Субота, 20 квітня 2024, 09:28
Повна версія сайту
;

Індивідуальні лічильники газу у оселях споживачів мають встановлювати за кошти Чернігівгазу?

09:29 12.12.2018    Коментарі  
 

Індивідуальні лічильники газу у оселях споживачів має встановлювати газорозподільна компанія. Вартість його встановлення закладена в тариф.

Таку постанову виніс Верховний суд за позовом 47 жителів Кривого рогу до підприємства «Криворіжгаз».

Чи означає це рішення, що і в Чернігові газовики мають за власний рахунок встановлювати лічильники у кожну оселю – знає наша Валентина Милько.

Це будинок на Проспекті Перемоги 143. Два роки тому його мешканці протестували проти встановлення загальнобудинкового лічильника газу. Тоді люди майже тиждень були без газу, розповідає мешканка будинку Надія Руднєва.

– Ми шість днів були без газу. Ми ходила до мера, потім нам підключили газ без лічильника. Але все-таки нам встановили загальнобудинковий лічильник. Так як мене це не влаштовує, ми самі собі поставили лічильник. Це дуже дорого, ми два пенсіонера живемо, у нас зареєстровані діти, на них рахували газ, тому ми поставили собі лічильник. І це дуже дорого. Він нам обійшовся у 3900 грн.

Євгенія Валькова також була проти загальнобудинкового лічильника газу. Пояснює чому.

– Я не знає скільки у кого людей живе, хто самогон гнати буде. А я одна живу, супу наварю один раз за добу. І маю платити за всіх? Я не хочу так. Якщо індивідуальний лічильник, кожен буде думати скільки разів духовку ввімкнути. І нам вигідно. Я поставити лічильник за власний рахунок не зможу матеріально.

У квітні цього року 47 жителів Кривого Рогу звернулися до Верховного Суду з позовом, у якому просили: визнати за ними право на забезпечення індивідуальними безкоштовними газовими лічильниками за рахунок ПАТ «Криворіжгаз». 7-го листопада Верховний суд постановив задовольнити касаційну скаргу і зобов’язав підприємство встановити індивідуальні лічильники, оскільки гроші на це закладені в тариф на газ.

Що означає це рішення пояснює адвокат Тетяна Веремій.

– Якщо виходити з суто юридичної оцінки цієї постанови, то вона стосується лише позивачів, це тих 47-ми осіб, які подали позов. Та ПАТ «Криворіжгаз», який є відповідачем. Тобто вони мають виконати цю постанову.

Фахівець із зв’язків з громадськістю підприємства «Чернігівгаз» Наталія Свириденко пояснює: про постанову Верховного Суду в компанії знають. Встановлювати ж індивідуальні лічильники там, де вже стоять будинкові не будуть.

– А 21-го січня були внесені зміни до цього закону, власне ними і передбачалося встановлення індивідуальних лічильників. З огляду на те, що зворотної сили немає, то ми вважаємо наші дії правомірними. ПАТ «Чернігівгаз» не порушує волевиявлення споживачів на встановлення індивідуальних лічильників, а також не відмовляє їм в цьому праві. Але по причині відсутності в складі тарифу на розподіл природного газу достатнього обсягу фінансування, компанія не має можливості встановити індивідуальний лічильник кожному споживачу. Протягом 2016 та 2017 років Чернігівгаз забезпечив будинковими лічильниками 58 тисяч споживачів.

З нового року, каже Наталія Свириденко, почнуть встановлювати індивідуальні лічильники. Там, де досі немає приладів обліку.

– В Інвестиційній програмі на 2018 рік закладено встановлення індивідуальних лічильників у кількості майже 6300 одиниць. І це дозволить компанії ПАТ «Чернігівгаз» на 100% забезпечити побутових споживачів обліком природного газу.

Тетяна Веремій пояснює: «Постанова Верховного суду, хоч і не зобов’язує Чернігівгаз встановлювати індивідуальні лічильники газу всім, однак домогтися його встановлення можна через суд. Якщо споживачі інші хочуть встановити індивідуальний лічильники, вони повинні звернутись з позовом до суду першої інстанції. І вже суд буде зобов’язаний врахувати висновки, які зробив верховний суд в цій постанові».

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає