П'ятниця, 29 березня 2024, 11:14
Повна версія сайту
;

В Україні посилили покарання за п'яне водіння: чим важливий Закон про кримінальні проступки

09:39 23.11.2018    Коментарі  
 

У четвер, 22 листопада, Верховна Рада України у другому читанні 239-ма голосами схвалила законопроект №7279-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень".

Згідно з пояснювальною запискою, завданням акту є визначення на законодавчому рівні поняття кримінального проступку, його складових, а також пов'язаних із його здійсненням кримінально-правових наслідків. Разом із тим проектом пропонується посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного сп'яніння.

Важливість закону для українців пояснив заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян у Facebook.

"Чому це важливо? Закон про кримінальні проступки розвантажить слідчих поліції і дозволить їм зосередитися на розкритті тяжких та особливо тяжких злочинів. До кримінальних проступків пропонується віднести такі поширені злочини як: некваліфіковані крадіжки, шахрайство, незаконні дії з наркотичними речовинами без мети збуту, хуліганство тощо", — написав він.

Троян наголосив, що кримінальний проступок — це дія або бездіяльність, за вчинення якої передбачене покарання у вигляді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 тис. гривень) або інакше покарання, не пов'язане з позбавленням волі.

Також законопроект вносить норму про керування транспортом у стані сп'яніння до Кримінального кодексу, зробивши його кримінальним проступком (покарання — штраф 17-34 тис. грн і заборона керувати до трьох років, а за повторного порушення — до 51 тис. грн із забороною керувати від 2 до 3 років).

Проводити розслідування кримінальних проступків будуть дізнавачі(посадові особи підрозділу дізнання органу Нацполіції). Розслідування кримінальних проступків проводитиметься у формі дізнання зі спрощенням процедури, включаючи скорочені терміни — не більше 72 годин із моменту повідомлення особі про підозру або затримання, або в інших випадках на термін до одного місяця.

Якщо випадок невідкладний, дізнавач до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань матиме право оглянути місце події; відібрати пояснення; провести медичний огляд; отримати висновок фахівця і зняти показання технічних приладів та технічних засобів; вилучити засоби вчинення проступку, речі і документи. Процесуальні джерела доказів у провадженні щодо проступків, крім загальних, також пояснення осіб, результати медобстеження, висновок фахівця, дані приладів і технічних засобів. Підозрюваного у скоєнні кримінального проступку зможуть затримати: до 72 годин — якщо особа чинить опір правоохоронцю, відмовляється припинити порушувати, намагається втекти; на 24 години — якщо людина нетвереза і може завдати шкоди собі чи оточенню.

Зазначимо, що на сьогодні відповідальність за керування автомобілем у стані сп'яніння передбачена статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За вчинення зазначених дій частиною 1 статті 130 КУпАП передбачена відповідальність у вигляді штрафу розміром шістсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян —10 200 грн і позбавлення права керування транспортним засобом терміном на один рік.

У разі повторного вчинення протягом року правопорушень, передбачених частиною першою зазначеної статті, спричинить покарання у вигляді штрафу розміром 20 400 грн і позбавлення права керування транспортним засобом на три роки.

Якщо особа притягувалася до відповідальності за цією статтею двічі протягом року, втретє штраф складе 40 800 грн, також така особа буде позбавлена ​​права керування транспортним засобом терміном на 10 років.

Закон набуде чинності 1 січня 2020 року. Протягом 2019 року триватиме підготовка до введення його в дію.

www.obozrevatel.com


Автор: Обозреватель
Коментарів ще немає