П'ятниця, 19 квітня 2024, 17:55
Повна версія сайту
;

Що задекларували депутати Холминської селищної ради?

08:10 10.10.2018    Коментарі  
 

Скромна рада, троє депутатів без декларації, троє - без житла та купівля будинку за 12 тис грн - такий результат моніторингу е-декларацій депутатів Холминської ОТГ, проведений ГО “Агенція міських ініціатив”.

Фінанси депутатів

Найменший дохід серед депутатського корпусу Холминської селищної ради задекларував пасічник Юрій Кулик. За минулий рік він заробив всього 1000 грн, що є менше прожиткового мінімуму. Хоча 2016 рік для депутата був більш успішний, ніж минулий, і тоді він заробив 137,9 тис грн. Окрім цього, депутат має у власності житловий та садовий будинки, нежитлове приміщення, вантажне авто і сільськогосподарську техніку. Їздить депутат на MERSEDES-BENZ 2012 року випуску, який придбав в 2016 році за 100 тис грн.

Його дружина має 2 легкових авто, хоча в декларації депутат не вказав більше жодної інформації про авто дружини: ані марки тих авто, ані вартість на момент придбання.

Що цікаво, Юрій Кулик також не вказав й розмір доходів дружини за минулий рік. Хоча його дружина є депутаткою тієї ж ради - приватний підприємець Любов Кулик. До речі, на сайті НАЗК є тільки одна декларація депутатки - за 2016 рік.  Декларацію за 2017 рік ми так і не знайшли.

За 2017 рік я не подавала декларацію, тому що сайт не пропустив. Я кілька разів намагалась подати і не вийшло. Навіть з юристом консультувалась і все одно не вийшло це зробити,” - пояснила Любов Кулик.

Згідно наявної декларації, то за 2016 рік вона заробила 495,6 тис грн. Окрім цього, депутатка має у власності два легкових авто. Chery Yaggi 2011 року випуску вона придбала в 2016 році за 25 тис грн, та MItsubishi L-200 2011 року, якого придбала в 2012 році. Також у власності має квартиру (75 кв м), нежитлове приміщення, 3,4 га землі, та 168 тис грн готівкових коштів.

Найбільше заробив головний лісничий ДП «Холминське ЛГ» Олександр Проява - 285,4 тис грн доходу за рік. Окрім цього, має квартиру і 120 тис готівкових коштів.

Взагалі не вказала свій дохід в декларації вчитель Холминської ЗОШ Валентина Шевчик. Натомість депутатка вказала купівлю квартири в 2018 році за 155 тис грн (48,9 кв.м).

На жаль, від неї коментар нам так і не вдалось отримати - контактний номер телефону виявився недійсним.

Депутати без житла

Традиційним для кожного депутатського корпусу є обранці - безхатченки, що не декларують свої квадратні метри. Серед депутатів Холминської ОТГ таких виявилось троє. Так, відповідно декларації невідомим є місце проживання Дмитра Мединського, який працює на ДП «Холминський спиртовий завод» на посаді заступника директора. В своїй декларації він вказав лише дохід за минулий рік у розмірі 185,1 тис грн. У коментарі представникам ГО “Агенція міських ініціатив” депутат зазначає:

Не задекларував тому, що не маю нерухомості у власності. І не знав на той момент, коли заповнював, що треба вказувати нерухомість, де проживаю, навіть якщо вона мені не належить. Але, де я живу - це взагалі не секрет і наступного разу все вкажу”.

Також невідомим є місце проживання Анатолія Голуби, який декларує землю 4 га, але не вказує нерухомість, де проживає.

Місце для проживання є, але на будинок немає документів. Тому і не вказав в декларації”, - відповів нам депутат.

Окрім цього, депутат задекларував 39,6 тис грн минулорічного доходу, сільскогосподарську техніку та легкове авто, хоча не вказав марку авто. Чому так вийшло, пояснив Анатолій Голуба:

Хіба я не вказав? Volkswagen Passat B4 95 року випуску у мене авто”.

Завідувач Камківського сільського клубу також Володимир Івахненко також нічого не вказав в розділі нерухомість, окрім земельної ділянки 3,1 га.

Слід зазначити, що за правилами подання е-декларації необхідно вказувати все майно, яке є не тільки на праві власності, але й у користуванні.  Тобто всі депутати, які не вказали житло, але не живуть на вулиці зробили помилки. З правилами подання можна ознайомитись на сайті Національного агенства з питань запобігання корупції.

Якщо одні депутати взагалі не декларують нерухомість, то інші вказують купівлю нерухомості за 12 тис грн. Так, директор Орлівського психоневрологічного інтернату Іван Лантух в своїй декларації вказав, що його дочка в 2017 році придбала будинок за 12 тис грн.

Депутати без декларацій

Знайшлись серед представників Холминської селищної ради і такі депутати, що не подали е - декларацій за минулий рік. Нам не вдалося знайти жодної декларації двох депутатів - Ольга Ілляша, секретар Холминської школи та Микола Давиденко, працював вчителем Жуклянської школи.

Я вже писав на ім’я прокурора району пояснення, чому я не подав декларацію. Мені 61 рік, я вам поясню. У мене немає інтернету, у мене немає карточки. Пенсію мені приносять на пошту. Я у бумажному виді заповнював декларацію, коли балотувався в депутати. Нічого не помінялося. Працював сезонним кочегаром, отримував пенсію - от і все. Ви зрозумійте, мені 61 рік і я не винуватий, що мене люди вибрали. Якщо у бумажному виді, я її заповню хоть і сьогодні”, - емоційно пояснив депутат селищної ради Микола Давиденко.

З Ольгою Ілляша, на жаль, нам не вдалося зв’язатись.

І як зазначалось вище в статті, за 2017 рік на сайті НАЗК ми не знайшли декларацію Любов Кулик.

Також ми виявили, що Ірина Деньгуб подала свою декларацію на сайт НАЗК дещо пізніше визначеного терміну - 5 квітня 2018 року. Окрім цього, в її декларації не вказано, що вона є головою громадської організації «Джерело відродження», про що вказано на сайті селищної ради.

До речі, Холминська селищна рада має власний сайт, на якому розміщена коротка інформація про кожного депутата з фото. На жаль, на сайті немає контактних даних депутатів для зв’язку з ними. Але на відповідь на наш запит ми отримали контактні дані всіх депутатів ради.


Автор: ГО “Агенція міських ініціатив”
Коментарів ще немає