П'ятниця, 19 квітня 2024, 18:57
Повна версія сайту
;

Офіційно: звіт міського голови Владислава Атрошенка про роботу у 2018 році

12:37 04.12.2018    Коментарі 1  
 

Сьогодні – три роки роботи Владислава Атрошенка на посаді чернігівського міського голови. Учора, 3 грудня, він звітував перед чернігівською громадою в Міському палаці культури. 

Якщо минулого року основний акцент у звіті поставлено на позитивних змінах, які відбувались у місті після років застою, то рік 2018-й – це вже рік розвитку Чернігова та запровадження в місті нових стандартів.

Моя місія показати, що є не тільки болото, а й розвиток. Що у Чернігова є майбутнє.  По всіх напрямках хочу дати стандарти - як воно повинно бути, із подальшим накладення цих стандартів на все місто. І по школах, і по комунікаціях, і по дорогах, і по всьому іншому. Ми вже не позаду всієї країни, як звикли за останні 20 років. Якщо продовжимо спільно працювати для Чернігова, то до 2020 року він стане кращим містом серед рівних за потенціалом обласних центрів, - вважає міський голова.

 Нові ремонт доріг, облаштування переходів 

У 2018  році збільшились темпи ремонту доріг і у центрі Чернігова, і які ведуть до мікрорайонів, і доріг у приватному секторі, і міждворових проїздів.

За рік відремонтовано 37,3 кілометрів доріг (364 тис.м2): це поточний середній ремонт, капітальний ремонт. У тому числі 9,7 тис.м2 доріг у приватному секторі.

Практично завершено ремонт вулиці Рокоссовського. Місто має достойний і безпечний в’їзд з київського напряму, відремонтовані ділянки у центрі міста, де найбільш інтенсивний рух – по проспекту Миру, проспекту Перемоги, а також вулиці Мстиславську, Молодчого, Берегову

Якщо рахувати у вулицях, то загалом це:

  • поточний середній ремонт 30-и вулиць;
  • 43 вулиці – ремонт струменевим методом;
  • ще 59 вулиць – дрібний ремонт.

Під час ремонту доріг відновлюється дорожня розмітка, облаштовується освітлення пішохідних переходів, на частині вулиць – велодоріжки (у 2018 році – 22,4 км).

Саме ж асфальтне покриття має гарантію, підтверджену гарантійними листами від підрядників, а виявлені недоліки усуваються їх власним коштом.

Ми продовжували приводити до ладу внутрішньобудинкові проїзд: за рік 29 тис.м2.

Відремонтовано 38,5 тис. м2 тротуарів. Запроваджено облаштування їх спеціальною тактильною плиткою для покращення орієнтування людей зі слабим зором.

Загалом за 3 роки:

-        із 324 кілометрів доріг по місту відремонтували вже більше 50-и км;

-        із 717 тис. м2 тротуарів облаштували 47 тис. м2;

-        із 982 тис. м2 внутрішньобудинкових проїздів вдалося капітально відремонтувати 81 м2.

Завершено роботи з гідроізоляції підземного переходу на перехресті проспектів Миру та Перемоги. А для потреб людей з інвалідністю тут працює спеціальний підйомник та система виклику.

Розпочато ремонти інших підземних переходів: на перехресті проспекту Миру – вул.Козацької, до мікрорайону Шерстянка та біля Чексілу.

Нові стандарти безпеки громадян

У рамках програми «Безпечне місто» встановлено 82 камери відеоспостереження (всього працює 153 камери по місту). І вони вже показали свою ефективність – завдяки їм розкрито кілька десятків злочинів, у тому числі встановлено громадян, які пошкодили майно громади.

Ремонти та реконструкції у місті здійснюються із врахуванням потреб людей з інвалідністю:

 

  • тротуари зі спеціальною плиткою ля людей із слабим зором, так само облаштовуються цього року і зупинки;
  • більше 60 пішоходних переходів відремонтовано із пониженим бюрдюром для зручності для людей на візках та для дитячих колясок.

Місто працює у напрямі, щоб убезпечити людей від руйнівних наслідків аномальних злив.

Так, дощову каналізацію по вулицях, які найбільше постраждали від аномальної повені влітку цього року, прочистили спеціальним обладнанням. Розчищаються та відновлюються зливові колодязі (ливнеприймальники) під центральними вулицями міста, які роками стояли захаращені та занедбані.

Місто отримало від Кабміну 16 млн грн на ремонт закладів та мереж, які постраждали від зливи 30 червня. На жаль, поки невирішене питання коштів для ремонту приватних осель, зокрема по вул.Декабристів. І я особисто, і міська рада (востаннє – на сесії 29 листопада) вже кілька разів зверталась до центральної влади із пропозицією виділити кошти і на відновлення приватного сектору.

За останній рік відпрацьована система прибирання вулиці під час снігопадів, щоби водії та пішоходи відчули якнайменше дискомфорту. За останні тижні місто пережило вже 2 снігопади, однак прибиральна техніка працювала злагоджено.

Суспільний простір для відпочинку

У 2018 році завершено реконструкцію Алеї Героїв. Тут укладено більше 10 тис. м2 клінкерного каменю, у тому числі - виконане мощення українським орнаментом.

На бруківці є позначення напрямків тактильною плиткою. Встановлені нові ліхтарі та лави.

Оновлені квітники і газони, влаштований автоматичний полив.

У реконструйованому минулого року сквері ім. Богдана Хмельницького облаштоване нове освітлення П’ятницької церкви.

За рік у місті відновлено 25 ігрових та спортивних майданчиків, а всього за 3 роки – 58.

Місто стає гарним, звільняючись від надлишкової зовнішньої реклами у центрі, самовільно встановлених кіосків та сумнівних торгових точок.

На вулицях Чернігова поменшає бездоглядних та покинутих тварин – вже працює Пункт тимчасової перетримки тварин, який набув статусу комунального підприємства.

  Міська влада працює над оновленням міського громадського транспорту

У 2018 році придбано 6 нових низькопідлогових тролейбусів. За останні 3 роки на вулиці міста виїхав 21 новий тролейбус, що складає 20% від потреби парку.

На стадії підписання чотиристороння угода про переказ кредитних коштів Європейського інвестиційного банку, у рамках якої наступного року буде придбано 40 тролейбусів (на суму 6 млн євро ).

Міська влада розуміє, що існуюча модель пасажирських перевезень, яка за останні десятиліття склалась у Чернігові (і по суті, по всій Україні), не задовольняє ані місто, ані людей. Дотримання графіків руху, оновлення рухомого складу, безпека, компенсація за перевезення пільговиків – усе це неможливо покращити за існуючої моделі. Один із варіантів - муніципалітет буде замовником перевезень, а ціни диференціюватимуться у залежності від маршруту.

Цього року у Чернігові з’являться 68 нових зупинок. Загалом у місті вже більше 170 нових зупинкових комплексів.

Систему відстеження руху транспорту, якою користуються десятки тисяч чернігівців, поєднують із «розумними зупинками», які облаштовані електронним табло із часом руху транспорту, точками WI-FI, USB виходом – таких зупинок облаштують цього року 30.

 Комунальне господарство

Існуюча комунальна техніка у місті вже відпрацювала кілька термінів експлуатації, тож цього року місто закупило сміттєвози, трактори, бульдозери, авто для підвозу робітників (25,22 млн грн).

Це, по-перше, 4 сучасні сміттєвози із заднім навантаженням. Придбання сміттєвозів чекали на підприємстві КП «АТП-2528» давно, адже більшість працюючих авто відпрацювали кілька термінів. Місто планує поступово переходити до контейнерного збору сміття – вже навесні у місті будуть оновлюватися майданчики зі збору сміття, на яких встановлюватимуться контейнери із заглибленням. Вони зручніші для громадян, а також легші в обслуговуванні.

Також місто придбало додаткові техніку для прибирання вулиць – 4 екскаватори-бульдозери із додатковим обладнанням.

У місті за останні роки замінили 1185 енергозатратних світильників на LED (це 12% до загальної кількості).

Протягом року капітально відремонтували 34 ліфтів у 19 багатоповерхівках. Вперше виконано комплекс робіт із модернізації ліфта у будинку по вул. Шевченка – це дало змогу продовжити термін експлуатації на 18 років. Поточний ремонт виконано у 426 ліфтах.

Міські ОСББ можуть скористатись міськими програмами енергозбереження: цього року на цим скористались для заміни вікон, дверей, утеплення фасадів будинків, капітальних ремонтів (на суму майже 2 млн грн).

Якщо сумувати всі заходи з енергозбереження за 2018 рік, то споживання енергоресурсів у бюджетній сфері скоротилось на 4%, отримана економія 4,4 млн грн.

 Розвиток закладів освіти

Освітня галузь для міста є важливою не тільки тому, що це найбільша стаття видатків бюджету міста, а ще й тому що якісна освіта важлива для подальшої кар’єри та успішності у житті для молодих чернігівців.

Цього року до першого класу пішло 3212 першокласників (це 108 перших класів). Вони навчаються у рамках реформи «Нова українська школа» - сучасне освітнє середовище для розвитку дитини. Це не тільки нові методи навчання та виховання, а й створення комфортного середовища – для цього придбані нові меблі для учнів та вчителів, персональні комп’ютери, кольорові принтери, ламінатори, проектори та екрани, закуплено дидактичний матеріал для кабінетів початкових класів (витрачено12 млн грн).

Цього року у школах додались 132 персональних комп’ютера (12 класів по 11 комп’ютерів), а ще 19 комплектів інтерактивного обладнання.

До нового навчального року у всіх школах / дитсадках проведено поточні ремонти, закуплено спортивний інвентар (0,5 млн грн), .

Додатково: 

  • поточні ремонти покрівлі у 3 школах (№7,19,29) та дитсадку №14;
  • реконструкція даху з утепленням у 4-х дитячих садках (№74, 35, 75, 26);
  • в 15 дитсадках та 9 школах замінено вікна та двері на енергоефективні;
  • у 3-х школах (№24, 11, 28) та 6-и дитсадках відремонтовані внутрішні туалети;
  • у 10-и дитсадках та школі №35 проведено ремонт систем водопостачання та водовідведення;
  • у школі №19 переоснащено басейн, у садку №65 – відремонтовано спортзал.

 Всі роботи виконані коштом міського бюджету (127 млн грн), також місто покриває батьківські благодійні внески (7,3 млн грн).

Найголовніше, що вперше за 20 років у Чернігові будується садок – у мікрорайоні Масани зводится дитячий садочок, розрахований на 14 груп (280 дітей).

Важливо, щоб вкладені у освітню галузь кошти, впливали і на якісну складову – рівень знань чернігівських школярів.

Так, за результатами цьогорічного ЗНО місто Чернігів на 9 місці у рейтингу серед усіх обласних центрів.

А чернігівська школа №1 увійшла до загальноукраїнського рейтингу ТОП-200 шкіл України (142-е місце).

Міська влада підтримує обдарованих дітей - цього року за результатами олімпіад та конкурсів стипендію Чернігівської міської ради щомісячно отримують – 47 обдарованих учнів.

 Підтримка закладів охорони здоров’я

Усі міські заклади охорони здоров’я вже підключені до електронної системи охорони здоров’я e-Health. За рахунок міського бюджету придбані комп’ютери для первинної ланки медичних (1,7 млн грн).

Таким чином до сімейних лікарів та лікарів-терапевтів та лікарів-педіатрів (всього 180 лікарів) тепер можна записуватися он-лайн, без черг. А самі лікарі можуть якнайкраще планувати свою роботу, адже бачать скільки людей і хто саме записався до них на прийом. У подальшому це дасть змогу створити електронні карти кожного хворого. Це допоможе лікарю будь-якої спеціалізації бачити історію хвороби, як лікували людину. А значить людині швидше поставлять діагноз, виберуть оптимальний курс лікування. Варіант же призначення неправильного лікування буде мінімалізовано.

Окрім того, Чернігів цього року продовжив оновлювати обладнання у міських лікарнях (18,6 млн грн). І не тільки для надання лікарської та хірургічної допомоги, а й для якісного обстеження та діагностування. Адже саме від цього часто залежить результат лікування.

Так, нове діагностичне обладнання з’явилось 

  • у Чернігівській міській лікарні №1: офтальмогологічний томограф та відеогастроскоп;
  • у Чернігівській міській лікарні №2 - лапароскопічна стійка для ендоскопічних операцій,
  • у міській лікарні № 3 - ультразвукова система експертного класу;
  • нові рентгенівські діагностичні комплекси з цифрової обробкою зображення – у лікарнях №2 та 3;
  • у пологовому будинку - три апарати для штучного дихання з’явились;
  • у дитячій стоматологічної поліклініці - рентген-апарат та компресор.

 Унікальне обладнання з’явилось у міській лікарні №3 – тут діє рентгено-нейрохірургічна операційна зала (кошти проекту «Stop–інсульт): тут можуть діагностувати крововиливи, їх розміри і локалізації. Це дуже допомагає при подальших операціях.

Також відремонтована зала для фізичної реабілітації у міській лікарні №3, тут проводять реабілітацію військовослужбовців, постраждалих під час АТО.

У будівлі 3-ї поліклініки та 9-поверховому корпусі міської лікарні №1 встановлено енергоефективні вікна та утеплено стіни.

  За останні роки підтримка молодіжних та спортивних заходів у місті зросла у рази, для прикладу тільки на спорт – майже вдвічі

Цього року відремонтовані приміщення 2-х дитячо-юнацьких спортивних шкіл (ДЮСШ "Фортуна", вул. Льотна 12; "ДЮСШ "Авангард", вул. Серьожнікова, 10), в стадії завершення реконструкція спортивного комплексу ("ДЮСШ "Авангард", вул. Пухова, 115а).

З’явились 2 сучасні спортивні майданчики у мікрорайонах міста (вул. Самострова, 9, вул. П'ятницька, 49), а також 3 сучасні футбольні поля зі штучним покриттям(школи № 1, 12, 35).

Відремонтовано будівлі 4 клубів за місцем проживання (клуб "Юніор" вул.Нафтовиків, 1; клуб "Юність", вул.Рокосовського, 14; клуб "Україна" провулок Коцюбинського, 5 та клуб "Фортуна" вул.Доценка 26а).

Уперше після багаторічної перерви створюється два дитячих будинки сімейного типу – днями сім’ї, які взяли на виховання 10 та 8 дітей, отримали ключі нових шестикімнатних квартир у мікрорайоні Стрілецької.

Збільшилась кількість заходів, які проводить міська рада для молоді (фінансування зросло утричі).

У вересні учні старших класів, студенти та молоді викладачі створили Молодіжну раду при міському голові – як міський голова буду враховувати думку молоді, особливо, приймаючи рішення щодо майбутнього нашого міста.

 Культурне життя міста

У 2018 році у місті відбулося 36 масштабних святкових заходів - фестивалів, конкурсів, змагань, загальноміських свят. Серед найбільших – Новорічне містечко, День міста, Третій фестиваль духових оркестрів, Чернігів the best, культурологічно-просвітницький проект «ChAC», новий формат фестивалю «Зелена сцена», Покровська толока. Розпочав роботу культурологічний проект «Art Avenue».

Чернігівці залюбки відвідують всі заходи, які організовуються до свят. А цьогорічний День міста взагалі за масштабами та відгуками містян став найкращим за останні роки.

Цього року розпочалось будівництво прибудови корпусу №2 до будівлі музичної школи № 1 ім. Вільконського. Цей корпус знаходитиметься на місці старого одноповерхового будинку, який вже був у аварійному стані. До того ж, в музичній школі вже зараз не вистачає місця для занять. Тож у новій будівлі буде 15 класів, за рахунок другого поверху нове приміщення буде вдвічі більше ніж старе.

Чернігів набуває статусу «туристичний». Почала роботу комунальна установа «Туристичний інформаційний центр» Чернігівської міської ради.

Щойно приведуть до ладу центр міста та забезпечать всі необхідні зручності для туристів, Чернігів почне активну промоцію та рекламу міста як туристичного об’єкту.

 Ініціативи міського голови

Вже другий рік у Чернігові діє місцева програма підтримки народжуваності. Тож, у додаток до державної допомоги молодим родинам, які народили дитинку доплачує 5 тис. грн за першу, 10 тис. грн за другу та 20 тис. грн за третю дитину.

За цей час 2006 сімей отримали таку допомогу (17,14 млн грн.). Це єдина програма, що якої міська влада не хоче економії, і, навпаки, радітиме, якщо коштів для допомоги родинам потрібно буде більше.

Цього року за розроблена міська програма сприяння забезпечення новим житлом мешканців непридатного для проживання та застарілого житлового фонду міста Чернігова.

Чернігів пропонує спеціальні умови та компенсацію забудовникам, які погодяться на місці старого житла звести новий будинок – у ньому житло отримають жителі старого будинку. При цьому, такий механізм спрацює при умові, якщо всі жителі дійшли згоди із забудовником.

Пораховано: всього у місті 394 багатоквартирні будинки, яким 50 і більше років (2-5 поверхів), з них 188 – це 4-9-поверхівки. Очевидно, що багато з тих, хто проживає у таких будинках, навряд чи можуть дозволити собі нове житло. Тож така програма – фактично єдиний шанс для власників старого і аварійного житла отримати квадратні метри у нових будинках.

Серед нещодавніх ініціатив - віддати зекономлені за рік кошти працівникам бюджетної сфери у якості новорічних премій. Оскільки галузі освіти, медицини, культури, соціальної сфери, спорту протягом року намагалися економити, не здійснювати зайвих видатків, дбайливо використовували ресурси та енергоносії, у нас виникла економія бюджету. Тож справедливо буде, якщо зекономлені кошти віддадуть людям. 

Владислав Атрошенко вже виступив з такою ініціативою на сесії міської ради. Таким чином працівники бюджетної сфери міста за підсумками року отримають премії до новорічних свят – це стосується 12 тисяч працівників і наявної суми у 13,8 млн грн.

Міський голова також звернувся до керівників комунальних підприємств преміювати своїх працівників за підсумками року.

 Сприяння розвитку підприємництва

Цього року місто зробило великий крок у напрямі створення умов для бізнесу. Успішний бізнес у Чернігові – це податки в бюджет міста і робочі місця.

Чернігів гарантує бізнесу спрощення адміністративних процедур,  можливість отримати землю в оренду, сприяння з боку міської влади.

Також діють пільгові ставки по ряду місцевих податків і зборів: по єдиному податку для 2 групи, по сплаті земельного податку для промислового користування.

Чернігів - єдине місто в Україні, де пайовий внесок у розвиток інфраструктури для будівництва об’єктів промисловості знижено з 10% до 0,01%. Тож кошти, що вивільнились, бізнес спрямовує у розвиток.

Міська влада компенсує підприємствам 50 тис. грн за участь у виставках.

Логічний результат всього перерахованого: Чернігів піднявся на 17 позицій у рейтингу «Regional Doing Business. 2018» та посів 6-7 місце, поділивши його із Рівненським регіоном.

Зросли й обсяги капітальних інвестицій у місто - на 30,2 %.

Також вперше за останні 5 років ми увійшли у 2018 рік з позитивною динамікою розвитку бізнесу. Кількість нових юридичних та фізичних осіб-підприємців у 2018 року на 618 більше тих, які знялись із реєстрації.

І існуючі підприємства працюють ефективніше - за 9 місяців 2018 року промисловими підприємствами реалізовано продукції на 9,6 мільярдів гривень, що у діючих цінах на 19% більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Міська рада працює для наповнення бюджету, у першу чергу через розумне використання комунального майна.

Наприклад, тільки від орендної плати за комунальне майно до міського бюджету надійшло 34,3 млн грн. Проводиться і робота з боржниками - додатково з власників землі та землекористувачів стягнуто з початку року боргів на 8,3 млн грн.

Все перелічене, а також заходи із заохочення бізнесу платити своїм працівникам достойні зарплати, призвело до збільшення податкових надходжень до міської казни: бюджет міста із 2015 року зріс більше, ніж удвічі: з 1,676 мрд грн до 3,628 у 2018 році.

Тож формується можливість направляти кошти і на розвиток міста: у 2018 році місто посіло 5 місце серед рівнозначних обласних центрів за обсягом бюджету розвитку на 1 жителя (2,4 тис. грн).

До речі, фінансами міста можуть напряму скористатися і самі жителі – через механізм громадського бюджету (бюджету участі) направити їх на корисні, на їх думку, проекти. Громадський бюджет (бюджет участі) реалізується в Чернігові вже четвертий рік. На реалізацію пропозицій (проектів) чернігівців резервується 1% власних надходжень міського бюджету Чернігова попереднього року.

Цього року реалізується 19 проектів (7 великих і 12 малих) на загальну суму 9,5 млн грн. Перемогли у голосуванні цього року і втілюватимуться у 2019-му – 21 проект (10 великих і 11 малих) на загальну суму 14,4 млн грн.

  Чи довіряють чернігівці діям влади?

У 2018 році за даними агентства «Рейтинг» рівень задоволеності містян роботою чернігівського міського голови – 70%. Це 4 результат по обласним центрам. Для порівняння, у 2017 році – 50% (9 місце).

52% громадян задоволені роботою Чернігівської міської ради, найбільше значення отримали такі показники як «ставлення представників місцевої влади та службовців до людей», рівень знань та компетентність представників місцевої влади.

50% громадян вважають, що справи у місті йдуть у правильному напрямі.

Також покращився індекс задоволеністю якістю сфер та послуг, найбільше жителі Чернігова задоволені гуманітарною та комунальною сферами.

 Пріоритети на наступний рік

 Все те, що ми робили протягом року, помічають не тільки жителі Чернігова. Чернігів місто все частіше приводять у приклад успішної децентралізації.

Так, Президент України Петро Порошенко, перебуваючи у Чернігові минулого тижня, назвав Чернігів успішним прикладом реформи децентралізації.

Гості нашого міста відзначають чернігівські дороги як одні з кращих. А на оновлені парки та сквери приїжджають навіть спеціально подивитись.

До окремих ініціатив, започаткованих міською владою, вже придивляються мери інших міст.

А пріоритетами на наступний рік стануть:

  • продовження ремонтів доріг по місту, одночасно з проїздами між будинками у мікрорайонах міста, і дорогами у приватному секторі;
  • завершення упорядкування центральної частини міста – Красної площі та Валу;
  • коли центральна частина міста буде готова, включаючи необхідну інфраструктуру та зручності для туристів – ми почнемо активну промоцію міста в Україні і поза її межами;
  • завершення будівництва дитячого садка на Масанах;
  • оновлення міського комунального транспорту – і можливо  перехід до оптимальної моделі пасажирських перевезень;
  • ми продовжимо робити Чернігів зручним – це і облаштування тротуарів, велодоріжок, освітлення, зручні зупинки з електронними табло для зручності користування громадським транспортом;
  • облаштування тимчасових торгових точок по місту по єдиному зразку, для естетичного зовнішнього вигляду.

 


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Гість Аналітик 2018-12-04 16:48:48

А де відповіді на питання та звернення мешканців Чернігоів до міського голови.