Четвер, 28 березня 2024, 19:51
Повна версія сайту
;

Чернігів-ЮНЕСКО: дискусії тривають

07:58 27.09.2018    Коментарі  
 

Які об’єкти культурного надбання Чернігова запропонувати до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО? І головне — в якій номінації? Профільна робоча група, створення якої ініціювала Громадська рада при облдержадміністрації, разом з представниками органів влади та профільними експертами продовжує вивчати ці питання. Одна із пропозицій, підтримана більшістю, – подати заявку в номінації «Культурний ландшафт», об’єкт — історико-культурний ландшафт Чернігова.

Втім, зі складовою «Історико-культурного ландшафту Чернігова» досі не визначилися.

Аби систематизувати всі пропозиції, вчора за «круглим столом» в облдержадміністрації зібралися представники відповідних структурних підрозділів органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, чернігівські історики, громадськість. До роботи також долучилися заступник голови ОДА Наталія Романова, перший заступник голови облради Валентин Мельничук, директор Науково-дослідного інституту історії архітектури та містобудування Сергій Юрченко.

Дискутували не тільки з приводу об’єктів, а й самої номінації: подавати окрему пам’ятку (мова йде про Спасо-Преображенський собор) чи все ж таки декілька об’єктів («Історико-культурний ландшафт»).

Директор Науково-дослідного інституту історії архітектури та містобудування Сергій Юрченко порадив виділити конкретну ідею і впевнитися, що вона буде цікавою для європейців. Тож необхідно проконсультуватися із закордонними експертами.

Серед обговорених пропозицій — територія Валу.

Більшість присутніх на зібранні істориків переконані: для Чернігова найбільш вигідний формат «Історико-культурний ландшафт», що являє собою географічну лінію (у даному випадку майже увесь правий берег Десни), наповнену ландшафтними об’єктами (берегова лінія) та історичними пам’ятками (Дитинець, Катеринка, Єлиця тощо). Їх кількість потім можна буде скоригувати.

Фахівці також наголошують, що при підготовці номінаційного досьє слід уважно вивчити критерії, один з яких — менеджмент території. Сюди входить, зокрема, інфраструктура об’єкту, над удосконаленням якої ще треба попрацювати.

— Маємо продумати всі деталі та врахувати думку кожної сторони: влади, громадськості, пересічних громадян. Пам’ятайте: нас об’єднує одна мета — максимально зберегти автентичність Чернігова, міста з багатовіковою історією. А включення до Спадщини ЮНЕСКО — гарний шанс на гідному рівні заявити про область на міжнародній арені, — зазначила Наталія Романова.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає