П'ятниця, 19 квітня 2024, 00:22
Повна версія сайту
;

Як з нового року сімейні лікарі надаватимуть медичну допомогу

13:09 29.12.2018    Коментарі  
 

У 2-й чернігівській лікарні відкрили додатковий кабінет для підписання декларацій з сімейними лікарями. В останні дні року, за словами заступниці головного лікаря Інни Сорокіної, кількість бажаючих зробити це зросла в декілька разів. Зокрема через інформацію про те, що пацієнтів розділили на «зелені» та «червоні» списки. Як надаватимуть допомогу людям з обох списків з нового року, дізнавалась Ольга Конопацька-Плєхова. 

Анастасія Ткаченко підписала декларацію з сімейним лікарем з другої спроби. В передостанній робочий день поліклініки в цьому році.

«Досиділась, та і всі справи. А тепер опам’яталась. Учора була велика черга, не вийшло, я сьогодні прийшла». 

В поліклініці 2-ї чернігівської лікарні декларації підписують у сімейних лікарів та ще в 3-х кабінетах. Перед новим роком, каже заступниця головного лікаря Інна Сорокіна, мусили відкрити додатково ще один кабінет для цього.

«Зараз ми 4-й відкрили. Ми не можемо допустити, щоб люди стояли в черзі. Зараз ідуть і оформлювати, і тут люди з вірусною інфекцією. У нас зараз така хвиля іде оформлення, бо наші люди розуміють тільки отак: до першого жовтня, до першого січня. 300 декларацій за вчорашній день».

У родини Людмили Волощук декларації підписані. Прийшла дізнатись, як це зробити хворій сусідці.

«У мене сусідка, їй 88 років. Вона не виходить з дому. Я прийшла дізнатись, як це робиться. Я почула, що до 1 січня. А потім я не знаю, платно буде? А вона отримує 1500 пенсії».

Однією із причин напливу декларантів перед новим роком Інна Сорокіна називає чутки про те, що з 1 січня медична допомога стане платною для тих, хто не уклав угоду. Зараз пацієнти поділені на умовні «зелений» та «червоний» списки.

«Зараз не можна показати червоний список і зелений. В зеленому списку люди, які підписали декларацію – по нашій поліклініці це десь біля 50 тисяч людей. Ми з НЗСУ підписували договір на 75 тисяч населення. Ця цифра 25 тисяч десь ще умовно в нас існує, і це умовно люди червоного списку». 

На Чернігівщині у зеленому списку на кінець року близько 70% пацієнтів. 

«Ми зараз отримуємо фінансування на первинну медичну допомогу і по червоному списку – це ставка 240 гривень. Але щоб стимулювати і медичних працівників, так і мешканців, ця ставка по червоному списку в 2019 буде зменшена вдвічі. Ми повинні мати максимально зелений список. Терміну підписання декларацій практично не встановлено», - розповідає начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш.

У медичній допомозі з 1 січня пацієнтам з «червоного» списку не відмовлять. Їм доведеться платити за послуги, які стануть безкоштовними для пацієнтів із «зеленого» списку.

«З першого липня будуть інші умови – держава прораховує послуги, які будуть надаватись, і їх вартість. Ще додатково 54 обстеження, які будуть також безкоштовні за направленням сімейного лікаря. Зараз тільки проект, і починається тільки з Полтавської області. Вони прорахують, що можна буде там робити. Це наприклад рентгенологічні обстеження грудної клітки, суглобів, носових пазух – і це вартісно. Це ультразвукове обстеження, пункцій ні біопсії і гістологічні обстеження, проведення хірургічних операцій. Там достатньо велика кількість послуг, які будуть в 19 році прораховані+ але сказати зараз пацієнтам що ось ви з такого числа березня чи квітні ви не будете платити, ми ще не можемо. На цей час ми такого документу ще не отримали», - каже Інна Сорокіна. 

За планом медичної реформи, розміщеним на сайті Міністерства охорони здоров’я, програма безкоштовної діагностики запрацює в Україні з другої половини 2019 року. Впроваджуватиметься поступово, регіон за регіоном. Сплачуватиме за неї Національна служба здоров’я.

Петро Гармаш коментує: «в бюджеті 2019 року нема субвенції на первинну медичну допомогу. Все фінансування через НСЗ, це виступає ця служба як страховик. Це праобраз страхової медицини, який далі буде втілюватися».

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає