Четвер, 28 березня 2024, 20:46
Повна версія сайту
;

Презентовано книгу місцевого автора, видану обласним коштом цьогоріч

08:28 22.11.2018    Коментарі  
 

Про що хотіли повідати прийдешнім поколінням чернігівців предки, залишаючи продряпані надписи та зображення символічного змісту, можна дізнатися, ознайомившись з комплексним міждисциплінарним дослідженням пам’яток епіграфіки Чернігова Святослава Подлевського.

Вчора автор презентував свій доробок — книгу «Графіті Чернігова у соціокультурному просторі Х–ХVII ст.» — широкому загалу.

Варто зазначити, що монографія видана коштом обласного бюджету за результатами обласного конкурсу рукописів місцевих авторів.

Конкурс проводиться щороку з метою відкритого відбору творів для випуску друком у рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівської області. Видані книги згодом потрапляють до бібліотек, закладів освіти, науки та культури, інших установ, громадських організацій — задля задоволення потреб читачів, популяризації літератури і наукової думки Чернігівщини та підтримки комерційно неперспективного доробку місцевих авторів. На сьогодні за результатами конкурсу вийшло друком ще 5 книг: доробок Михася Ткача, Ганни Арсенич-Баран, Миколи Чави, Олени Конечної, Лідії Лавріненко.

— Чернігів є історично цінним містом, проте до цього часу чомусь ніхто не брався за глибоке дослідження графіті. Складність роботи над цією темою — занедбаний стан фресок. Також часто написи одного століття накладаються на помітки іншого. Однак, це як перехід за гіперпосиланнями — щоразу більше та цікавіше, — розповідає автор. — Місце та дата презентації обрана не випадково. Чернігівська обласнабібліотека для юнацтва колись була осередком збору відомих істориків. Дата — День Гідності та Свободи — бо рішуче взявся до роботи у буремному для України листопаді 2013 року (хоч мав деякі напрацювання за часу студентства).

Монографія стане в нагоді науковцям та усім охочим дізнатися більше історичних цікавинок про обласний центр, адже написана доступною мовою та вміщує близько 150 кольорових зображень.

Електронна версія видання Святослава Подлевського «Графіті Чернігова у соціокультурному просторі Х–ХVII ст.» доступна за посиланням. Там же згодом з'являтимуться і тексти інших книг, виданих за тією самою обласною програмою.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає