П'ятниця, 19 квітня 2024, 20:52
Повна версія сайту
;

Заклади харчування на Чернігівщині стануть доступними для людей з інвалідністю

12:08 24.12.2018    Коментарі  
 

У нових ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» міститься обов’язкова вимога влаштовувати безбар’єрний простір у кафе, ресторанах та інших закладах харчування.

– Сьогодні в Україні кафе, ресторани та інші заклади харчування рідко мають вільний доступ для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп. Крім того, досі в нас трапляються ситуації, коли людей на візку або з порушеннями розумової діяльності чи зору не пускають до закладу чи відмовляють у його відвідуванні. Це жахлива дискримінація. Ми маємо бути толерантними і створювати простір, доступний для кожного. Тому у нових ДБН міститься норма обов’язково облаштовувати засоби доступності для людей з інвалідністю та іншого маломобільного населення у кафе, ресторанах та інших закладах харчування, – повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Згідно з ДБН доступ до будівель та приміщень має бути забезпечено зручними пандусами (підйомниками) або ліфтами. Посадкові місця для осіб з інвалідністю слід розташовувати поблизу входу, а не у прохідній зоні. Крім цього, в таких закладах повинні бути запроектовані вбиральні, доступні для користування людьми з інвалідністю.

Також у нових ДБН деталізовано та наведено чіткі приклади з розрахунками щодо правильного облаштування доступних зон обслуговування та відстаней між столиками.

ДБН уже затверджено і найближчим часом буде опубліковано. Вони вступлять в дію орієнтовно навесні наступного року.

Проект нових ДБН адаптований до європейських норм та міститиме наглядні приклади того, як це має виконуватися на практиці.


Автор: За інформацією Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України
Коментарів ще немає