Четвер, 28 березня 2024, 12:27
Повна версія сайту
;

Чернігівський музей осучаснив експозицію про край на початку ХХ століття

16:22 06.12.2018    Коментарі  
 
Чернігівський історичний музей ім. В.В. Тарновського презентував повністю оновлену експозицію "Чернігівщина у 20-30 роках ХХ століття", в якій історія регіону подається як частина історії України, а не радянської республіки.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив директор музею Сергій Лаєвський.

"Ця експозиція в нас була, але ми її демонтували, опрацювали й повністю оновили. Тепер вона розповідає про історію Чернігівщини у 20-30 роках  минулого сторіччя  як частину історії України, а не Української радянської соціалістичної республіки. В тому залі ми зробили ремонт, додали нові розділи й по-новому виклали інформацію", - розповів Лаєвський.

За його словами, експозиція містить документи, світлини й багато нових оригінальних предметів, які більш глибоко розкривають складні сторінки історії Чернігівського краю. До таких, зокрема, належать два церковні дзвони і уламок дзвона. Над ними - фотографія дзвонів, зібраних на складі для переплавки. На двох із них - напис "Муз". Це означає, що музейники домоглися від влади залишити їх для історії і тому вони збереглися.

Уламок дзвону XVII сторіччя розповідає про те, що залишалося від дзвонів після того, як їх скидали із дзвіниць і розбивали.

Оновлена експозиція висвітлює також повстанський рух середини 20-х років, спротив селянства під час колективізації та Голодомору.

"Ми розширили і наповнили емоціями й місцевим матеріалом розділ про Голодомор", - зазначив Лаєвський.

Директор додав, що три роки поспіль музей щорічно оновлює одну з експозицій. У 2016-му це була "Чернігівщина за доби незалежності України", у 2017-му - "Чернігівщина періоду української революції". Наступного року змін зазнають експозиції про Другу світову війну й добу козацтва.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає