Середа, 17 квітня 2024, 01:53
Повна версія сайту
;

90% пенсіонерів Чернігівської області з 1 грудня цього року отримають підвищені пенсії

13:35 15.11.2018    Коментарі  
 

Разом зі збільшенням прожиткового мінімуму з 1 грудня 2018року перерахують пенсії. В Чернігівській області під дію закону підпадає 90% пенсіонерів. Про це розповіла в передачі «Тема дня» на UA: Чернігів начальник управління пенсійного забезпечення Пенсійного фонду в Чернігівській області Любов Кисла.

«Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», у разі збільшення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, проводиться підвищення пенсій, але крім працюючих пенсіонерів. …  Але працюючим пенсіонерам перерахунок такий проводиться у разі звільнення пенсіонера. І тоді уже застосовується прожитковий мінімум, який буде на дату звільнення. … З 1 грудня прожитковий мінімум складе 1497грн.», - сказала Любов Кисла.

Перерахують пенсії і надбавки, які прив’язані до прожиткового мінімуму.

«Будуть перераховані мінімальні пенсійні виплати: за віком, по інвалідності і в зв’язку з втратою годувальника. … Будуть перераховані мінімальні розміри пенсій військовослужбовцям і членам їхніх сімей, які отримують пенсії по військовому закону. … Також будуть перераховані надбавки і підвищення, які визначаються із прожиткового мінімуму. Це, зокрема, буде доплата за понаднормовий стаж – у кого 35 і 30 років – буде йти за понаднормовий стаж 1% збільшення від основного розміру пенсії, але якщо він перевищує прожитковий мінімум – 1497грн., то  буде 1% від 1497грн. … Збільшаться надбавки за утриманців військовослужбовцям, збільшаться пенсії за особливі заслуги перед Україною… Збільшаться надбавки інвалідам війни, мінімальні пенсії, учасникам бойових дій мінімальні пенсії , щомісячні доплати, … збільшаться по багатьох законах, де є підвищені надбавки, які розраховуються по прожитковому мінімуму.», - сказала начальник управління пенсійного забезпечення Пенсійного фонду в Чернігівській області Любов Кисла.

Збільшення прожиткового мінімуму на 62грн. не означає, що пенсію всім збільшать на цю суму, зазначила Любов Кисла: «Пенсія кожної людини залежить від її заробітної плати і страхового стажу, і обчислення буде індивідуально кожному.  … Але пенсія не буде меншою аніж 1497грн.».

В Чернігівській області 336,4тис. пенсіонерів, зазначила Любов Кисла.

«Середня пенсія на 1 листопада по Чернігівській області складає 2280грн.

Відповідно до законодавства, якщо у людей є повний страховий стаж (а це у чоловіків – 35 років, а у жінок - 30 років), а якщо пенсія була призначена до 1 жовтня 2011 року (то це 25 років - у чоловіків, і 20 років - у жінок), то при проведенні пенсійної реформи з 1 жовтня 2017року для цієї категорії був визначений прожитковий мінімум в розмірі 1452грн. Якщо не повний стаж у людини, то пенсія 1435грн. Максимальний розмір пенсії не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів  - це 14970грн. буде з 1грудня. Але в Чернігівській області таких пенсій не багато.», - сказала вона.

Не переховуватимуть пенсії державним службовцям.

«Наразі законодавством не передбачено перерахунок пенсії державним службовцям.», - сказала Любов Кисла.

Пенсіонерам не треба звертатися до органів пенсійного фонду. Перерахунок буде проведено в автоматичному режимі, зазначила начальник управління пенсійного фонду в Чернігівській області:

«Процес перерахунку розпочався. В тестовому режимі ми вже провели цей перерахунок, виправляються всі помилки. І всі наші пенсіонери в грудні-місяці отримають перераховані пенсії.».

За словами Любові Кислої, з 1 січня 2019 року планується перерахунок пенсій військовим пенсіонерам на 25%, для всіх інших категорій наступний перерахунок пенсій планується з 1 березня 2019року. Це буде стосуватися показника збільшення середньої заробітної плати по Україні.


Автор: UA: Чернігів
Коментарів ще немає