П'ятниця, 19 квітня 2024, 06:42
Повна версія сайту
;

У Чернігові представили концепцію розвитку Березового гаю

10:16 18.09.2018    Коментарі  
 

Березовий гай –  це унікальний парк, що згуртував навколо себе тисячі небайдужих чернігівців у спільній боротьбі проти незаконної забудови. Взявши відповідальність на себе, громадяни почали далі покращувати публічний простір разом, перетворивши його на центр соціальної активності та улюблене місце відпочинку багатьох містян. Спільнота відвідувачів активно розвивається й росте, відповідно до цього збільшується попит, а разом із ним – вимоги й запити, для задоволення котрих публічний простір потребує якісних трансформацій.

Цього року в рамках молодіжного німецько-українського проекту обміну над покращенням парку працювала група архітекторів, урбаністів і соціологів. Спочатку команда пройшла тижневе стажування в Берліні на тему участі громади у трансформації міста. А вже в серпні молоді активісти відвідали Чернігів щоб спільно розробити план покращення Березового Гаю.

Для участі місцевих мешканців були проведені консультації, опитування, дискусії, анкетування, зустрічі з різними цільовими групами відвідувачів, організовано фестиваль добросусідства “Шумить гай”.  Така практика залучення громадськості є нормою в багатьох європейських країнах і особливо в Німеччині, де жодна реконструкція не проходить без участі містян.

 В понеділок 17 вересня у культурно-діловому центрі “Світогляд” відбулася презентація першого концепту розвитку парку “Березовий гай”. На основі архітектурного аналізу і проведених соціологічних досліджень командою урбаністів були напрацьовані пропозиції щодо майбутніх кроків у облаштуванні публічного простору. Основі принципи: екологічність, універсальність та неконфліктність.

Головні акценти – організація вхідної групи та підкреслення меморіальної зони, виділення майданчику для вигулу собак, перенесення зони для ворк-ауту, зміна місця для мангалів. Запропоновані ідеї щодо покращення фестивального майданчику, дитячої площадки Детально пропрацьовані заходи з озеленення для покращення Алеї слави, що заснована на честь загиблих чернігівських героїв на сході.

До обговорення долучилися представники міської ради, профільних управлінь, учасники громадських об'єднань та інші активісти. Усі побажання будуть враховані і додані у фінальну концепцію. “Успішний приклад демократичного перетворення чернігівського парку може вплинути на інші реконструкції у місті та залучення міжнародних партнерів до розвитку громадянського активізму в Україні.” – підкреслив під час презентації Сергій Безбородько ініціатор проекту, керівник ГО “Еко Місто”.

З 15 вересня у Чернігові стартував черговий конкурс “Громадського бюджету” і пропозиція “Березовий гай, розквітай” під номером 23 – одна з учасників голосування. Підтримайте проект своїм голосом і напрацьовані ідеї можуть бути реалізовані вже в 2019 році.

Німецько-українські зустрічі молоді і розробка концепції організовані ГО “Еко Місто” за підтримки Фонду "Пам’ять, відповідальність та майбутнє" (EVZ).


Автор: Еко-місто
Коментарів ще немає