П'ятниця, 26 квітня 2024, 00:58
Повна версія сайту
;

Чернігівський суд вважає, що існує дві Ялівщини

09:55 04.09.2018    Коментарі  
 

Чернігівська Ялівщина є міським лісопарком та регіонально-ландшафтним парком обласної ради одночасно. Щоправда, обидва існують лише на папері.

Так вважає суддя Чернігівського окружного адміністративного суду Кашпур О.В.

Суд розглядав справу за позовом прокурора про визнання рішення міської ради про виділення фінансування з міського бюджету Чернігова для доопрацювання містобудівної документації «Детальний план території. Функціонально-планувальна організація лісопарку «Ялівщина» незаконним. Однак, йому було відмовлено у  задоволенні позову до Чернігівської міської ради про визнання протипарвним та скасування рішення.

У своєму рішенні суд зазначає наступне: «З аналізу наведених рішень, суд прийшов до висновку про те, що на час розгляду справи фактично існує комунальний заклад «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради, в той час, як сам регіональній ландшафтний парк існує лише згідно рішень Чернігівської обласної ради, оскільки земельна ділянка для фактичної діяльності парку не виділена. Крім того, жодною стороною по справі не було надано суду належним чином завірених копій рішень про припинення існування лісопарку «Ялівщина».

Отже, твердження Чернігівської місцевої прокуратури про фактичне припинення існування лісопарку «Ялівщина» є безпідставними. Згідно рішень Чернігівської міської ради та Чернігівської обласної ради на даний час існує два самостійних проекти - лісопарк «Ялівщина» та Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина». Матеріали справи свідчать про те, що жодному з проектів не виділено земельної ділянки в натурі».

Як відомо, 31 серпня 2012 року Чернігівська міська рада порушила перед Чернігівською обласною радою клопотання щодо надання статусу регіонального ландшафтного парку лісопарку в урочищі «Ялівщина».  В свою чергу, Чернігівська обласна рада дане клопотання задовольнила і своїм рішенням від 28 березня 2014 року створила РЛП "Ялівщина".

Цікаво, що площа лісопарку та РЛП також різна.

«Крім того, суд зазначає, що проект «Детальний план території лісопарку «Ялівщина». Функціонально-планувальна організація території» (а.с. 27-82) охоплює територію, в межах якої розробляється Детальний план - площею 250 га, в той же час Чернігівська обласна рада зверталася за наданням дозволів щодо відведення земельних ділянок на розробку проектів землеустрою для функціонування регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» орієнтовною площею 168,7 га., тобто твердження про порушення ст. ст. 12, 23, 24 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» є безпідставними, оскільки Чернігівська міська рада зобов'язана забезпечити планування всієї території площею 250 га»,- йдеться в рішенні суду.

Додамо, що прокурор має 30 днів, аби подати апеляцію на рішення Чернігівського окружного адміністративного суду.

Як раніше повідомляв ПіК, це не перше судове слухання по цій справі. В середині серпня суд першої інстанції також відмовив прокурору у задоволенні позову.

Нагадаємо, що у лютому цього року депутати Чернігівської міської ради проголосував за рішення, яким передбачається виділення майже 200 тисяч гривень Управлінню архітектури та містобудування для доопрацювання містобудівної документації «Детальний план території. Функціонально-планувальна організація лісопарку «Ялівщина».


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає