П'ятниця, 29 березня 2024, 16:52
Повна версія сайту
;

У Чернігові з’явилися еко-лавки з usb-зарядками

12:06 29.12.2018    Коментарі  
 

У Чернігові на парковій алеї між Головпоштамтом і готелем «Україна» встановили 10 паркових лав із сонячними панелями і можливістю підзарядки гаджетів.

Це – подарунок нашому місту від ПАТ  Сан ІнБев Україна. Проект є повністю благодійним, від бажання зробити приємне і корисне місту, в якому працює завод компанії. Такі ж подарунки городянам можуть з’явитися і в інших містах де є потужності компанії. Але почали з Чернігова, бо саме тут розпочиналася колись вітчизняна історія роботи Сан ІнБев.

Підприємство звернулося до керівництва нашого міста з пропозицією такого подарунку восени цього року. Ідею сприйняли позитивно. Деякий час пішов на вибір і узгодження місця для розташування еко-лавок. І ось - заключний етап.

Лави встановили кілька днів тому, а вчора, 28 грудня, представники підприємства-виробника перевірили їх та зробили монтаж кількох останніх елементів. Вони й розповіли про технічні характеристики пристроїв.

 Отже, ці об'єкти розраховані на наш український клімат і роботу під відкритим небом. Сама сонячна панель води не боїться, а електротехнічна частина пристрою закрита відповідно до вимог стандарту захисту від вологи IP-68.  Сідати на панель можна, вагу людини вона без проблем витримує.

Принцип простий: панель протягом світлового дня заряджає акумулятор, а той дає енергію на usb-розетки, від яких можна заряджати гаджети. Панель монокристалічна, здатна виробляти електроенергію і в умовах розсіяного світла. Потужності акумулятору вистачає щоби інтенсивно використовувати розетки протягом 3-4 днів. Якщо навіть раз у 3-4 дні буде хоч пару годин сонця, то він встигне зарядитися і знову видавати енергію.

На кожній лаві по 4 розетки, в кожній по 2 usb-пристрої. Верхній дає стандартний 1 А (звичайний режим підзарядки, який найкраще сприймається гаджетами), а нижній – 2,1 А (для швидкої підзарядки). 4 пристрої можна заряджати одночасно.

Виготовлені вони в Україні, в Києві. Подібні лави вже стоять, наприклад, у Києві, Луцьку, Ужгороді. Взагалі, популярність таких міських об’єктів прийшла з західної України, а туди – з європейського зарубіжжя. 


 Ми вдячні за такий подарунок місту до Нового року. Так, це дійсно повністю ініціатива меценатів і їх же кошти. Міська влада тільки дала дозвіл на встановлення і ми спільно визначили місце. Там вони залишаться, як мінімум, до реконструкції цієї ділянки скверу. Потім – або залишаться, або будуть переміщені в інше місце. Я закликаю всіх чернігівців цінувати і берегти ці об’єкти інфраструктури, адже вони служать усім і роблять життя в нашому місті комфортнішим і сучаснішим. Окрім того, що за ними наглядатимуть сили правопорядку, я сподіваюся, що і самі чернігівці відреагують, якщо на їх очах хтось почне пошкоджувати ці об’єкти. Нехай вони служать довго і стануть одною з родзинок Чернігова, яка буде приємною і нашим мешканцям, і гостям міста, - прокоментував подію заступник міського голови Олександр Ломако.


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Коментарів ще немає