Четвер, 18 квітня 2024, 17:32
Повна версія сайту
;

Районки змушені змінювати графік виходу газет на вимоги Укрпошти

13:05 16.08.2018    Коментарі  
 

Цього тижня одразу кілька районних газет на Чернігівщині виходять у четвер, а не традиційно в п’ятницю. Таку вимогу перед виданнями поставила Укрпошта, зазначивши, якщо редакції не погодяться на умови, то їхня продукція й надалі невчасно надходитиме до читачів.

Газетярі ж відзначають, що обслуговуються в одній друкарні, а відтак, новий графік незручний через технічне перевантаження. Проте такі «деталі» поштовому монополісту не цікаві.

- Часомнаші читачі чи не останні гроші віддають, аби передплатити улюблену газету. Проте отримують її невчасно, - говорить у коментарі НСЖУ головна редакторка газети «Промінь» Сновського району (Чернігівщина) Олена Компанець. - Раніше, до реформування поштового оператора, все працювало як годинник, жодних нарікань на затримку з доставкою. Нині ж це щось неймовірне – читачам доводиться чекати по 2-3 тижні.

Через таку «оперативність» пошти дедалі більше передплатників відмовляються від газети. Відтак, тираж «Променю» вже знизився на 600примірників. Звісно, для невеличкого районного видання такі втрати суттєві.

- Нещодавно були у відрядженні в одному з найвіддаленіших хуторів нашого району. Зустрілися там зі своїм читачем, літній чоловік розповів, що вже чотири тижні (!) чекає газету, в якій розмістив привітання сину з сорокаріччям. От просто немає слів… Соромно перед цим дідусем, але й в чому наша вина? – обурюється пані Олена. – Це неприпустима ситуація, яка вимагає втручання на найвищому державному рівні. Адже наші високопосадовці повинні розуміти, що газета на селі – це стратегічний продукт. Тим більше, що в нас прикордонний регіон: люди слухають білоруське радіо, дивляться російські канали, які, на відміну від українського телебачення, працюють безперебійно з чудовим сигналом. І тільки ми пишемо про події в країні, діяльність Уряду й Президента, усе, що стосується нашого регіону: ремонт доріг, вуличне освітлення, доступні ліки та інші соціальні програми. Якщо загинуть ось такі районні газети, людям просто не буде звідки черпати інформацію.

Із колегою зі Сновського району погоджується і головна редакторка газети «Маяк» Корюківського району Ірина Гайова, яка відзначає, що на вимогу Укрпошти видання виходитиме не з п’ятниці, як це було раніше, а в четвер.

- Для нас це досить проблематично, адже друкуємося в одній друкарні разом із ще кількома чернігівськими районками, яким так само поставили умови друкуватися лише в четвер. Проте й вибору немаємо, адже Укрпошта – монополіст, диктує свої умови, бо знає, що ми в безвиході, - говорить пані Ірина. – Національний поштовий оператор відверто заявляє, що газети повинні підлаштовуватися під роботу пошти, а не шукати якісь компроміси. І періодика, як клієнт, не настільки важлива для Укрпошти, як ми про себе думаємо, - говорить Ірина Гайова.

Головна редакторка «Новин Городнянщини» Світлана Томаш розповідає, що через перебої з доставкою видання вже втратило понад 200 читачів.

- А тепер через новий графік, аби втрапити в друкарню, номер змушені здавати у вівторок. Натомість програма телебачення приходить лише в середу. Відтак, цей номер у нас вийшов без неї, тож очікуємо шквал телефонних дзвінків від читачів, - говорить Світлана Томаш. - Що чекає у майбутньому, важко судити: сподіваємося, що нам таки вдасться врегулювати всі ці нюанси без втрати передплати. Але поведінка Укрпошти вражає, говорити про нормальні партнерські стосунки тут не доводиться.

У Національній спілці журналістів України поділяють занепокоєння газетярів конфліктним перебігом поштової реформи та продовжують закликати Уряд реалізувати політику підтримки української преси:

Найкращі експерти щодо роботи мережі «Укрпошти» сидять не у столичних кабінетах, а працюють в регіонах, - наголошує голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Саме редактори місцевих газет розуміють всі ризики від того, що громадян позбавляють поштового зв’язку, позбавляють доступу до інформації. Тому наша Спілка продовжує щотижня надсилати пропозиції наших колег-газетярів до Уряду, розраховуючи зрештою на реалізацію притомної державної політики захисту інформаційного простору України.


Автор: Служба інформацii НСЖУ
Коментарів ще немає