П'ятниця, 29 березня 2024, 08:05
Повна версія сайту
;

Два погруддя з колишньої Алеї в Чернігові перевезли на Яцево

08:43 25.10.2018    Коментарі  
 

Бюсти Кирпоноса і Сенька тепер знаходяться на території комунального підприємства.

Погруддя радянських діячів Юрія Коцюбинського, Миколи Подвойського, Володимира Антонова-Овсієнка, Миколи Щорса, Віталія Примакова, Миколи Кропив’янського, Михайла Кирпоноса та Василя Сенька встановили на Алеї Героїв упродовж 1970–1989 років. Усі вони уродженці області, деякі з них у радянський час були розстріляли, а пізніше – реабілітовані.

У 2015 році представники націоналістичних організацій самотужки знесли кілька погрудь, які підпадають під закон про декомунізацію. Пізніше міська влада мала би їх прибрати й сама, але поки зволікала – лишилися тільки погруддя Примакова, Кирпоноса та Сенька. Двоє останніх до списку декомунізованих не потрапили. Комунальники встигли прибрати лише Примакова.

Після оновлення алеї погруддя Кирпоноса і Сенька звідти прибрали. В 2015 році декомунізованих передали до історичного музею. Куди ж поділися ті, які під декомунізацію не потрапили?

У липні минулого року міська топонімічна комісія рекомендувала перенести пам’ятники Кирпоносу та Сеньку на Алею Слави на Болдиній горі. Проте там нічого немає.

В управлінні культури та туризму міськради на запитання, де останні погруддя, відповіли просто: «На Яцево».

Андрій Подорван, начальник прес-служби міськради, уточнив: погруддя відвезли до Спеціалізованого комбінату комунально-побутового обслуговування, яке знаходиться на Яцево.

– Погруддя, які демонтували з головної алеї міста, зберігаються в КП «Спецкомбінат комунально-побутового обслуговування». Пропозицій до міської ради щодо їх подальшого використання не надходило. Що буде з ними далі( чи їх передадуть до музею, чи влаштують щось на зразок музею соціалістичної епохи), зараз рішення немає, – сказав начальник прес-служби.

https://www.0462.ua


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає