П'ятниця, 26 квітня 2024, 12:24
Повна версія сайту
;

На Чернігівщині на «Доступні ліки» не вистачає грошей. Гармаш сподівається, що їх дадут

15:33 16.11.2018    Коментарі  
 

Грошей для виконання програми «Доступні ліки» на Чернігівщині не вистачає до кінця цього року. Це в програмі «Прайм-вечір. Акценти» на  UA: Українське радіо «Чернігівська хвиля» розповів начальник  управління охорони здоров’я ОДА Петро Гармаш.

Очільник відомства  сказав: черги  біля аптек  викликані тим, що  цільова  субвенція, яка  виділялася  для області на нинішній рік, становила 26 млн. 231 тис.  200 грн., з яких  понад 22 млн. грн. вже  використані (що можна прослідкувати  по кількості  виписаних рецептів). Відповідно  на сьогодні  залишається 4 млн. 600 тис. грн., яких  до кінця  2018-го року не вистачає  для забезпечення всіх  бажаючих необхідною кількістю медикаментів, передбачених  цільовою програмою.

«Втім, - сказав Петро Гармаш, - ми постійно звертаємося до Уряду України, профільного Міністерства з  проханням збільшити субвенцію для нашого регіону. Буквально 14-го листопада на  засіданні Кабінету Міністрів  це питання  розглянуто і додатково  виділено 78 млн. грн. на реалізацію цієї програми в Україні. Певна кількість коштів надійде і на потреби  нашої області  і до кінця року  ситуація із забезпечення ліків жителів області    вирівняється».

У свою чергу заступник  генерального директора комунального підприємства  обласної ради «Ліки України» Лариса Мартиненко  пояснює: « Черги  в аптеках  ще  викликані тим, що , згідно з програмою, аптечні  установи мають право відпускати ліки 261-го найменування. Відтак з них 25 препаратів фірми-постачальники взагалі не пропонують для  фармацевтичного ринку. Крім того, поки не встановлено ціну  ще на 23 препарати із цього списку. Тобто, на  сьогодні ми не маємо права відпускати  препарати 48-ми найменувань. Хоча список вміщує деякі аналоги».

Також Лариса Мартиненко каже: здебільшого черги виникають в тих аптеках, що розташовані у густонаселених районах Чернігова. « Якщо ви не  маєте часу вистоювати  у чергах,   можна легко знайти аптечну  установу, де таких черг просто не  може бути», - сказала Лариса Мартиненко.

Урядова програма реімбурсації «Доступні ліки» працює  в Україні  із квітня 2017-го року  і має на меті безкоштовно  або з незначною доплатою відпускати ліки проти трьох нозологій – серцево-судинних захворювань, зокрема, гіпертонічної хвороби, цукрового діабету 2-го типу та бронхіальної астми. На Чернігівщині нині  участь у  програмі беруть  175 аптек, до яких  звертатися необхідно з рецептом від сімейного лікаря або  дільничного терапевта.


Автор: UA: Чернігів
Коментарів ще немає