П'ятниця, 19 квітня 2024, 14:31
Повна версія сайту
;

Життя після вибухів: потерпілі досі живуть в аварійних будинках

09:49 19.11.2018    Коментарі  
 

Потерпілі від вибухів боєприпасів під Ічнею досі живуть в аварійних будинках. А все через те, що їм не можуть знайти аналогічне житло. Люди хвилюються, що допоки шукають хати, настане новий рік і бюджетні кошти заберуть назад. До цієї проблеми на Чернігівщині ще й насипало снігу. Як виживають біля військового арсеналу, дивіться у сюжеті. 

Не доїхали. Посеред лісу у кучугурах тупцюють дітлахи. Вони їхали з Ічнянської школи додому – це 15 км засніженого шляху, – але автобус заглух. Дітям весело, а от водію Володі терпець уривається.

Раніше учні до школи ходили пішки, але під час вибухів на військовому арсеналі будівлі добряче дісталось.

Директор каже, державних коштів на відновлення не витратили ні копійки. Поки що ремонт проводять благодійники. Державні гроші зависли в районі.

Роботи непочатий край і у військовому містечку. «ТСН» туди зась – військовий об’єкт. Який вигляд мають домівки жителі показують на фото.

Майже тисячу мешканців мерзнуть у квартирах. Вікна та дах у більшості багатоповерхівок досі обтягнуті плівкою.

У Мінобороні кажуть, так швидко зробити все фізично не можуть. Але обіцяють за кілька тижнів завершити основне. На це виділили24 мільйона гривень.

Бабі Шурі
 вікна хоча й поставили, але з хати пропонують з’їхати, бо вона стала аварійна. Господиня готова мінятися лише на рівних умовах. Окрім хати у неї чимала земельна ділянка.

«Мені сказали в облдержадміністрації, що такого житла, як у вас, ми не надамо, бо те житло в Ічні дорого стоїть. А розвалюху, яку вони меді дадуть, я ж також не збираюся брати. У мене й 5 сараїв», каже пані Шура.

Що буде з двома десятками аварійних будинків, вирішують на засіданні штабу. Емоції зашкалюють.

Грошових компенсаційне буде. Людям пропонують єдиний варіант, передати аварійні будинки в комунальну власність. Із ними державі відходить і земельна ділянка. Потерпілим натомість обіцяють купити нове житло.

І поки люди сваряться з чиновниками, спливає час.

100 мільйонів гривень, які виділила держава на ремонтні роботи та купівлю осель, треба освоїти за місяць. Якщо ж підхожого житла люди не знайдуть, гроші держава забере назад. І тоді баба Шура зимуватиме в аварійній хаті.

Відео ТСН



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає