Вівторок, 23 квітня 2024, 17:23
Повна версія сайту
;

Сновська міська рада: більше половини депутатів - впливові люди

08:00 10.08.2018    Коментарі  
 

5 мільйонерів, 2 депутати-безхатченки, 3 депутатів не подали е-декларацію та 3 бідняка - такий результат моніторингу е-декларацій депутатів Сновської ОТГ, проведений ГО “Агенція міських ініціатив”.

Багатії та бідняки

Серед депутатів Сновської міської ради є як мільйонери, так і депутати, які заробляють менше прожиткового мінімуму. Мільйонерами виявились 3 депутати від партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” і 2 депутатів - від партії “Батьківщина”. Найбільше за минулий рік заробив депутат, підприємець Михайло Булденко від партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Його річний дохід за минулий рік склав 3,2 млн грн.

З дещо меншим доходом за ним посідає друге місце його колега по партії Михайло Росік - 1,6 млн грн. Згідно даних youcontrol депутат був керівником ТОВ “Інтер”, яке має податковий борг майже 250 тис грн.

Підприємство вже 12-15 років назад закрилось. І боргу немає. Я навіть не знаю, звідки ви це могли дізнатись. Це не моє. Воно закрилось і на цьому все. Зараз я фізична особа-підприємець. Займаюсь переробкою лісової продукції”, - відповів Михайло Росік.

Також депутат має у власності  AUDI Q5 2013 року вартістю 25,7 тис. доларів. Але чомусь не вказав в декларації вартість авто, хоча придбав її в минулому 2017 році.

Це мій бухгалтер помилився”, - пояснив нам депутат. 

Начальник дільниці ТОВ «Стілкрос» і по сумісництву депутат від партії “Батьківщина” Павло Тютюнник заробив 1,53 млн. грн. Його однопартієць Сергій Виблов задекларував майже таку ж суму свого річного заробітку - 1,52 млн. грн. Депутат є співзасновником ТОВ "ДРЕВОНОВСЬК". На його банківських рахунках розміщено майже 48 тис. доларів, 17,2 тис. євро і майже 200 тис грн. У його дружини - 20 тис доларів, 16 тис. євро і 300 тис грн.

Закриває п’ятірку мільйонерів керуючий ТОВ АФ “Надія” Віталій Пискун (БПП “Солідарність”), який заробив дещо більше мільйона гривень за минулий рік. Депутат задекларував, що є директором 3х підприємств. Хоча згідно даних youcontrol він є керівником 4х підприємств, кінцевим власником яких є засновник агрохолдингу Укрлендфармінг Олег Бахматюк.

Ну в мене 1 основне місце роботи. І 3 місця роботи - за сумісництвом. Я рік тому став директором СТОВ “ІСКРА” - в липні 2017 року. Можливо, тому не вказав її в декларації… Хоча ж подавав декларацію до 1 квітня в цьому році… Не знаю...”, - дивується депутат.

Значно гірші справи у Світлани Скідан (Радикальна партія Олега Ляшка), яка за минулий рік не заробила жодної копійчини. В декларації зазначено, що вона тимчасово не працює, а її чоловік відмовився вказувати свій дохід. Втім, депутатка має у власності VOLKSVAGEN TRANSPORTER 2005 року випуску.

Депутатка від “Аграрної партії України” Ганна Кошова, будучи начальником КП “Щорська ЖЕД”, також не вказала свій річний дохід в декларації. Але не це нас найбільше здивувало. А здивувало те, що на сайті НАЗК монітори знайшли тільки 2 декларації депутатки - за 2016 рік і за 11 днів 2017 року (1 - 11 січня 2017 року).

Депутатка вказала контакти для зв’язку місце її роботи, тому нам, на жаль, не вдалося з нею поспілкуватись.

Також в Сновській міській раді є депутати, які заробили менше прожиткового мінімуму - це депутат від партії “Укроп” В’ячеслав Сікач з річним доходом 3955 грн. Він своїй е-декларації вказав, що тимчасово не працює.

На питання, як же ж депутат прожив на такий дохід минулий рік, отримали від нього таку відповідь: “А як? корова, свинні - так і живемо. Тримаємо домашнє господарство. Роботи нема. Немає де робить тут. Може у вас є робота яка?”.

Депутати без житла

Згідно декларації депутатка від БПП “Солідарність” та директорка Гірської ЗОШ Тетяна Клименко живе на вулиці, бо не вказала жодної житлової площі. Хоча має земельну ділянку, а її чоловік - трактор.

На жаль, з депутаткою не змогли зв’язатись - відсутній зв’язок в абонента.

Лісник  “Сновськагропромліс” Віктор Фориш (Радикальна партія Олега Ляшка) так само не має житла і де проживав цілий рік - також невідомо.

Місце проживання є фактично. Тимчасово. Я винаймаю житло. А так я прописаний у батьковому домі - там проживає 7 людей.

Там в декларації було написано, що я проживаю по вулиці Річна. І написано, що треба вказати нерухомість у власності. Я й вказав, що його у мене немає”.

Слід зазначити, що за правилами подання е-декларації необхідно вказувати все майно, яке є не тільки на праві власності, але й у користуванні.  Тобто всі депутати, які не вказали житло, але не живуть на вулиці зробили помилки. З правилами подання можна ознайомитись на сайті Національного агенства з питань запобігання корупції

Не подали декларації

Декларації двох депутатів Сновської міської ради представники ГО “Агенція міських ініціатив” так і не змогли знайти за минулий рік - директор ТОВ «Будресурсінвест» Олександр Кузьменко (Радикальна партія Олега Ляшка) та Вячеслав Матвієнко від  партії “Батьківщина” (тимчасово не працює).

Від Олександра Кузьменка нам так і не вдалося дізнатись, чи подавав він е-декларацію та чому її немає на сайті НАЗК. Він просто категорично заявив: “Я не буду розмовляти на цю тему по телефону”.

А ось Вячеслав Матвієнко запевняє, що декларацію подавав: “Ще навесні я подавав свою декларацію. Вже якось були проблеми з пошуком, але тоді її знайшли. А в чому проблема зараз, що не можете знайти - я не знаю. Я точно подавав е-декларацію на сайті НАЗК”.

В міськраді більше половини депутатів - люди, які мають зв’язки та вплив

Проаналізувавши декларації депутатів Сновської міської ради ми побачили, що серед 26 депутатів 15 займають керівні посади в підприємствах, комунальних закладах або підприємці. 5 депутатів тимчасово не працюють, 3 секретаря рад в тому числі й Сновської міської ради, 1 лікар, 1 лісник та 1 пенсіонер.

Знайти депутата - це цілий квест

На офіційному сайті Сновської міської ради відсутня будь-яка контактна інформація про депутатів, в тому числі й адреси місць та днів прийому виборців. Є тільки список депутатів, посада і місце роботи.

На звернення до секретаря міської ради, він попросив надіслати запит на отримання контактів депутатів. І тільки тоді ми через тиждень отримали позитивну відповідь зі всіма контактами депутатів Сновської міської ради. Чому контакти депутатів відсутні у вільному доступі - не зрозуміло.


Автор: Громадська організація “Агенція міських ініціатив”
Коментарів ще немає