П'ятниця, 29 березня 2024, 02:23
Повна версія сайту
;

Медична реформа: коли чернігівські лікарні отримають фінансування?

09:41 15.10.2018    Коментарі  
 

З 15 жовтня починається друга хвиля фінансування за капітаційними ставками тих медичних закладів, які подали документи в Національну службу здоров’я. Про це на брифінгу з приводу укладання декларацій з лікарем говорив начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА Петро Гармаш. 

Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА: «У нас 33 медичних заклади надають первинну медичну допомогу, з них 24 знаходяться в районних центрах. По загальній кількості у нас майже 36% будуть підписувати договір з Національною службою здоров’я саме в другу хвилю».

У той же час у першу хвилю фінансування договір з Національною службою здоров’я у Чернігівській області підписав лише один заклад – Корюківський центр первинної медико-санітарної допомоги. Головний лікар центру каже, що зміни на краще вже відчутні.

Світлана Лещенко, головний лікар Корюківського центру первинної медико-санітарної допомоги: «По-перше, у нас збільшилась заробітна плата, як лікарів, так і середнього медичного персоналу. Звичайно, це задоволений персонал, який прагне робити краще, який прагне удосконалювати свої професійні якості, тобто збільшилась престижність лікаря у суспільстві. По-друге, ми отримуємо значні кошти, які ми можемо використовувати не тільки на заробітну плату, а й на свій розвиток, тобто ми зараз покращуємо матеріально-технічну базу, закуповуємо необхідне нам обладнання за свої кошти, які ми отримали від Національної служби здоров’я».

За словами Світлани Лещенко, зарплата лікаря в центрі зросла за рік з 4 до 12-18 тисяч гривень. Тепер заробітня плата залежить від кількості пацієнтів, які заключили з лікарем декларацію, їх вік, кількість обстежень, що їх проводить лікар, тощо.

Держава фінансує курси підвищення кваліфікації, що також дає змогу медпрацівникам збільшити свою зарплату. У Чернігові, за інформацією Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації, на сьогоднішній день підписали декларації з лікарем 56% пацієнтів.

Сюжет ТРА "Новий Чернігів"


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає