Четвер, 25 квітня 2024, 01:20
Повна версія сайту
;

Хоч і без виборів – але з бюджетами

09:08 07.12.2018    Коментарі  
 

Попри скасування місцевих виборів 23 грудня у зв’язку з введенням в Україні воєнного стану новоутворені об’єднані територіальні громади в наступний  рік увійдуть з  новими бюджетами.

Про це у  програмі «Прайм-вечір. Акценти» в ефірі Українського радіо - Чернігівської хвилі заявив радник з місцевих фінансів Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Мельник.

За його словами, ухваленим 23 листопада Законом України «Про державний бюджет на 2019 рік» усі 5 ОТГ Чернігівщини, у яких мали б відбутись вибори 23 грудня, вважаються суб’єктами прямих міжбюджетних відносин з державним бюджетом. Це ж стосується і громад, де відбувся процес приєднання.

Тобто, законодавство передбачає фінансування не лише сільських рад, визначених центрами громад, а й тих населених пунктів, які увійшли до складу ОТГ, але де поки що не були обрані голови, склад виконкомів і депутатський корпус. Наприклад, сума трансферу для Новобілоуської ОТГ Чернігівського району становить 14,8 мільйона гривень. Ці кошти передбачені на фінансування усіх загальноосвітніх навчальних закладів, що розташовані на території створеної влітку цього року об’єднаної територіальної громади.

Рішення про розподіл грошей ухвалює нині діючий склад виконкому або ради відповідно до частини 2 статті 8 спеціального Закону «Про добровільне об’єднання громад». Голова Новобілоуської сільської ради Дмитро Федоров нині вивчає інформацію про наданий ОТГ трансфер, щоб до кінця року можна було розподілити бюджетні надходження згідно з потребами. Робити це збирається колегіально – у співпраці з нині діючими керівниками і депутатами сільських рад, які ввійшли до складу ОТГ.

«Зміна дати виборів жодним чином не вплине на життєдіяльність об’єднаних територіальних громад, а їх відтермінування дозволить органам місцевого самоврядування більше уваги приділити формуванню і розподілу бюджету» - так прокоментувала ситуацію керуюча справами Чернігівської районної ради Світлана Струк.

За її словами, децентралізація не має альтернативи, і на сьогодні у Чернігівському районі, враховуючи три ОТГ, що перебувають в очікуванні вибрів, 75% громад вже об’єдналися.

«Виборчий процес розпочнеться, як тільки ЦВК призначить наступну дату виборів. Головне, щоб політичні сили, які делегують на вибори своїх представників, дотримувалися всіх норм виборчого законодавства» - зазначила у коментарі Наталія Висіканець, координаторка спостереження за виборами ОПОРИ в Чернігівській області.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає