До 10 серпня передбачається провести заходи з:

- влаштування дорожнього одягу (грейдування з влаштуванням корита, влаштування підстилаючого шару з щебеню, влаштування перехідного покриття з асфальтобетонної крихти) по вул. Декабристів від буд. № 37 до вул. Ревуцького;

- влаштування асфальтобетонного покриття по вул. Декабристів від вул. Мартина Небаби до буд. № 37 по вул. Декабристів та ремонт перехідного лотка біля буд. № 37 по вул. Декабристів;

- прочищення мереж зливової каналізації по вул. Декабристів від перехрестя з вул. Михайла Могилянського до просп. Миру.

До 10 вересня:

- розробити робочий проект з реконструкції мереж зливової каналізації по вул. Декабристів від вул. Михайла Могилянського до просп. Миру з влаштуванням штучної водойми для тимчасового накопичення зливових вод біля буд. № 1 по вул. Декабристів

- розробити робочий проект на капітальний ремонт вул. Декабристів (від буд. № 1 по вул. Декабристів до вул. Мартина Небаби) зі збільшенням пропускної спроможності штучної водопропускної споруди по вул. Мартина Небаби. Враховуючи те, що будинки там знаходяться нижче низу лотка, по якому відводиться вода, то треба буде в т. ч. якесь проектне рішення, щоб не до пускати цю воду у двори – загородження або додаткові водовідвідні лотки.

(Реалізація цих проектів – реконструкції та капітального ремонту – планується до кінця року).

До 10 жовтня - розробити проектну документацію та провести реконструкцію сходів на ділянці дороги від вул. Декабристів до вул. Заводської (влаштування сходового маршу, підпірних стін, водовідвідного лотка, перил).

Відповідні зміни будуть внесені до Комплексної цільової Програми розвитку житлово-комунального господарства міста Чернігова на 2017-2020 роки, а на усі вказані проекти буде оголошено публічні закупівлі.

Зараз на цьому об`єкті постійно працюють дорожні служби, які розчищають наявні гідрологічні споруди.

Вартість робіт і співставність витрат

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко прокоментував намічені роботи:

-         Ми можемо зараз нарікати, що є замулення зливової каналізації вздовж вулиці Декабристів, щось не так із колодязями, ще на щось – але, по суті, підтоплення виникає тому, що вода не встигає переливатися через проспект Миру. Є технічні висновки про те, при великому напорі там у системі відбуваються підпір води та інші явища, які заважають відтоку.  Тому запропоноване фахівцями рішення про спорудження накопичувального озера – однозначно правильне.

Можна придумати ще багато інших додаткових технічних рішень. Але при цьому треба розуміти, що, по суті, проблема стосується невеликої кількості будинків. Зона найбільшого підтоплення – це 10 – 11 будинків, а загальна – 20 – 30. Якщо там робити більше і проводити меліорацію на технічно бездоганному рівні, то вартість робіт буде 30-50 млн. грн. Тобто більш ніж по мільйону на подвір’я – що, вочевидь, дуже багато. Тому всім нам потрібно розуміти і враховувати співмірність витрат.  Я думаю, що треба йти чергами: однозначно зробити накопичувальне озеро, а також поглибити накопичувальну ємність з іншого боку автокооперативу №29. Потім, по результатах розслідування, визначитися вже з окремим проектомпо трубах під ним. А далі дивитися по ситуації – можливо, цих заходів буде достатньо, щоби гасити абсолютну більшість злив.

Але я ще раз повторюю: за висновками експертів, у разі такої зливи, як була 30 червня, жодні заходи на 100% ситуації не врятують. Хоч три, хоч чотири метри діаметром поставити водовідвід – він не встигне пропустити таку кількість опадів миттєво. Тобто ризики підтоплення, хоч і меншого, будуть.

Тому я ще раз наголошую: усе що зобов’язане зробити місто – ми будемо робити. І будемо публічно звітувати, об’єктивно розказувати людям про всі роботи. Але треба враховувати й геолокацію, розуміти, де розташовані ці будинки.  Якщо двір дому на півметра нижче дна зливової каналізації – то чи тільки місто має вживати заходи? Треба все ж таки вже відповідально ставитись і до своїх ризиків як домовласника, і до своїх вимог, - сказав міський голова.


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Коментарів ще немає