Середа, 15 травня 2024, 21:02
Повна версія сайту
;

«Молодь Атрошенка»: як мер намагається створити контрольовану громадськість

15:15 06.09.2018    Коментарі  
 

Якщо хочеш контролювати процес – треба його очолити. Саме за такою логікою діє чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, при всіх намаганнях чернігівської громадськості якось самоорганізуватися і спробувати виробляти якусь спільну позицію щодо місцевої політики. 

Останній показовий приклад з ідеєю формування молодіжної громадської ради. Коли зібралась група молодих людей з різних організацій та ініціативних груп та почала розробляти положення про роботу молодіжної ради при міській раді. Наголошую, при всій міській раді. 

І тільки ініціативна група розробила і направила в міську раду проект відповідного положення про свою роботу, тут Атрошенко заявляє на сайті міськради, що він ініціює створення якоїсь, чи то студентської, чи молодіжної ради при собі. Чуєте, не при всій міській раді, а тільки при міському голові . Якщо хто не в курсі, то повноваження всієї ради і голови зовсім різні. У ради звісно більше – всі ключові рішення приймаються виключно радою через сесії. 

Кого ж мер набере до своєї студентської ради передбачити не важко. «Молодь Атрошенка» складатиметься з лояльних до голови студентських профспілкових лідерів та таких самих керованих ГО. Якщо і будуть якісь незалежні активісти, то вони складатимуть явну меншість, яка не впливатиме на діяльність органу.

Це вже не вперше, коли міський голова каналізує спроби громадської Чернігова виробляти спільну громадську думку. Одразу після місцевих виборів була спроба створити «дорослу» громадську раду при Чернігівській міській раді. Були навіть кілька установчих засідань, на яких вирішувалося питання про повноваження та процедуру формування такої ради. Але тоді, як і зараз, Атрошенко просто видав розпорядження про створення громадської ради при собі і особисто підписав розпорядження про поіменний склад цієї ради. Після цього пішли заяви, мовляв, рада вже є створювати ще одну нема сенсу.

Ефективність роботи «громадської ради» Атрошенка оцінити важко. Оскільки зібравшись кілька раз на рік для підтримки всіх мерськіих ініціатив, останні пару років про зсідання цього органу чутно не було.

І на останок, ще про одну спробу громадськості реально вплинути на політику в місті. Мова про сумнозвісну реконструкцію на Алеї Героїв та проект реконструкції на Валу. Після гучних громадських слухань наприкінці 2017 року, коли активісти об’єдналися і сказали своє «фе» планам архітекторів голови, за ініціативою Атрошенка була створена спільна робоча група «для врахувань пропозицій громадськості». 

Наслідок піврічних періодичних зборів цієї групи буде видно вже до дня міста, 21 вересня, коди обіцяють відкрити оновлену алею.

Але вже зараз учасники цієї робочої групи в один голос кажуть, що більшість пропозицій громадськості, які ніби обіцяли врахувати були проігноровані. В результаті матимемо втілений на Алеї Герої проект улюбленої архітектори мера Тетяни Мазур.


Автор: Павло Пущенко, голова ГО "Чернігівський освітній центр "Ініціатива"
Коментарів ще немає