Четвер, 25 квітня 2024, 22:44
Повна версія сайту
;

З’явився текст проекту закону Порошенка про вибори в ОТГ в умовах воєнного стану. Але чи будуть вибори?

23:28 05.12.2018    Коментарі  
 

Ввечері 05 грудня, на сайті Верховної Ради України з’явився текст президентського проекту Закону України щодо проведення перших місцевих виборів в ОТГ 23 грудня в областях з воєнним станом. Проект формально було зареєстровано у парламенті ще 3 грудня, але не було його тексту.

Про це пише аналітик Громадянської мережі Опора Олександр Клюжев.

Проектом пропонується зазначити у Законі про правовий режим воєнного стану, що заборона проведення в умовах ВС виборів до органів місцевого самоврядування не поширюється на проведення місцевих виборів 23 грудня 2018 року.


Також передбачається, що ЦВК має власними рішеннями визначити строки здійснення процедур підготовки та проведення перших місцевих виборів 23 грудня. КМУ, у свою чергу, у разі звернення ЦВК має профінансувати реалізацію цього Закону щодо виборів в ОТГ в умовах воєнного стану.


Отже, пропонується саме для виборів в ОТГ 23 грудня не застосовувати заборону проводити вибори в умовах воєнного стану. Фактично пропонується наділити ЦВК повноваженнями законодавця, який має врегулювати відновлення виборчого процесу, який де-факто вже припинився.


Про реалістичність проведення цих виборів 23 грудня говорить два факти. По-перше, текст законопроекту не був доступний для ознайомлення з 3 по 5 грудня після його формальної реєстрації. По-друге, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій сьогодні вже заявив про неможливість проведення цих виборів, повідомляє аналітик. 


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає