Четвер, 28 березня 2024, 18:16
Повна версія сайту
;

Переможці обласних освітянських премій 2018 року отримають відзнаки

14:32 14.09.2018    Коментарі  
 

А ось визначили їх сьогодні на спільному засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери і колегії управління освіти та науки обласної державної адміністрації, що відбулося в обласній раді.

Провели спільний захід – голова профільної депутатської комісії Сергій Журман і начальник управління освіти та науки обласної держадміністрації Микола Конопацький.

Слід зазначити, що обидві регіональні премії були затвердженні обласною радою з метою піднесення ролі та авторитету педагогічних працівників в суспільстві, заохочення до творчої, результативної праці і престижності вчительсько-викладацької професії.

Зокрема, щорічна обласна Премія імені Софії Русової присуджується двадцяти педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти відповідно до Положення, затвердженого рішенням шостої сесії обласної ради п'ятого скликання від 29 листопада 2006 року (із змінами). А Премією імені Георгія Вороного удостоюються поки що лише п'ятеро представників педагогічних та науково-педагогічних закладів вищої та фахової передвищої освіти відповідно до Положення, затвердженого рішенням другої сесії обласної ради шостого скликання від 30 грудня 2010 року.

Також нагадаємо, що вищезгадані премії призначаються розпорядженням голови обласної державної адміністрації, відповідно до якого переможці отримують звання лауреата, диплом та грошову винагороду у розмірі п'яти прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб станом на 1 січня поточного календарного року.

Виступаючи перед учасниками спільного засідання, начальник управління освіти та науки обласної держадміністрації Микола Конопацький, зокрема наголосив, що з 2007 року Премія імені Софії Русової (спочатку вона присвоювалася лише десятьом лауреатам) була присуджена 190 найкращим педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти. А засновану дещо пізніше Премію імені Георгія Вороного з 2011 року отримали 35 науково-педагогічних працівників закладів вищої та фахової передвищої освіти Чернігівської області.

Промовець також нагадав, що в цьому році до управління освіти і науки ОДА було подано 42 матеріали шодо претендентів на нагородження згаданими обласними преміями від 22 структурних підрозділів управління освітою райдержадміністрацій (міських рад) та органів місцевого самоврядування і 20 закладів освіти області. Правда окремі райони, в числі яких: Ічнянський, Козелецький, Коропський, Ніжинський, Сосницький, Срібнянський, Талалаївський та Чернігівський, претендентів на нагородження чомусь не висували.

Зазначимо, що серед обраних сьогодні 20 лауреатів Премії імені Софії Русової - кращі представники загальноосвітніх, дошкільних, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладів Чернігівщини. В основному - це освітяни, які підготували переможців та призерів різних етапів обласних, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів та олімпіад з базових дисциплін, педагогічні працівники-переможці та лауреати конкурсів професійної майстерності, автори методично-навчальних посібників тощо.

А серед п'яти лауреатів Премії імені Георгія Вороного, яка вручається викладачам вищих навчальних закладів області, також – кращі із кращих, які ідуть в авангарді навчально-освітнього процесу та наукової діяльності на благо Чернігівщини та всієї України.

Проте, на спільному засіданні прозвучала і цікава для багатьох освітян інформація: для відзначення їх ефективної праці в нашій області може бути затверджена ще одна Премія – імені Івана Зязюна, першого Міністра незалежної України, нашого земляка, уродженця села Пашківка Ніжинського району. На жаль, Іван Андрійович вже пішов із життя, проте світла пам'ять про нього як відомого українського вченого, академіка Національної академії педагогічних наук України, доктора філософських наук, професора, Заслуженого працівника вищої школи, може закарбуватись в Премії із його ім'ям. Учасники засідання дійшли спільної думки щодо підготовки відповідних документів, які будуть розглянуті депутатами постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери і подані разом з проектом рішення на затвердження сесії обласного органу представницької влади.

А поки що маємо лауреатів двох обласних премій, однак імена тих, що визначені сьогодні, як і наголошено у назві цієї інформації, будуть названі під час їх нагородження на урочистостях з нагоди професійного свята - Дня працівників освіти, який традиційно відзначається в першу неділю жовтня.


Автор: Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
Коментарів ще немає