П'ятниця, 29 березня 2024, 03:10
Повна версія сайту
;

На Чернігівщині розлючена мама побила одразу кількох вчительок

12:16 10.09.2018    Коментарі  
 

На Чернігівщині в невеличкому селі напередодні 1 вересня розлючена мама побила одразу кількох вчительок. Відео потрапило в мережу і викликало шквал обурення по всій Україні. Знімальна група телеканалу «СТБ», приїхавши на місце, виявила, що це не окремий конфлікт. У цій школі ані дня без скандалу і так вже 5 років. Діти вчаться на тлі постійних бойових дій між директором, учителями та батьками. Детальніше у сюжеті. 

Переглядаючи це відео не один раз і щоразу було соромно та прикро. Бо цю колотнечу влаштували у звичайній українській школі. Ось розлючена матір вириває телефон з рук учительки, лається та б’ється.

Бійку зняли і оприлюднили в соцмережах педагоги 31 серпня напередодні урочистої шкільної лінійки.

Такі ганебні кадри були зняті в сільській школі на Чернігівщині. Журналістка телеканалу «СТБ» приїхала в школу, щоб познайомитися з учасниками цієї історії і з’ясувати, як можна вчити дітей доброму і вічному, коли у них під носом дорослі так з’ясовують стосунки.

«Я многодетная мать. Я рождаемость повышаю. Не вы, не она, а я». Гаяне Миколаївна, так звуть цю жінку. Це вона на відео б’є вчительок. Каже, того дня директор звітував батькам про попередній навчальний рік, а деякі педагоги не прийшли на збори. От Гаяне і рушила їх запрошувати.

«Я пошла, пригласила их на собрание. Они проигнарировали. Я захожу, сидит учительница в Фейсбуке, это нормально, вы считаете?», - каже Гаяне.

Одна учителька, на яку накинулась Гаяне, після бійки на лікарняному. Інша чекає сьогоднішніх зборів, де визначатимуть подальшу долю школи та педколективу. Вона каже, та сутичка лише верхівка Айсберга, бо конфлікт триває років зо 5, і винуватить в усьому не батьків, а директора школи.

Наталія Рослик, учителька молодших класів:
 «У нас є одна група людей, яких директор вважає своїми, і є група людей, які він вважає, що це чужі, яких треба просто звільнити. Якщо ви будете зі мною, то у вас будуть години, категорії, факультатив – у вас буде все. А якщо ви будете не зі мною, у вас не буде нічого».

На неугодних педагогів, каже, директор і нацьковує батьків. Учителі, які пішли 31 серпня слухати світ свого керівника, запевняють, той день ніколи не забудуть.

- Мене морально принижували. В цей час мене ніхто не міг захистити. Це найголовніше. Я була залишена на розтерзання.

Учителі з іншого табору переконують, претензії частини колег до директора безпідставні. Побиття вчительок у школі їх не обурює. І ось чому: «Перш за все вони батьки, а батьки завжди праві».

Такої ж думки сам директор. Леонід Горбач не багатослівний і стриманий. Каже, через чвари в колективі мав 2 інфаркти, ще стільки ж доган від вищого керівництва. Нарахував, що найменше п’ятеро вчительок с поміж вісімнадцяти нахабно саботують навчальний процес.

Причини суперечок, про які розповідали обидві сторони конфлікту, звучать аж надто дріб’язково. Комусь не сподобався ремонт, хтось не доотримав робочих годин, десь не домовилися про оформлення паперів. Нічого такого, через що у маленькій школі на 73 дитини вже 5 років вирували би такі сварки.

Батьків і педколектив наче школярів сварить депутат Вознесенської сільради Петро Лобос. В актовому залі аншлаг. Виступають по черзі. Спочатку батьки з претензіями, потім учителі з докорами. На завершення депутат сільради, якого відрядили владнати конфлікт озвучує вердикт: «Собраться за круглым столом, взять шампанское, выпить, обняться и работать мирно и дружно».

Керівниця відділу освіти Тетяна Маханькова каже, 5 років її засипають доносами усі сторони конфлікту. Назбирала вже кілька томів. Що з усім цим робити, не знає.

Уявляти як в такій атмосфері навчаються діти, не хочеться. Але доводиться. Особливо, коли школярі між собою спілкуються не краще ніж дорослі, які їх оточують.

Сюжет телеканалу СТБ


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає