П'ятниця, 19 квітня 2024, 20:45
Повна версія сайту
;

Як в області реалізують концепцію Нової української школи

09:34 14.12.2018    Коментарі  
 

Про виклики для вищої освіти та закладів професійно-технічної освіти говорили на першому спільному зібранні керівників цих установ та представників вищого органу виконавчої влади в Чернігівській області.

В обговоренні взяв участь безпосередньо голова облдержадміністрації Олександр Мисник.

— Наразі за дорученням Президента України кожен регіон, район, місто, громада мають розробити перспективні плани розвитку територій на 2019-2021 роки. А це реалізація інфраструктурних проектів, модернізація об’єктів соціальної та житлово-комунальної сфери, розвиток сільського господарства тощо. 
Саме ви забезпечуєте область кваліфікованими кадрами в усіх галузях. Сьогодні, коли мова йде про створення детального плану регіонального розвитку, оминути розвиток освіти просто неможливо, — звернувся голова ОДА до освітян.

Принагідно начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації Микола Конопацький коротко розповів про хід реалізації в області Концепції Нової української школи. Також він охарактеризував діяльність вищих та професійно-технічних закладів, наголосив на необхідності активнішого впровадження дуальної освіти.

Чернігівщина має позитивний досвід об’єднання ВНЗ та освітніх установ нижчої ланки.

— Наше завдання не закрити менші ПТЗ, а приєднати чи об’єднати їх, тим самим збільшити навчальну потужність, — зауважив Микола Конопацький.

Наразі освітяни нарікають на колізії в законодавстві. Зокрема, давно на часі прийняття Закону «Про профтехосвіту». Необхідно вносити зміни і в існуючі нормативні документи, аби передбачити преференції для вступу до навчальних закладів сільської молоді, а також стимулювання кадрів працювати в селі.

— У районах є спеціальні програми, що націлені на підтримку молоді (в освіті і медицині зокрема). Такі програми рекомендуватиму реалізовувати і в ОТГ, — резюмував Олександр Мисник.

Говорили керівники освітніх закладів і про необхідність оновлення матеріально-технічної бази, і про відтік кваліфікованих кадрів. Усі усвідомлюють, що виправити ситуацію можна лише об’єднавшись.

— У будь-якій команді, а ми з вами і є команда, важливо мати взаєморозуміння. Це допоможе в реалізації найважливіших завдань: продовженні децентралізаційних реформ та розвитку територій.
Саме галузь освіти може бути зразком у масштабах залучення інвестицій (реалізація іноземних грантових заявок, співпраця з виробництвом).
Щоб мати змогу відразу реагувати на зміни, планувати подальшу роботу та лобіювати інтереси освітян на загальнодержавному щаблі, при облдержадміністрації найближчим часом буде створено відповідний дорадчий орган, 
— підсумував Олександр Мисник.

Користуючись нагодою, голова ОДА за дорученням Президента України вручив завідувачу кафедри зварювального виробництва та автоматизованого проектування будівельних конструкцій Чернігівського національного технологічного університету, кандидату технічних наук, доценту Ірині Прибитько орден княгині Ольги ІІІ ступеня; а також Наталії Ткаленко — директору Навчально-наукового інституту менеджменту, харчових технологій та торгівлі Чернігівського національного технологічного університету, доктору економічних наук, професору — посвідчення до почесного звання «Заслужений діяч науки і техніки України».


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає