Середа, 24 квітня 2024, 11:20
Повна версія сайту
;

Допит свідків розпочали у справі про закриття школи у Косачівці Козелецького району

11:15 19.11.2018    Коментарі  
 

Допит свідків розпочали у справі про закриття школи у Косачівці Козелецького району. Справу розглядає Чернігівський окружний адміністративний суд. Нагадаємо, мати школяра із Косачівки, Наталія Музика, подала до суду на Деснянську селищну раду, депутати якої у травні цього року прийняли рішення про об’єднання косачівської та тужарівської шкіл.  

Зала судових засідань Чернігівського окружного адміністративного суду. Тут розглядають справу про закриття школи у Косачівці Козелецького району, 33 учні якої тепер навчаються у селі Тужар. Розпочали допит свідків. Наталія Боровських – депутатка Деснянської селищної ради. Каже: перед тим, як прийняти рішення про об’єднання, вони побували в обох школах. Розпочали з Косачівки.

Наталія Боровських – депутатка Деснянської селищної ради: «У дітей немає спортивної зали, вони в коридорчику займаються. Дітей в класах мало – дві, три людини. Потім ми поїхали до Тужара, там подивилися приміщення. Школа – типовий проект. Все розташовано всередині. Дітей там 43, підвозити дітей менше. Косачівських дітей менше, ніж тужарівських.

Чому обрали тужарівську школу, пояснює начальниця відділу освіти Деснянської селищної ради Раїса Левосюк.
Раїса Левосюк – начальниця відділу освіти Деснянської селищної ради: «Є майстерні, є спортивна зала, є їдальня у приміщенні. Також при тужарській школі є дошкільний заклад».

Людмила Тесленок живе у Косачівці. До тужарівської школи ходять її син та онук.

Людмила Тесленок – мати та бабуся школярів: «У мене внук навчається у другому класі зараз, хоч має ходити до третього. – В яку школу? – В тужарську зараз ходить. – Зараз другий рік у другий клас, бо у них немає третього класу».
Рішення про об’єднання двох шкіл депутати Деснянської селищної ради прийняли у травні цього року. Тепер учні з Косачівки разом із вчителями щодня їздять на заняття – 8 кілометрів туди і 8 назад. Це відео відзнялИ батьки. Такою дорогою їхні діти добираються до школи. 

Позивачка у справі – мати школяра Наталія Музика. Вона представляє інтереси 19-тьох батьків та працівників косачівської школи. 

Наталія Музика – позивачка, мати школяра: «Учні молодших класів вимушені будуть очікувати занять для учнів старших класів, щоб разом добиратися додому. Крім того, у селі Косачівка тільки одна зупинка в центрі села при протяжності села 4 кілометри. І тому більшість дітей на сьогодні повинні чекати на автобус під небом і в будь-яку погоду».
Захисниця позивачки Оксана Мірошниченко говорить про деякі невідповідності у документації, яку надала Деснянська селищна рада.

Оксана Мірошниченко – захисниця позивачки: «Є суб’єкти, бачите? Хто входить до опорного освітнього округу. І зверніть, будь ласка, увагу, що Косачівка там зникла. Там є першим пунктом Морівська філія, про яку мова взагалі не йде у самому рішенні».

Ніна Рудь – секретарка Деснянської селищної ради:
 «Редагували. – А як ви можете редагувати, коли ви говорите про те, що рішення ваші вже висіли для громадян? – Значить помилка. Вони висять всі, я нічого проти не маю». 

Оксана Мірошниченко вказує і на те, що школа у селі Тужар не має ліцензії на право здійснювати освітню діяльність. 

Раїса Левосюк – начальниця відділу освіти Деснянської селищної ради: «Коли в громаду передані були навчальні заклади із районного підпорядкування, то ні на один навчальний заклад, ліцензії не було. Тобто у навчальних закладах ліцензії були, але вони вже, скажімо так, просрочені. Ми прочитали Закон України «Про освіту», який вийшов у 2017-му році у вересні. В Законі Україні, здається 43 стаття, де говориться про те, що має бути ліцензія на освітню діяльність, але у зв’язку з тим, що Закон вийшов, а підзаконів ще до основного Закону України немає, то це питання як би в стадії удосконалення. Ще немає того органу, який би дав нам цю ліцензію».

Наступне засідання має відбутися 28 листопада. Суд попросив відповідача надати протоколи сесій, на яких приймалися рішення, та інші письмові докази. 

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає