П'ятниця, 19 квітня 2024, 13:48
Повна версія сайту
;

Поліція знищила кілька десятків конопель на подвір’ї чернігівця

10:34 10.08.2018    Коментарі  
 

Співробітники Чернігівського відділу поліції провели санкціонований обшук на подвір’ї в місцевого мешканця, який вирощував коноплі. Там вони виявили та знищили два десятки рослин, які посадив 34-річний власник помешкання.

Навіть на перший погляд було зрозуміло, що за коноплями дбайливо доглядають. Чернігівець запевняв працівників поліції, що конопляну грядку зробив виключно для себе.

На подвір’ї поліцейські знайшли ще й пакети зі вже висушеною подрібненою речовиною, а також саморобний пристрій для куріння наркотиків.

Стебла росин, подрібнену речовину та пляшку було направлено на проведення експертизи.

В іншому випадку того ж дня обшук на підставі ухвали слідчого судді відбувся у приміському селі. Там поліцейські виявили та вилучили три полімерні пакети з подрібненою речовиною рослинного походження темно-зеленого кольору. Згідно з висновками експертизи, це особливо небезпечний наркотичний засіб — канабіс.

В обох випадках інформація про подію внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відкриті кримінальні провадження за частиною 1 статті 309 Кримінального кодексу України — незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту.

Такі дії караються штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Право вирощування нарковмісних рослин мають виключно юридичні особи, які отримали спецдозвіл.

Незаконне культивування маку чи конопель (в тому числі збереження самосійних рослин) підпадають під статті Кримінального та Адміністративного кодексів, залежно від кількості виявлених рослин.

За виявлення на присадибній чи дачній ділянці:

  • До 100 рослин маку або до 10 конопель — адмінвідповідальність за статтею 106 Кодексу України про адміністративні правопорушення  (штраф);
  • Від 100 до 500 рослин маку або від 10 до 50 конопель — кримінальна відповідальність за частиною 1 статті 310 Кримінального кодексу України (штраф, арешт або обмеження волі);
  • Понад 500 рослин маку або понад 50 конопель — кримінальна відповідальність за частиною 1 статті 310 Кримінального кодексу України (позбавлення волі).

Тож краще знищити такі рослини самотужки, а не чекати, поки це зроблять правоохоронці.

Нагадаємо, що проведення комплексу оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою «МАК» триватиме на Чернігівщині до кінця вересня.

Шановні жителі міста й області! Якщо Ви володієте інформацією про факти нелегальних посівів снодійного маку чи конопель, звертайтеся до відповідних територіальних підрозділів поліції або телефонуйте на «102».


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає