Четвер, 18 квітня 2024, 14:17
Повна версія сайту
;

Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Анна Романова

16:18 31.10.2018    Коментарі 1  
 

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Портал «Слово і Діло» дослідив, як працює Анна Романова (фракція «Самопомочі»).

Романова пройшла до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Вона є секретарем комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму. За час каденції Романова дала 34 обіцянки, з яких 18 виконала (58%), а 4 – провалила.

Усі провалені обіцянки нардепа належать до передвиборчої програмі «Самопомочі». Чотири роки тому Романова обіцяла домогтися скасування пільг парламентарів і міністрів. Однак ані вона, ані інші члени фракції не зареєстрували жодної законодавчої ініціативи з цього приводу.

Не змогла Романова домогтись удосконалення механізмів відбору суддів. Два роки тому Рада ухвалила президентський законопроект, яким передбачається запровадження механізму обрання суддів виключно на конкурсних засадах. Романова утрималася при ухваленні цього законопроекту.

З тієї ж причини нардеп провалила ще одну програмну обіцянку – домогтися вдосконалення механізмів дисциплінарної відповідальності суддів.

Вдалося Романовій домогтися дерегуляції бізнесу, підтримавши проект закону щодо спрощення умов ведення бізнесу, а також ще три законопроекти з цієї теми.

Аналогічним чином нардеп виконала запевнення домагатися прозорості процедури реалізації державного майна. Два роки тому Рада ухвалила законопроект, який передбачає удосконалення положень закону України «Про приватизацію державного майна». Документ передбачає недопущення до процесів приватизації покупців юридичних і фізичних осіб із держави-агресора.

Крім того, Фонду держмайна надається можливість залучати до процесу приватизації радників за позабюджетні кошти. Романова підтримала цю ініціативу.

Також нардеп виконала програмну обіцянку домогтися підвищення відповідальності за злочини або злочинну бездіяльність чиновників, проголосувавши за проект закону «Про державну службу». Закон запроваджує ефективний механізм запобігання корупції, а також підвищення рівня соціального та матеріального захисту державних службовців.

До кінця каденції Романовій потрібно виконати ще 12 обіцянок, більшість із них – програмні. Так, вона мала намір чотири роки тому домогтися створення системи проактивної державної інформаційної політики. Рік тому Рада ухвалила в першому читанні законопроект щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні АТО та прикордонних районах України. Нардеп підтримала цей законопроект.

Також у програмі «Самопомочі» є запевнення домогтись ухвалення закону про президента України. Нардепи фракції не реєстрували власних законодавчих ініціатив щодо регламентації процедури імпічменту президента.

Такий законопроект чотири роки тому зареєстрували депутати від «Батьківщини» (авторства Андрія Кожем'якіна та Юлії Тимошенко), проте в лютому 2016 року ця ініціатива була відхилена й знята з розгляду.

У березні 2015 року «радикали» зареєстрували проект закону «Про спеціальну тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з розслідування справи про усунення президента України з посади в порядку імпічменту», в якому запропоновано визначити повноваження такої ТСК. Законопроект так і не розглядався парламентом.

Ще «Самопоміч» планувала домогтися запровадження реальної антимонопольної політики. Три роки тому Рада ухвалила проект закону щодо забезпечення прозорості діяльності Антимонопольного комітету України. Законопроект розроблений із метою запровадження процедури громадського контролю за діяльністю АМКУ й забезпечення правової визначеності та передбачуваності суб'єктів господарювання щодо своєї конкурентної поведінки. Романова голосувала за цю ініціативу.

Досі чекає другого читання проект закону про захист економічної конкуренції за визначенням органами Антимонопольного комітету та розмірів штрафів.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Гість Григорій 2018-10-31 18:12:20

Нічого не зробила крім обіцянок.Висновок -накой нам такі депутати і такі партії.