Субота, 20 квітня 2024, 02:50
Повна версія сайту
;

Водоканал хоче закуповувати дорожчі лічильники

13:25 20.09.2018    Коментарі  
 

«Програма встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки» була затверджена рішенням 16 сесії Чернігівської міської ради 28 лютого 2017 року. На жаль, через відсутність стабільного випуску якісних лічильників води в Україні, практичне виконання Програми розпочалося лише 07 вересня 2017 року. Для виконання ІІ-го етапу Програми, в 2018 році Технічна рада підприємства рекомендувала підвищити вимоги до якості лічильників води та залучити до аукціону по закупівлі лічильників іноземні компанії. Їх участь буде можливою лише за умови підвищення граничної вартості лічильника води.

Наразі КП «Чернігівводоканал» розпочинає другий етап програми, але, проблема з якістю та стабільністю постачання лічильників води залишається не розв’язаною.

Потреба в лічильниках води не зменшилась

На виконання першого етапу «Програми встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки» встановлено 4000 приладів обліку за якими ведуться розрахунки об’ємів послуг, наданих КП «Чернігівводоканал» та теплопостачальними організаціями міста.

Показовим є те, що останнім часом, у зв’язку з передбачуваним зростанням тарифів на послуги та початком введення в дію заходів по комерційному обліку води, кількість звернень на встановлення лічильників за Програмою зростає. Починаючи з червня 2018 року до абонентського відділу надійшло 679 заяв від споживачів, що очікують на встановлення приладів обліку води (кожна заява – це від одного до чотирьох лічильників води). Щотижня надходить до 80 звернень від абонентів.

У зв’язку з тим, що в зимовий період субсидію отримує значно більша кількість споживачів, абонентській відділ КП «Чернігівводоканал» прогнозує суттєве зростання звернень за «Програмою встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки» саме з жовтня 2018 року, після призначення зимових субсидій.

За даними абонвідділу КП «Чернігівводоканал» в Чернігові понад 10 тис. сімей, які мешкають у багатоквартирних будинках та отримують субсидію в зимовий період досі не мають лічильників холодної та гарячої води та розраховуються за встановленими нормативами.  

На заваді виконання Програми – проблема з лічильниками

Під час виконання першого етапу Програми, вже на етапі закупівлі стало зрозуміло, що закладена у Програмі вартість лічильника 204 грн. з ПДВ не є привабливою для виробників. Після оголошення численних торгів, які було визнано такими, що не відбулися через відсутність пропозицій, КП «Чернігівводоканал» уклало Договір на закупівлю лічильників холодної та гарячої води ДУ 15 (у комплекті з монтажними частинами) з ПАТ «Електротермометрія», м. Луцьк.

Відповідно до умов Договору ПАТ «Електротермометрія» мало поставити за заявками КП «Чернігівводоканал» лічильники у кількості 4000 шт, з яких:

  • лічильників холодної води Ду15 – 2500шт,
  • лічильників гарячої води Ду15 – 1500шт.

Ціна Договору складала 816000 грн (разом з ПДВ). Після підписання Договору, 09.08.2018 на адресу Постачальника була перерахована передплата у розмірі 816000 грн, але вже в вересні 2017 року виникла проблема з постачанням монтажних частин для лічильників, що суттєво ускладнило виконання Програми. Так разом з лічильниками було отримано майже 400 комплектів монтажних частин, які виявились бракованими. Починаючи з жовтня 2017 року лічильники води постачаються за відсутністю комплектів монтажних частин. Проблеми з поставками свідчили про неритмічність виробництва лічильників в ПАТ «Електротермометрія». До того ж перемовини з постачальниками підтвердили економічні проблеми, які на той час спіткали підприємство.

Далі – більше! Листом № 159/1-19 від 15.11.2017 ПАТ «Електротермометрія» взагалі відмовила КП «Чернігівводоканал» у поставці лічильників за Договором в кількості 2300 шт, мотивуючи це тимчасовим призупиненням своєї діяльності та нестабільним фінансовим станом на підприємстві. У свою чергу КП «Чернігівводоканал» звернулося з вимогою повернення залишку передплати у розмірі 469200 грн за непоставлені лічильники в кількості 2300 шт.

Після тривалих перемовин та попереджень з боку КП «Чернігівводоканал», вдалося змусити ПАТ «Електротермометрія» виконати договірні зобов’язання. Станом на 12.04.2018 року зобов’язання Постачальника щодо поставки лічильників води  в кількості 4000 шт. були виконані, але з них 2300 лічильників води були поставлені без  комплекту монтажних частин.

Фактично, на сьогоднішній день по бухгалтерському обліку за ПАТ «Електротермометрія» рахується борг на суму 69000 грн за непоставлені комплекти монтажних частин. Станом на 18.09.2018 року кошти КП «Чернігівводоканал» не повернені. Підприємство намагається розв’язати проблему у досудовому порядку.

Якість лічильників на витримує перевірки

Питання постачання лічильників води залишається не вирішеним і сьогодні. Одним з вірогідних постачальників лічильників холодної та гарячої води на технічній раді КП «Чернігівводоканал» було визнано ДП «Новатор» м. Хмельницький. Для перевірки якості продукції зазначеного підприємства було рекомендовано закупити партію лічильників гарячої та холодної води в кількості 500 шт. та провести їх 100% вхідний контроль на проливній установці підприємства.  

За період з липня по серпень 2018 року на проливній установці КП «Чернігівводоканал» було проведено 100% вхідний контроль лічильників, отриманих з ДП «Новатор» м. Хмельницький. На жаль, результати перевірки були не втішними.

Так, в період з 22 по 25.06.2018 на проливній установці КП «Чернігівводоканал» було провірено 174 лічильника холодної води. За результатами перевірки 50% лічильників не отримали позитивного результату.

З 03 по 27.07.2018 було перевірено 226 лічильників гарячої води, та 100 лічильників холодної води, з яких 40% не отримали позитивного результату перевірки.

Як свідчать протоколи перевірки, здебільшого лічильники не відповідають вимогам стандарту на перехідних та мінімальних витратах. Так, на перехідних витратах лічильники перевищують норму на 2,5-5%. А на мінімальних – дають показники, менше за норму на 6-20%.

Враховуючи той факт, що використання лічильників із завищеними похибками може привести як до переплати абонентами, так і до втрат КП «Чернігівводоканал», підприємство звернулося до постачальника з проханням замінити продукцію, що не відповідає нормативам.

Нажаль, навіть з партії в кількості 160 лічильників холодної та гарячої води, які було привезено на заміну представниками заводу, та перевірено в серпні 2018 року, 30% лічильників виявились такими, що не відповідають нормативам.

Окрім цього у 2018 році було проведено вхідний контроль зразків лічильників води, виготовлених на інших підприємствах України. Фактично 50% лічильників не пройшли перевірки. Хоча, це не дуже коректний результат, через малу партію лічильників, що перевірялася (від 2 до 10 шт.), але, негативні результати перевірок дають привід замислитися над питанням, чи не стане на заваді виконання Програми неналежна якість лічильників від переможця торгів?

Вимоги до якості лічильників в Україні змінилися

Важливим моментом є те, що і в Україні змінилися вимоги до лічильників води. Так, новий Технічний регламентта ДБН вимагають:

  •  більш чітких співвідношень по витратам води в різних діапазонах роботи лічильників;
  • обмежено відношення перехідної витрати Q2  до  мінімальної  витрати  Q1;
  • чітко визначені межі допустимої відносної похибки при переході з одного діапазону вимірювань до іншого;
  • пред’явлено більш жорсткі вимоги до конструкції лічильника;
  • всі лічильники, що встановлюються, повинні мати підготовку до імпульсного виходу для забезпечення можливості інтегрування в автоматизовані системи обліку.

Зміни, які відбулися на законодавчому рівні, суттєво обмежують кількість учасників торгів через те, що багато компаній не перейшли на нові стандарти при виготовленні лічильників води.

Вихід з ситуації – розширення кола учасників торгів

Маючи досвід роботи з українськими компаніями, враховуючи нестабільність економічної ситуації на підприємствах галузі та проблеми з якістю продукції, Технічною радою КП «Чернігівводоканал» було запропоновано відділу постачання розглянути пропозиції щодо закупівлі лічильників, виготовлених в країнах Європи.

Було вивчено пропозиції від європейських виробників продукції. За отриманою інформацією ціновий діапазон лічильників холодної та гагачої води залежить від курсу євро та вищий, ніж у лічильників, виготовлених в Україні. Але при цьому якість продукції, вимоги до дотримання стандартів значно вищі, ніж в Україні. Окрім того, у разі закупівлі лічильників від європейського виробника, зникають проблеми з ритмічністю постачання та втрати підприємства, пов’язані з заміною бракованої продукції.

З врахуванням усіх зазначених факторів, після вивчення цінових пропозицій, відділом матеріально-технічного постачання підприємства було запропоновано рекомендувати закупівельну ціну лічильника води при проведенні торгів на рівні 585 грн.

При більш жорстких умовах договору це дасть можливість створити конкурентні умови при закупівлі та допустити до торгів європейські компанії та їх представників в Україні, що підвищить якість та строк експлуатації приладів обліку води.

До Програми пропонуються зміни

На розгляд виконкому Чернігівської міської ради 20.09.2018 було винесено ряд змін до «Програми встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки» , а саме

1. Розширюється перелік громадян, які зможуть встановити лічильники

За результатами виконання І-го етапу програми стало зрозуміло, що є потреба в розширенні переліку учасників Програми. Тому діючу редакцію Програми запропоновано доповнити наступним пунктом:

«Прийняти участь у Програмі отримувачі субсидії мають право також, якщо власниками житлового приміщення за місцем їх реєстрації є члени сім’ї.

Для цього отримувачі субсидії одночасно з заявою мають надати документи та їх копії, що підтверджують родинний зв’язок з власником такого житлового приміщення (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, копію паспорта громадянина України).

Також члени сім’ї отримувача субсидії мають надати письмову згоду на участь в Програмі останнього та встановлення приладів обліку у житловому приміщенні що є їх власністю».

2. Пропонується переглянути граничну вартість встановлення лічильника води

Враховуючи все вищевикладене, а також зміну мінімальної з/плати, вартості ГСМ та комплектуючих в Програмі на 2018 рік пропонується збільшити не тільки граничну вартість лічильника води, але й граничну вартість робіт та комплектуючих які використовуються.

На ІІ-й етап програми пропонується збільшити граничну вартість робіт з встановлення одного приладу обліку води Ø15мм з опломбуванням (враховуючи вартість лічильника води) до 1 589,89 грн. з ПДВ. Фактична вартість буде визначена за результатами торгів по закупівлі лічильників води.

3. У зв’язку із змінами вимог до лічильників води та з метою підвищення їх якості запропоновано внести зміни і до технічних вимог приладів обліку, що підвищить якість продукції та покращить її характеристики. Так передбачається, що лічильники, що закуповуються, повинні мати підготовку до імпульсного виходу для забезпечення можливості інтегрування в автоматизовані системи обліку

4. Кількість лічильників, що закуповуються в 2018 році зменшено

У зв’язку зі змінами граничної вартості встановлення лічильника води, на 2018 рік пропонується закупівля 3 173 шт. лічильників гарячої та холодної води.

Виконком підтримав запропоновані пропозиції, але остаточне рішення щодо внесення змін до Програми прийматиме сесія Чернігівської міської ради.

Аукціон заплановано на 24 вересня

На сайті публічних закупівель було розміщено оголошення про закупівлю КП «Чернігівводоканал» 1651 шт. лічильників холодної води та 1522 шт. лічильників гарячої води на суму 1 856 205,00 грн. Аукціон по закупівлі лічильників води має відбутися 24.09.2018.


Автор: Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»
Коментарів ще немає