Вівторок, 23 квітня 2024, 23:36
Повна версія сайту
;

В селі Киселівка люди перекрили дорогу державного значення з вимогою об’єднати їх в одну ОТГ

08:28 17.10.2018    Коментарі  
 

В селі Киселівка, що під Черніговом, люди перекрили дорогу державного значення. Півсотні протестувальників одну годину 15 хвилин безперестанку ходили пішохідним переходом. Таким чином жителі сіл Боромики, Локнисте й Киселівки вимагали переглянути перспективний план формування територій громад області, об’єднавши їх в одну ОТГ. Деталі в сюжеті Альони Макаренко.

Перша година дня. У селі Киселівка на узбіччі траси державного значення збираються люди. Вони розбирають плакати і готуються перекрити дорогу. Голова ініціативної групи Людмила Юрасова озвучує вимоги.

Людмила Юрасова, голова ініціативної групи с. Брусилів: «Люди зібралися тому, що нам не підписали об’єднання територіальної громади, посилаючись на те, що ми не маємо достатньо коштів. Ми хочемо об’єднатися, щоб центр був у Киселівці, до нас приєднуються Боромиківська, Локнистівська сільські ради з населенням 4 800 і з 20 тис. га земель. І ми вважаємо, що на такій території – 20 тис. га землі і 4 800 населення ми будемо спроможні утримувати свою громаду.»

Згідно нинішнього перспективного плану об’єднання, село Локнисте Менського району відходить до Березни, у Чернігівському районі- Боромики до Седнева а Киселівка – до Халявина. Незгоду такому плану і власний варіант об’єднання ініціативна група подала на урядову «гарячу лінію».

«Відповідь така, що ми можемо об’єднатися, якщо у нас є таке бажання. Якщо це добровільне об’єднання, то ми можемо об’єднатися, але нам ставлять фінансова неспроможність, і це неправдиві дані.»

Першим до протестувальників приїхав заступник голови районної ради Володимир Поліщук.

«Економічне підґрунтування ініціативна група підготувала? На які фінанси буде жити об’єднана територіальна громада? Чи просто – ми хочемо і все? Чому ви громаді не допомагаєте? Чому ви ставите громаді палки в колеса? – Покажіть пакет документів, я готовий їх віднести сам. – Так підкажіть, підкажіть людям…»

Переговори з чиновником результату не дали. О першій годині люди вийшли на дорогу. За кілька хвилин на трасі утворився затор.

Григорій Поліщук, далекобійник: «Чогось домагаються, тільки чого ми страждаємо, я не можу зрозуміти!?»

Після години перекриття дороги до протестувальників приїхав голова Чернігівської райдержадміністрації Віктор Корж. Він повідомив, що виконувачка обов’язків голови облдержадміністрації Юлія Свириденко не приїде, бо сьогодні перебуває в Києві. Тому запропонував дорогу розблокувати і о 10 ранку середи зустрітися в облдержадміністрації.

Віктор Корж, голова Чернігівської райдержадміністрації: «Я влаштую разом зустріч в.о. голови ОДА або заступника, всі будуть начальники департаментів і будемо вести відповідно дискусію по цьому питанню.»

О 14:15 дорогу протестувальники звільнили.

Чи можливе об’єднання Киселівської громади? З таким питанням ми звернулися до Чернігівського центру  розвитку місцевого самоврядування. Директорка організації Ірина Кудрик нині у відпустці, спеціалісти на виїздах. Про економічну спроможність потенційної громади хотіли розпитати директорку Департаменту економічного розвитку ОДА Олександру Хомик. До обіду чиновниця була на нараді, після – поїхала до столиці.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає