Субота, 20 квітня 2024, 08:01
Повна версія сайту
;

Представники громад Чернігівщини дізналися як вдосконалити якість надання адміністративних послуг

14:06 10.08.2018    Коментарі  
 

Коли говорять про реформу децентралізації, то одним із важливих результатів називають наближення послуг до людей. Про забезпечення якісного надання адміністративних послуг на місцевому рівні наголошують керівники кожної громади.

9 серпня Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, зібрав на тренінг «Шляхи удосконалення надання адміністративних послуг в ОТГ» представників об'єднаних територіальних громад Чернігівщини.

Ніна Подколзіна, радник з муніципальних послуг Чернігівського ЦРМС, зазначила, що головна мета тренінгу – дізнатися як вдосконалити адміністративні послуги у громадах, почути кращі практики та історії успіху, побувати у ЦНАПі Чернігова, який входить у десятку найпотужніших в Україні за кількістю послуг.

 «ЦНАП — це своєрідне обличчя влади, оцінка якої залежить від якості та оперативності надання громадянам комплексу послуг. Органи місцевого самоврядування мають робити все необхідне, щоб послуги в громадах ставали максимально наближеними до людей», — сказала  Світлана Полторацька, заступник директора Департаменту економічного розвитку ОДА і додала, що допомогу у створенні та модернізації ЦНАПів громади можуть отримати, зокрема, від Програми «U-LEAD з Європою». До речі, цього року таку допомогу отримають 115 ОТГ з 22 областей України. У тому числі й три ОТГ Чернігівської області: Бобровицька, Вертіївська та Куликівська.

Про стан надання адмінпослуг в Чернігівській області розповів Роман Голомозик, начальник відділу розвитку підприємництва Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА. За його словами на Чернігівщині функціонує 30 ЦНАПів, 10 з яких — в ОТГ. За підсумками першого півріччя цього року наша область займає шосте місце по кількості надання адмінпослуг через центри за один робочий день.

Представники управління юстиції в Чернігівській області розповіли про забезпечення надання ефективних адміністративних послуг з напрямку державної реєстрації, познайомили з новаціями законодавства в сфері державної реєстрації нерухомості та іншими важливими питаннями. А представники УДМС України у Чернігівській області, розповіли про особливості надання паспортних послуг.

Досвідом організації надання адміністративних послуг в Кіптівській об’єднаній громаді поділився Роман Юрченко, керівник відділу ЦНАП Кіптівської сільської ради.

Центр надання адміністративних послуг у Кіптівській ОТГ минулого року взяв участь у Програмі «U-LEAD з Європою: Покращення якості місцевих послуг для населення». В результаті співпраці Центр отримав сучасну техніку та був модернізований відповідно до європейський вимог. Тут працюють 5 фахівців, а також 5 спеціалістів на віддалених робочих місцях. Відтак, майже чотири тисячі жителів Кіптівської ОТГ мають зручний та якісний доступ до адміністративних сервісів «на місцях».

Ніна Подколзіна розповіла про етапи створення Центрів надання адміністративних послуг в об’єднаних територіальних громадах. Вона зазначила, що на всіх етапах важливою є участь громади, починаючи з розробки Концепції створення і розвитку  ЦНАП і закінчуючи моніторингом результатів.

Експерт також надала роз’яснення щодо заповнення заявок на участь у другому раунді Програми "U-LEAD з Європою" для покращення якості надання послуг. Вона підкреслила, що реєстрація  заявок відбувається до 31 серпня, далі буде відбір громад, а до 31 грудня експерти Програми відвідують громади для уточнення їх спроможності у реалізації проекту.

Своїми думками про створення Центрів надання адміністративних послуг поділилися учасники семінару.

Ольга Бойко, начальник реєстраційного відділу Бобровицької ради, сказала: «ЦНАП допомагає зробити послуги для людей доступними. Щоб не ходила людина по місту, збираючи довідки по різних установах. А в одному місці за короткий час отримала консультації, необхідні документи або пройшла реєстрацію і все в одному місці». 

Вона також розповіла, що Бобровицька ОТГ стала учасницею першого раунду Програми «U-LEAD з Європою» у створенні та модернізації ЦНАП, а тому участь в семінарі була дуже корисною.

«Наша Куликівська громада створена практично в межах одного району, окрім одного села. До об’єднання у нас не було Центру надання адміністративних послуг. Тепер у нас є ЦНАП, а ще ми стали учасниками Програми «U-LEAD з Європою» у створенні та модернізації ЦНАП. Сподіваюся, що завдяки співпраці ми приведемо всю систему у відповідності до світових стандартів, станемо відкритою громадою, зможемо забезпечити комфорт жителям нашої громадою», - розповіла Ольга Крупина, начальник відділу ЦНАПу Куликівської громади.


Автор: Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування
Коментарів ще немає