Субота, 20 квітня 2024, 03:34
Повна версія сайту
;

За несплату аліментів – за ґрати

16:05 10.08.2018    Коментарі  
 

За несплату аліментів – за ґрати. Із 28 серпня набуває чинності закон, який посилює відповідальність боржників по аліментах. Про те, що і для кого зміниться, фахівці управління юстиції розповідали чернігівцям біля Палацу урочистих подій у Чернігові. Оксана Ільчук далі.

Чернігівка Наталія Сидоренко уже шість років не отримує аліментів на сина. Розповідає, колишній співмешканець не лише заборгував грошей, а й забороняє жінці з дитиною проживати у його кімнаті в гуртожитку.

Наталія Сидоренко: «Я півтора року з ним судилася, виграла суд, що я маю право там проживати з дитиною, але він нам не дозволяє, бо приїжджає зі своєю дружиною, у п’яному вигляді, дебоширять, постійно викликаю поліцію, пишу заяви, ніхто нам не може допомогти»

За допомогою Наталія звернулася до виконавчої служби. Хоче дізнатися, чи можна забрати у батька дитини кімнату, натомість відмовитися від аліментів. Начальник обласного управління юстиції Олег Трейтяк каже: спершу жінка має звернутися до нотаріуса для підготовки документів.

Олег Трейтяк начальник головного територіального управління юстиції в області: «Щоб ця процедура відбулася, необхідно, щоб була згода двох сторін – як стягувача, так і боржника, потім треба буде перевірити, чи належить це майно на праві приватної власності боржнику, і третє – треба буде отримати згоду органу опіки і піклування». 0.30-0.48 «Необхідно також проаналізувати ту ситуацію, що боржник в нашому випадку буде перебувати в єдиному реєстрі боржників. Тобто і це треба передбачити і проговорити з нотаріусом, тому що, якщо він буде перебувати в єдиному реєстрі боржників, нотаріус не зможе зробити реєстраційну дію».

На запитання жінок, які мають подібні проблеми, правники відповідали під час акції біля Палацу урочистих подій. Серед учасників – Тетяна Притуп, аліментів від колишнього чоловіка не отримує сім років.

Тетяна Притуп: «На ньому нічого не зареєстровано і з нього зняти кошти ніяк не можна. Він влаштовується на роботу, але завжди переховується і не вказує місце свого працевлаштування.»

Із 28 серпня 2018 року набуває чинності закон, який посилює відповідальність за несплату аліментів. Зміни стосуються, зокрема суспільно-корисних робіт. Раніше покарання становило від 120 до 240 годин, тепер збільшується до 360. Якщо людина відмовлялася від робіт, їй загрожував адміністративний арешт до 15 діб. Нині цей арешт становитиме 10 діб, проте після нього боржник все одно має відпрацювати. За злісне ухиляння від суспільно-корисних робіт передбачена кримінальна відповідальність – до 2 років позбавлення волі.

Сергій П’ятниця заступник начальника головного територіального управління юстиції в області: «Людину там, в місцях позбавлення волі, змусять працювати, і всі кошти від цих робіт будуть спрямовані на користь дитини»

Додаткові штрафні санкції застосовувалися до боржників, якщо вони не сплачували аліменти понад 6 місяців. За новим законом – понад 4 місяці. Якщо боржник не сплачує аліменти понад 12 місяців, і при цьому є державним службовцем, його мають звільнити.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає