П'ятниця, 26 квітня 2024, 22:33
Повна версія сайту
;

Суд не задовольнив позов Олександра Гашпара у справі реконструкції Валу

08:24 28.09.2018    Коментарі  
 

Чернігівський окружний адміністративний суд не задовольнив позов Олександра Гашпара до Мінкультури у справі реконструкції Валу. Проект капітального ремонту нижньої частини Дитинця, прилеглої до вулиці Преображенської, Мінкульт затвердив 8 листопада минулого року. За словами чернігівця Олександра Гашпара, Міністертво діяло незаконно, бо зробило це без проведення відкритого архітектурного конкурсу.

 Олександр Гашпар позивач: «Погодження відбулося, на мою думку, з порушенням чинного законодавства, оскільки не було проведено конкурсу проектів, а замовлення отримала проектна організація, яка навіть не має в своєму складі архітектора. А виготовляли її інженери без відповідної кваліфікації.»

Проект капремонту частини Валу, вздовж вулиці Преображенської, затвердила містобудівна рада 20 червня минулого року. Це – фото проекту. За ним у парку мали б замінити освітлення, лави та урни, перекласти бруківку замість асфальту. Відремонтувати ось цей старий фонтан. Встановити дерев’яні сходи до Колегіуму та огородити недобудову готелю шестиметровим парканом з баштами.

Розробляла візуалізацію фірма «Сіті-проект» за 592 тисячі гривень. Обирало проектанта управління житлово-комунального господарства міськради без оголошення архітектурного конкурсу чи тендера. У такому вигляді проект 8 листопада минулого року затвердило Міністерство культури.

Олександр Гашпар позивач: «Даний об’єкт знаходить в зоні охорони пам’яток національного значення. Мав би проводитись архітектурний конкурс. Розробляти цей проект мав би архітектор, який мав би відповідний сертифікат, а не інженер.»

Валентина Лисенко представник Міністерства культури України: «Ми повністю не погоджуємося з даної позовною заявою. Документація на погодження надійшла у повному обсязі. Повністю відповідає нормам… Тому відмовляти не було у нас підстав. Ми погодили.»

Представники третьої сторони – управління житлово-комунального господарства та компанії-проектанта кажуть, оголошувати конкурс законодавство не зобов’язує. Олександр Ковальчук представник управління житлово-комунального господарства міськради: «Архітектурні конкурси проводяться… в даному переліку не міститься капітальний ремонт.»

Володимир Вашкевич директор ТОВ «Сіті-проект»: «Це було не будівництво, не реконструкція, а саме капітальний ремонт вже існуючих архітектурних форм. Без будь яких суттєвих змін.»

Олександр Гашпар позивач: «Доводи «сіті-проект», що не здійснювалось проектування ніяких нових об’єктів, спростовується ти же самим проектом, в якому передбачено будівництво нового фонтану, будівництво нових сходів… огорожі навколо недобудови «Дворянського зібрання».»

Позов Олександра Гашпара суд не задовольнив. Звертатися до апеляції чернігівець не збирається. Натоміть планує оскаржувати погодження оновленого проекту. Після проведення громадських слухань 8 грудня, проект доопрацювали разом із робочою групою. За це Сіті-проект отримав з міського бюджету ще 99 тисяч гривень. Оновлений документ лежить на розгляді у Міністерстві культури.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає