П'ятниця, 26 квітня 2024, 04:04
Повна версія сайту
;

Розвиток електротранспорту: що планують зробити у Чернігові?

12:40 08.08.2018    Коментарі  
 

Протягом наступних п’яти років у Чернігові активно планують розвивати громадський електротранспорт.

Відповідну Програму пропонується розглянути членам виконавчого комітету Чернігівської міської ради на завтрашньому засідання.

Загальний кошторис Програми складає більше 697 мільйонів гривень. Це кошти не лише міського бюджету, а й державного, власні кошти комунального підприємства «Чернігівське тролейбусне управління» та інші джерела.

Згідно із додатком до Програми, протягом 2019 року Чернігів планує закупити орієнтовно 40 одиниць  нових низькопідлогових енергоефективних тролейбусів в рамках  міжнародної фінансової угоди з Європейським інвестиційним банком. На це з міського бюджету планують витратити більше 37 мільйонів гривень. У графі інші джерела зазначена ще сума у 186 мільйонів гривень.

Більше 29 мільйонів гривень власних коштів ЧТУ піде на виконання зобов'язань з погашення кредиту, наданого Європейським інвестиційним банком протягом 2019-2022 років та ще 11 мільйонів гривень на виконання зобов'язань з погашення відсотків по кредиту, наданого Європейським інвестиційним банком.

Додамо, що у Програмі зазначається, що у 2018 році Чернігів планує купити за 30 мільйонів гривень  бюджетних коштів ще 6 тролейбусів.

Протягом терміну реалізації Програми у місті хочуть запровадити новий вид громадського транспорту – електробуси. Планується придбати 40 одиниць (по 10 щорічно) нових низькопідлогових електричних автобусів з необхідним обладнанням, у т.ч. станції живлення. На це піде 108 мільйонів гривень коштів міського бюджету і 108 мільйонів гривень з державного бюджету.

Окрім оновлення рухомого складу тролейбусного управління, запланований і ремонт старих 15 тролейбусів. На це піде 15 мільйонів гривень з міського бюджету і 3,7 мільйона гривень підприємства.

Як пояснюється у Програмі, в місті також необхідно провести модернізацію інфраструктури. А саме:

- реконструкція існуючої контактної мережі тролейбусних ліній довжиною 13 км із заміною опор та спецчастин;

- реконструкція кабельної мережі та обладнання 10кВ тягових підстанцій.

Також, у рамках Програми планується удосконалення діючих тролейбусних ліній, результатом якого повинні з’явитись нові напрямки руху тролейбусів. Для досягнення зазначеної мети необхідно виконати реконструкцію контактної мережі на наступних ділянках:

- перехрестя вул. 1-го Травня – 77 Гвардійської дивізії;

- перехрестя вул. Козацька – пр. Миру;

- перехрестя вул. І. Мазепи – Толстого;

- перехрестя вул. Шевченка – О. Молодчого;

- перехрестя вул. Гонча – пр. Перемоги;

- перехрестя вул. І. Мазепи – Любецька.

Усього на цей напрямок буде витрачено 85,5 мільйонів гривень з державного бюджету, 56,7 мільйонів гривень – з міського та 6,3 мільйона гривень – власні кошти ЧТУ. На розвиток маршрутної мережі буде витрачено 3,6 мільйонів гривень з міського бюджету.

Крім того, протягом трьох наступник років тролейбусне управління планує придбати нову обслуговуючу техніку. А саме, 2 нові одиниці техніки для ремонту та обслуговування контактних мереж – автомобіль типу АТ-70М-041, автовишка типу АП-17, 2 нові спеціалізовані мікроавтобуси для ремонту тролейбусів, а також універсальний трактор з навісним обладнанням. На це піде 7,2 мільйона гривень з міського бюджету.

За час виконання Програми, комунальне підприємство хоче провести ремонт у власних приміщеннях. Зокрема:

- ремонт  покрівлі, підлоги та 1-6-ї оглядових канав головного корпусу;

- ремонт покрівлі адміністративної будівлі, тягових підстанцій ТП-2, 3, 4, 6, 8, 9, 10;

- заміна всіх вікон та вітражу, заміна воріт будівлі цеху планових ремонтів, встановлення системи опалення.

На це все буде витрачено 88 мільйона гривень з міського бюджету Чернігова та власних коштів підприємства.

Все це, на думку розробників Програми, має покращити якість громадських перевезень у Чернігові. Також зазначається, що Програма виступає інструментом досягнення стратегічних цілей «Конкурентноспроможне та інноваційне місто» та «Комфортне місто», визначених у Стратегії розвитку міста до 2020 року.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає