Четвер, 28 березня 2024, 13:32
Повна версія сайту
;

На пленарному засіданні сесії обласної ради депутати розглянуть майже вісім десятків питань

08:17 04.10.2018    Коментарі  
 

Такими є основні результати роботи народних обранців Чернігівщини під час засідань постійних комісій та президії обласної ради, які відбулися у переддень проведення п’ятнадцятої сесії обласної ради сьомого скликання, 3 жовтня.

Обговорення переліку питань порядку денного та аналіз їх змісту, як завжди, розпочалися на засіданнях постійних депутатських комісій. Після цього, опрацювавши всі пропозиції та зауваження до поданих на розгляд проектів рішень, народні обранці продовжили розмову під час роботи президії обласної ради.

Провів засідання дорадчого органу голова обласної ради Ігор Вдовенко. Участь в обговоренні взяли в.о. голови облдержадміністрації Юлія Свириденко, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, а також члени президії: керівники постійних комісій та фракцій, а також розробники проектів рішень і відповідальні працівники виконавчого апарату обласної ради.

Узгодження формату порядку денного майбутнього пленарного засідання традиційно розпочалося із розгляду бюджетних питань, які стосуються прийняття звіту про виконання обласного бюджету за I півріччя 2018 року та внесення змін рішення обласної ради від 7 грудня 2017 року «Про обласний бюджет на 2018 рік».

Члени президії погодились включити до порядку денного сесії проект рішення «Про внесення змін до Плану заходів з реалізації у 2018-2020 роках Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року», який передбачає збільшення переліку технічних завдань на проекти регіонального розвитку з 4 до 14.

На пленарному засіданні депутати планують підтримати внесення змін і до значної кількості обласних галузевих програм. Зокрема Програма профілактики правопорушень у Чернігівській області на 2016-2020 роки потребує уточнення у зв’язку з тим, що обладнання, заплановане для придбання у рамках її реалізації три роки тому, вже не відповідає сучасним вимогам та передовим методам боротьби зі злочинністю.

Внесення змін до обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016-2020 роки» викликане необхідністю збільшити у поточному році фінансування випуску книг місцевих авторів.

Водночас у зв’язку з уточненням переліку і змісту заходів та обсягів їх фінансування на 2018 рік потребує коригування Програма розвитку туризму в Чернігівській області на 2013-2020 роки». Однак ці кроки не передбачають збільшення загального обсягу фінансування, передбаченого Програмою.

Зміни до обласної Програми розвитку малого і середнього підприємництва на   2017-2020 роки, погоджені депутатами для внесення на голосування, мають на меті доповнення технічних завдань на підтримку малого та середнього підприємництва, здійснення заходів щодо сприяння місцевим товаровиробникам, актуалізацію основних показників розвитку малого та середнього підприємництва, а також перелік об’єктів інфраструктури підтримки бізнесу. Цікаво, що всі ці корективи і уточнення не передбачають додаткового залучення коштів із обласного бюджету.

Необхідність затвердження змін до обласної Програми «Молодь Чернігівщини» на 2016-2020 роки виникла через реорганізацію КП «Обласний молодіжний центр» шляхом перетворення у КУ «Чернігівський обласний молодіжний центр» відповідним рішенням сесії та проведення поточного ремонту зазначеного приміщення. Загальне збільшення бюджету Програми у зв’язку із цим передбачається на 5 млн 379 тис. 400 грн.

А от зміни до обласної Програми розвитку фізичної культури та спорту Чернігівської області на період 2017-2020 роки сприятимуть забезпеченню матеріального та морального заохочення провідних та перспективних спортсменів області – чемпіонів, призерів Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських ігор, Всесвітніх ігор з єдиноборств, Всесвітньої шахової олімпіади, чемпіонатів України, Європи, світу, інших змагань міжнародного рівня, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, затвердженого Міністерством молоді та спорту України. Для виплати  стипендій та грошових винагород на підтримку спорту вищих досягнень депутати погодили виділення 600,0 тис грн. з обласного бюджету.

Враховуючи пропозиції комісії з присудження Обласної премії ім. М.Коцюбинського, на розгляд сесії запропоновано проект рішення, де вносяться зміни до Положення про згадану вище мистецьку відзнаку. Пропонується розділити номінацію «Театральне та музичне мистецтво» на 2 окремі: «Театральне мистецтво» та «Музичне мистецтво». У свою чергу це тягне за собою збільшення фінансових видатків, пов’язаних із виплатою премії, на 10 000 гривень.

У блоці питань, які регулюють використання природних ресурсів, депутати погодились вкотре внести зміни до Переліку видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2018 рік через необхідність перерозподілу коштів для виконання низки природоохоронних заходів. Враховуючи це, корегування потребує і Програма охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки, що і пропонує відповідний проект рішення, який виноситься на пленарне засідання сесії.

Безпосередньо діяльності представницького органу Чернігівщини стосуються проекти рішень щодо внесення змін до Антикорупційної програми Чернігівської обласної ради на 2018 рік,  Положення про Почесну грамоту обласної ради та нагрудний знак до неї, а також структури виконавчого апарату обласної ради.

Одностайність народні обранці виявили під час погодження проектів рішень, які стосуються звільнення батьків від плати за утримання дітей в інтернатних закладах освіти на 2018/2019 навчальний рік, а також затвердження Положення про проведення конкурсу на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти, що є об’єктом спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області.

Депутати підтримали внесення на розгляд сесії погодження лімітів використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійсненні побічних лісових користувань на 2019 рік.

Три   питання на розгляд сесії, які погодили члени президії, внесла постійна комісія обласної ради з питань агропромислового комплексу, екології, природокористування та земельних відносин. Вони стосуються погодження двох спеціальних дозволів на користування надрами з метою створення геологічних територій та об’єктів, що мають важливе наукове, культурне, санітарно-оздоровче значення (наукові полігони, геологічні заповідники, заказники, пам’ятки природи, лікувальні, оздоровчі заклади тощо) акціонерному товариству «Укргазвидобування». Третій проект рішення передбачає погодження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту, за адресою: м.Чернігів, вул.Шевченка, 160 ПАТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО».

Найбільш резонансним і дискусійним став розгляд блоку питань щодо діяльності комунального підприємства «Чернігівоблагроліс».

За пропозицією постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів на пленарному засіданні буде заслухано інформацію щодо фінансово-господарської діяльності цього підприємства, яку презентує його директор Олександр Клишта.

До порядку денного сесії було запровоновано внесення також 5 питань, які стосуються подальшої діяльності КП «Чернігівоблагроліс» і його дочірніх підприємств. Водночас Ігор Вдовенко, який запропонував проект рішення, що передбачає перетворення дочірніх агролісогосподарських підприємств комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» на господарські товариства, під час президії відкликав його, мотивуючи цей крок необхідністю його доопрацювати.

А от подальшу долю решти пропозицій депутати вирішать завтра шляхом голосування.

Блок питань щодо управління і розпорядження об’єктами комунальної власності, який розглянули члени президії, був дуже потужний.

Чотири питання стосуються подальшої долі медичних закладів Чернігівщини, які були реорганізовані на 10 сесії обласної ради. У відповідних проектах рішень пропонується затвердити передавальні акти та внести зміни до складу комісій з реорганізації юридичних осіб згаданих закладів, які приєднуються до обласної психоневрологічної лікарні та обласного протитуберкульозного диспансеру відповідно.

Жваве обговорення та низку запитань до управління комунального майна викликав розгляд проектів рішень, що стосуються реорганізації державного закладу «Вузлова лікарня станції Чернігів Південно-Західної залізниці та створення комунальної установи «Чернігівський обласний центр комплексної реабілітації учасників бойових дій та членів їх родин» Чернігівської обласної ради. Зокрема лунали пропозиції забезпечити надання всього спектру необхідних послуг воїнам АТО та їх рідним на базі різних медичних установ області, у зв’язку із відсутністю відповідної бази у вузловій лікарні. Проте розробник роз’яснив, що наразі мова іде про реєстрацію юридичної особи майбутнього центру, а сама реабілітація та лікування буде проходити у тих закладах, які будуть спеціально визначені для цього пізніше.

На розгляд сесії внесено проекти рішень, якими планується збільшити статутні капітали 2 комунальних підприємств: «Діловий центр» та «Надра Чернігівщини».

Депутати підтримали необхідність надання згоди на безоплатну передачу друкованої продукції Національної академії педагогічних наук України, дозволів КП «Чернігівоблагроліс» на безоплатну матеріальну допомогу низці підприємств, закладів освіти і культури, передачу автомобіля ГАЗ-2411 в оперативне управління комунальному позашкільному навчальному закладу «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

Водночас постійною комісією з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності внесно на розгляд питання, які стосуються надання дозволу КЛПЗ «Чернігівська обласна дитяча лікарня» на списання з балансу транспортного засобу та основого засобу, а також розподіл орендної плати комунальному  лікувально-профілактичному закладу «Чернігівська обласна лікарня».

Повторно на розсуд депутатів запропоновано проект рішення «Про встановлення зменшеного розміру орендної плати фізичній особі-підприємцю Дідовцю Олександру Миколайовичу», який не підтримали на пленарному засіданні минулої сесії.

Члени президії підтримали встановлення зменшеного розміру орендної плати приватному акціонерному товариству «Кінотехпромта громадській організації «Чернігівська національна громада».

Потужний блок кадрових питань, які депутати погодились внести до порядку денного сесії, стосується звільнення головних лікарів медичних закладів, що приєднуються до КЛПЗ «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» та «Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер» у зв’язку із надходженням їхніх заяв про звільнення та переведення на посади завідувачів відповідних відділень обласної психоневрологічної лікарні та обласного протитуберкульозного диспансеру відповідно.

Під час завтрашнього пленарного засідання сесії депутати планують також достроково припинити повноваження депутата обласної ради Артура Зінов’єва,обраного за виборчим списком Чернігівської обласної організації Політичної партії «НАШ КРАЙ», враховуючи подання ним відповідної особистої заяви.

Окрім того члени президії підтримали внесення на голосування чотирьох звернень до керівництва держави, у яких наголошується на необхідності перегляду рішення про реалізацію резонансного проекту «Сільське відділення» на теренах Чернігівщини, недопущення підвищення ціни на газ для потреб населення та продажу земель сільськогосподарського призначення, а також стосовно прийняття Закону України «Про мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення».

Окрім того до порядку денного пленарного засідання сесії включені 6 депутатських запитів.

Нагадуємо, що пленарне засідання п’ятнадцятої сесії обласної ради сьомого скликання відбудеться вже завтра об 11 годині у залі засідань обласної ради.


Автор: Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
Коментарів ще немає