П'ятниця, 19 квітня 2024, 12:50
Повна версія сайту
;

Транскордонний музейний маршрут, «прокладений» художниками. Погляд з Чернігівщини

13:13 29.08.2018    Коментарі  
 

Спільний білорусько-український транскордонний проект «Дніпровський паром» був започаткований у листопаді 2017 року в рамках проекту «Від партнерства місцевих музеїв до широкого транскордонного співробітництва». Його мета — поєднати низку музеїв Гомельської та Чернігівської областей туристичним транскордонним маршрутом, налагодити співробітництво та взаємодію між ними, сприяти розвитку культурного туризму та міжмузейних культурних зв’язків.

До ключових пунктів маршруту на ділянці Верхнього Подніпров’я увійшли Гомель, Вєтка, Річиця, Лоїв, Брагін, Хойники — на білоруській території, Любеч, Ріпки, Чернігів та Седнів — на українській ділянці маршруту.

Маршрут розрахований на широку аудиторію, що цікавиться історичним минулим, традиціями, спільними рисами культури регіону, а також на школярів, студентів, робітників освіти та музейних працівників.

Родзинкою даного маршруту є те, що за винятком Гомеля та Чернігова, він пролягає через невеликі населені пункти (районні центри та селища міського типу), що знаходяться у віддаленні від великих міських центрів. У деяких із них збереглися невеликі, але по-своєму унікальні музеї, у колекціях яких можна зустріти незвичайні та, навіть, ексклюзивні експонати. Крім того, у містах, включених до туристичного маршруту, збереглися цінні історичні пам’ятки та археологічні об’єкти, автентична цивільна та церковна архітектура. Однак у наш час більшість музеїв, що знаходяться на периферії, за межами популярних туристичних зон, опинилися на межі виживання. Згідно з проектом новий туристичний транскордонний маршрут сприятиме залученню більшої кількості туристів, популяризації історії та культури регіону, що дозволить музеям Гомельщини та Чернігівщини отримати нові перспективи розвитку та зміцнити свою роль у якості культурних центрів.

Одним з етапів реалізації проекту є підготовка довідника-путівника за маршрутом. З цією метою на серпень 2018 року було заплановано проведення двотижневого міжнародного художнього пленеру за участю понад 20 художників із Білорусі, України, Латвії, та Польщі. Отже, за задумом організаторів, учасники пленеру, який тривав з 1 до 14 серпня, проїхали всіма пунктами транскордонного маршруту по обидва боки кордону, відвідали багато оглядових екскурсій та ознайомилися з експозиціями музеїв, залучених до проекту. Крім того, художники одночасно вели пленерну роботу, створюючи замальовки пам’яток, музейних експонатів, пейзажів, та портретів для майбутнього путівника.У такий спосіб, виконувалися два ключові моменти: пленер допоміг не тільки зібрати художній матеріал для путівника по регіону, але і став пробною «обкаткою» власне транскордонного маршруту.

Протягом першого тижня пленер відбувався на Гомельщині. Його учасники відвідали Гомель, Вєтку, Річицю, Лоїв, село Переділка, Брагін, Хойники та село Тельман, відвідали місцеві музеї та пам’ятки.

З 8 — до14 серпня естафету з проведення пленеру прийняла Чернігівщина. Тут на учасників також очікувала насичена програма. Пересуваючись основними пунктами маршруту, художники знайомилися з найвизначнішими пам’ятками Чернігова, відвідали Чернігівський обласний художній музей ім. Григорія Галагана та Чернігівський обласний історичний музей ім. В. Тарновського, побували у Ріпкінському районному історико-краєзнавчому музеї, пройшлися з оглядовою екскурсієюключовими історичними місцями та пам’ятками Любеча, ознайомилися з експозицією Історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч» та експозицією Городнянського історико-краєзнавчого музею, пройшлися визначними пам’ятками у Седневі.

Втім, крім основних пунктів маршруту, у чернігівських організаторів були приготовлені й кілька «бонусних» екскурсій, які виявилися не менш захоплюючими і яскраво продемонстрували альтернативні можливості основного маршруту. Це і відвідання Міжріченського ландшафтного заповідника у с. Отрохи, огляд давньоруського городища та Михайлівської церкви 12 ст., що частково збереглася до нашого часу, у м. Остер, а також відвідування Собору Різдва Пресвятої Богородиці в Козельці.

Після ознайомлення з кожним із пунктів маршруту, художникам надавався час для пленерної роботи, а наприкінці кожного дня учасники проводили огляд зібраних матеріалів та загальне обговорення робіт, вражень від міста та музеїв, екскурсій та моментів, що сподобалися найбільше.

Слід зазначити, що як сам Чернігів, так і весь чернігівський відрізок маршруту загалом, для багатьох учасників пленеру стали відкриттям та вразили не тільки багатством своєї історії, давніми пам’ятками архітектури та археології, але і своєрідним «духом свободи», для когось, навіть,— «відчуттям рідного дому». На думку багатьох учасників, даний маршрут має всі шанси стати популярним саме серед художників, оскільки є багатим на розкішну архітектуру, мальовничі краєвиди та цікаві музейні колекції.

Результатом мандрівки стала потужна колекція матеріалів, що налічує понад 600 замальовок архітектурних пам’яток, музейних експонатів, міських краєвидів, пейзажів та портретів. Як показали результати пленеру, око художника здатне помітити й роздивитися цікаві особливості кожного міста та музею, включеного до маршруту. Чутливо помічені деталі, авторські-переосмислені та дбайливо відображені художниками в пленерних роботах, здатні перегорнути акценти та сприйняття як окремого предмета, так і образа містечка або пам’ятки взагалі. Саме на це й розраховували організатори заходу, плануючи видавництво путівника за транскордонним музейним маршрутом — адже це буде не просто путівник, — а живий, мальований каталог, у якій увійдуть найкращі роботи з невеликими авторськими коментарями, що відображають художнє бачення регіону. Подана у такий спосіб презентація маршруту, допоможе не тільки підкреслити його унікальність і особливий шарм, а й залучити до нього широкий інтерес та завоювати популярність серед туристів.

Крім того, роботи, створені під час пленеру складуть виставковий фонд проекту «Від партнерства місцевих музеїв до широкого транскордонного співробітництва» та увійдуть до експозиції виставки за підсумками проекту, яка восени 2018 р. буде представлена у 6 музеях Гомельської та Чернігівської областей.

У рамках роботи пленеру не залишилася поза увагою і його освітня роль: В Лоєві та Чернігові художниками були проведені майстер-класи. Окрім цього, пленер згуртував та об’єднав як молодих, так і досвідчених художників різних за віком, характером та стилем робіт. Було приємно спостерігати, як поступово складається згуртована, пов’язана загальним захопленням, команда, в якій кожного дня кипіла злагоджена праця, йшов безперервний обмін досвідом та поза сумнівом — творче зростання всіх її учасників.

Підбиваючи підсумки, можна сказати, що завдяки копіткій праці координаторів та учасників проекту маршрут відбувся: він унікальний, динамічний та інформаційно-насичений. Звичайно ж, для його запуску доведеться ще багато попрацювати, оскільки пробна «обкатка» допомогла виявити й низку проблемних моментів, що потребують розв’язання найближчим часом. Це і стан деяких музейних колекцій, і адаптація музейних працівників до концепції транскордонного маршруту, і поступове покращення туристичної інфраструктури регіону загалом. Для подальшого опрацювання маршруту в жовтні плануються ще два пробні тури за участю представників сфери освіти, музейних працівників, туроператорів і журналістів.


Автор: PR-менеджер проекту в Україні Ольга Вергун
Коментарів ще немає